ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ
Ο εργατόκοσμος απαιτεί κατάργηση των χαρατσιών

Δυναμική μαχητική κινητοποίηση χτες στη ΔΕΗ Μενιδίου και πορεία στους δρόμους της πόλης

Από τη μαζική πορεία που έγινε στους δρόμους του Μενιδίου
Από τη μαζική πορεία που έγινε στους δρόμους του Μενιδίου
Αποφασισμένοι να κάνουν την οργή τους οργανωμένο αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, διατράνωσαν ότι είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών Μενιδίου και Φυλής και διαδήλωσαν χτες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ στο κέντρο του Μενιδίου, ενάντια στο χαράτσι για τα σπίτια και γενικότερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων, ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, ο Σύλλογος Εμποροβιοτεχνών, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ μαζί με πολλούς αγωνιστές πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση στις γειτονιές και στη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης ώστε κανένα λαϊκό σπίτι, καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς ρεύμα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων που τόνισαν ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του, κανείς δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί από τις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - κεφαλαίου - ΕΕ. Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους, υπογραμμίζεται: «Συγκροτούμε επιτροπές δράσης, πυρήνες περιφρούρησης γειτονιά τη γειτονιά, σπίτι το σπίτι, κινητοποιούμαστε σε κάθε προσπάθεια διακοπής ρεύματος, ξεσηκώνουμε τη γειτονία, επικοινωνούμε άμεσα με τους πυρήνες της Λαϊκής Επιτροπής, τα ταξικά συνδικάτα και σωματεία και απαντάμε δυναμικά: Την κρίση και το χρέος να πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι ο λαός».

Στη συγκέντρωση και στο ψήφισμα εκφράστηκε η αλληλεγγύη και στον ηρωικό αγώνα που δίνουν για 25 μέρες οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», όπως και οι απλήρωτοι εργάτες του «Κατσέλη» που βρίσκεται στην περιοχή και είναι επίσης στην 7η μέρα απεργίας.

Στα πρόσωπα των βιοπαλαιστών εκφραζόταν η οργή και ο θυμός, κάποιες φορές και ο φόβος, όμως από όλους έβγαινε ότι «δεν πάει άλλο». «Δε θα μας πάρουν και τη ζωή», «Καιρός να δείξουμε τη δύναμή μας», «Μπορούμε ενωμένοι να τους κάνουμε να πάρουν πίσω τον άδικο νόμο και τα χαράτσια» ήταν οι κουβέντες που ακούγονταν.

Οι συγκεντρωμένοι, με τα πανό και τα συνθήματά τους, για πάνω από μια ώρα έμειναν μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στα γραφεία της πρώην Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Επανασύνδεση ρεύματος σε τετραμελή οικογένεια

Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε 4μελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά (οι γονείς είναι άνεργοι για δύο χρόνια) πέτυχαν προχθές Τετάρτη η Διοίκηση του Δήμου Πετρούπολης και κάτοικοι της περιοχής. Η οικογένεια έμεινε χωρίς ρεύμα από την περασμένη Δευτέρα, καθώς αδυνατούσε να πληρώσει τόσο το λογαριασμό της ΔΕΗ ΑΕ, όσο και το χαράτσι.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πετρούπολης, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η Διοίκηση του δήμου από την πρώτη στιγμή πραγματοποίησε πρωτοβουλίες τόσο ενημέρωσης του κόσμου όσο και κάλεσμα για την ενίσχυση των μαζικών φορέων και συλλόγων της πόλης, ούτως ώστε να αντισταθούν τόσο στα χαράτσια με την οργανωμένη μη πληρωμή τους, αλλά και συνολικότερα σε αντίσταση ενάντια σε κάθε δυσβάσταχτο αντιλαϊκό μέτρο που έχει ληφθεί από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Η Διοίκηση συνεχίζει να καλεί το λαό να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αποτρέψει τη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, έχουν ήδη παρθεί μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των Πετρουπουλιωτών, όπως μείωση ή κατάργηση των συνδρομών στο σύνολο των πολιτιστικών και αθλητικών δημοτικών δράσεων, "πάγωμα" δημοτικών τελών σε τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, όπως επίσης σε πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία, δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου».

Η κινητοποίηση έφερε αποτέλεσμα

Κάτω από την πίεση της προχτεσινής αγωνιστικής παρέμβασης της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Νομού Λάρισας, η ΔΕΗ προχώρησε χτες στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι της άνεργης νηπιαγωγού, που είχε κοπεί λόγω μη πληρωμής παλιών οφειλών. Ομως, η ΔΕΗ, συνεχίζοντας την εκβιαστική και ανάλγητη στάση της έναντι της συγκεκριμένης άνεργης και δρώντας ως χαρατσοεισπράκτορας της κυβέρνησης, απαιτεί απ' αυτήν να καταβάλει μέχρι τέλος Δεκέμβρη το χαράτσι για τα ακίνητα, καθώς και τον τρέχοντα λογαριασμό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι εμφανής και πρόδηλη η αδυναμία της άνεργης να ανταποκριθεί σ' αυτήν την απαίτηση.

Να σημειώσουμε ότι η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα με την προχτεσινή κινητοποίησή της στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λάρισα, πρόβαλε τη διεκδίκησή της για πάγωμα των όποιων οφειλών της άνεργης για όσο διάστημα δεν έχει δουλειά. Σ' αυτήν τη διεκδίκηση θα επιμείνει προχωρώντας σε όποιες αγωνιστικές παρεμβάσεις χρειάζονται, προκειμένου να ικανοποιηθεί από τη ΔΕΗ.

Η άνεργη νηπιαγωγός ζει και συντηρεί μόνη της τα τρία παιδιά, δύο από τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και η ίδια που πάσχει από χρόνιο άσθμα και αναγκάζεται τρεις φορές την ημέρα να πηγαινοέρχεται στο νοσοκομείο για να κάνει χρήση οξυγόνου, καθώς δεν μπορεί σπίτι της επειδή δεν έχει ρεύμα. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη που έγινε η διακοπή ρεύματος, αυτή και τα παιδιά της, 24, 14 και 13 ετών, ζουν μέσα στο σκοτάδι και το τελευταίο διάστημα στο δριμύ ψύχος, καθώς το σπίτι δεν έχει θέρμανση.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα!

Σε Αγίους Αναργύρους, Χαλάνδρι, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι

«Ταξική οργάνωση κι αλληλεγγύη - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Να καταργηθεί τώρα το χαράτσι της ΔΕΗ - Καμιά εργατική λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα», αναγραφόταν στο μεγάλο πανό που απλώθηκε χθες πάνω από την είσοδο της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων από συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και από μαζικούς φορείς των περιοχών Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Πετρούπολης, Ιλίου.

Εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, στάθηκαν μπροστά στην είσοδο της ΔΕΗ και καλούσαν τον κόσμο σε οργανωμένη, μαζική άρνηση πληρωμής του χαρατσιού. Πολλοί μιλούσαν με τον κόσμο που έφτανε με το λογαριασμό στο χέρι. Χαρακτηριστικά του κλίματος και της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τα λόγια ενός συνταξιούχου: «Δεν θα πληρώσω. Εκβιάζουν για να πληρώσουμε ότι θα μας κόψουν το ρεύμα. Ξέρω ανθρώπους που πάνε να πληρώσουν με δανεικά γιατί δεν έχουν. Μας έχουν ρημάξει. Κάθε μήνα περικοπές...». Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα αλληλεγγύης στον «ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών».

Στο Χαλάνδρι

Αντίστοιχη συγκέντρωση στην πλατεία Χαλανδρίου και πορεία στους δρόμους της πόλης έγινε χθες το απόγευμα ενάντια στο χαράτσι. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το Παράρτημα Οικοδόμων Χαλανδρίου και Βόρειου Τομέα, την Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Χαλανδρίου και Βριλησσίων, την ΟΓΕ Χαλανδρίου και Βριλησσίων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου - Βριλησσίων και την Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Χαλανδρίου - Βριλησσίων. Οι διαδηλωτές μοίραζαν ανακοίνωση σε κατοίκους και εργαζόμενους για οργανωμένη άρνηση πληρωμής. Τέλος, εγκρίθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς της «Χαλυβουργίας» και συγκεντρώθηκε χρηματικό ποσό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμεση κινητοποίηση - απάντηση στην καταστολή

Αμεση απάντηση στη βία και τρομοκρατία της συγκυβέρνησης που επιστράτευσε εισαγγελείς και ΜΑΤ ενάντια σε εργαζόμενους που κινητοποιούνταν για τα χαράτσια (βλ. ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα), έδωσαν χτες οι Λαϊκές Επιτροπές Ανατολικής Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ανέργων των συνδικάτων σε εμπόριο - υπηρεσίες. Από τις 11.30 το πρωί και για δύο ώρες απέκλεισαν τα ταμεία της ΔΕΗ στην οδό Παπαναστασίου και κατήγγειλαν την επέμβαση των ΜΑΤ. Εργαζόμενοι της ΔΕΗ άφησαν τα πόστα τους και ενίσχυσαν την κινητοποίηση. Στη συνέχεια η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς πραγματοποίησε εξόρμηση στην λαϊκή αγορά του κέντρου της πόλης.

Νωρίτερα, οι Λαϊκές Επιτροπές Ανατολικής Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ανέργων πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση - παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΣΘ απαιτώντας να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ανέργους και να διασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

Το απόγευμα συνεχίστηκε η δράση των Λαϊκών Επιτροπών στις συνοικίες, με πικετοφορίες στην Ανω Πόλη και την Τούμπα και μαζικές εξορμήσεις στην Μπότσαρη. Στην Ορεστιάδα, η Γραμματεία Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ.

Στην Καλαμπάκα Τρικάλων, χτες, δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν εξόρμηση στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ και έχουν προγραμματίσει νέα εξόρμηση για σήμερα.

Δράση παντού ενάντια στα χαράτσια

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 9.30 π.μ. κινητοποίηση στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους από τις Λαϊκές Επιτροπές Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Ανέργων Εμπορίου - Υπηρεσιών. Στις 12 μ. παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια.

-- Στις 6.30 μ.μ., συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Ευκαρπίας στην αίθουσα του Σωματείου Μακεδονία.

-- Στις 6.30 μ.μ., παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής 5ου Διαμερίσματος, στην περιοχή του Ποσειδώνιου.

-- Στις 7 μ.μ., εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Αμπελοκήπων - Μενεμένης στην πλατεία Επταλόφου.

-- Στις 7 μ.μ., συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπή Αγίου Παύλου, στο εικαστικό εργαστήριο (Ηπείρου 7).

-- Στη Φλώρινα, η Λαϊκή Επιτροπή, στις 12 μ. θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ. Στις 8.30 μ.μ. οργανώνει πλατιά σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Φλώρινας.

Την Κυριακή:

-- Στην Πετρούπολη, σε λαϊκή συνέλευση για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, στις 11 π.μ. στο ΕΠΑΛ Πετρούπολης, καλούν το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, το παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Επιτροπή Πετρούπολης ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, η Επιτροπή Πετρούπολης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

  • Στο Ιλιον, σε λαϊκή συνέλευση καλούν τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Ιλίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Επιτροπή Ιλίου ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου και η Επιτροπή Ιλίου του ΜΑΣ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ