ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Να σταθούν οι δικαστές δίπλα στο λαό που παλεύει

Να σταθούν δίπλα στο λαό που παλεύει για τα δικαιώματά του και την επιβίωσή του κάλεσε τους δικαστές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έγινε το περασμένο Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι και οι δικαστές αντιμετωπίζουν την κυβερνητική πολιτική. «Μειώθηκαν οι αμοιβές σας, είπε, τα κενά δεν καλύπτονται, οι υποδομές που θα στήριζαν το έργο σας δεν υπάρχουν. Βρίσκεστε και σεις μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μια είναι η συνείδησή σας και η βουή της κοινωνίας και από την άλλη οι αντιλαϊκοί, αντεργατικοί νόμοι που ψηφίζονται κάθε μέρα».

Με αφορμή αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου για φαινόμενα ανομίας αλλά και κατηγορίες για όσους αρνούνται να εφαρμόσουν νόμους που ψηφίζονται με μεγάλη πλειοψηφία, ο Σπ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε ότι η εργατική τάξη θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να μάχεται για την ανατροπή της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Ακόμα, ζήτησε από τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε «στη ΔΕΗ που κόβει το ρεύμα σ' αυτούς που πληρώνουν μεν το ρεύμα, αλλά δεν έχουν ή δε δέχονται να πληρώσουν τα κυβερνητικά χαράτσια». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους 400 εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και στην πολυήμερη απεργία τους, γιατί η επιχείρηση απόλυσε 34 εργάτες. Απευθυνόμενος προς τους δικαστικούς λειτουργούς ο Σπ. Χαλβατζής είπε: «Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν. Και οι εργάτες το μόνο όπλο που έχουν είναι η απεργία, η κατάληψη, η διαδήλωση, η διεκδίκηση. Και όλες σχεδόν οι απεργίες χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές»...

Πρόσθεσε ότι στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης καταργήθηκαν το οχτάωρο, το πενθήμερο, οι συλλογικές συμβάσεις, συρρικνώνεται η κοινωνική ασφάλιση, περικόπτονται μισθοί και συντάξεις και διερωτήθηκε: «αυτά είναι νόμιμα;». Τέλος, τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει κάθε δίκαιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμένος, είπε ότι η Πολιτεία είναι η πρώτη που δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και τους νόμους. Πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη καλείται να επιτελέσει ένα ρόλο που δεν της ανήκει, να λύσει όλα τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα και να υποκαταστήσει το κράτος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μη κατάρτιση Κτηματολογίου και Δασολογίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου προανήγγειλε την επέκταση του ωραρίου τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χαρ. Αθανασίου είπε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα ξαναμπούν σε νέα τροχιά κινητοποιήσεων, αν δεν ανακληθεί η ένταξη στο ΙΚΑ των νεοεισερχόμενων στο δικαστικό κλάδο.

Τέλος, στο ψήφισμά της η ΕΔΕ ζητά να θεσπισθεί η οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης, να μην ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία στους δικαστικούς υπαλλήλους, και καλεί τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να σέβονται έμπρακτα τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και να παύσουν οι προσχηματικές επιθέσεις εναντίον τους. Αναφέρεται ότι προτάθηκε η καθιέρωση του αδικήματος της περιύβρισης δικαστικής αρχής, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών.

Στις 4 Δεκέμβρη η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Tην ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ώρα 11.30 το πρωί, στο Γοργοπόταμο, η Κομματική Οργάνωση Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) θα τιμήσουν την 69η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Καλούνται οι αγωνιστές, οι φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση, ενώ τα παραρτήματά της (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) σε όλη τη χώρα οργανώνουν τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο.

Πούλμαν για την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα, από την Αθήνα, πλατεία Κάνιγγος ώρα 7 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ.: 210/8831368 και 8225407. Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) βάζει πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 7 π.μ., από Αθηνάς (μπροστά από το Δημαρχείο). Για συμμετοχή, μέχρι 1/12: Λυκούργου 9, 1ος όροφος, γραφείο 8, τηλ.: 2103249037.

Εκτός των άλλων, πούλμαν δρομολογούν, την Κυριακή το πρωί, και τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ:

Κοκκινιάς με αναχώρηση, από τα γραφεία του Παραρτήματος (Κύπρου και Ηλιουπόλεως), ώρα 7 το πρωί.

Χαϊδαρίου, αναχώρηση από Παλατάκι, ώρα 7 π.μ. (συμμετοχή δωρεάν).

Ηλιούπολης, με αναχώρηση από τα γραφεία του Παραρτήματος (Μαρίνου Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου) ώρα 7 το πρωί. Για συμμετοχή στα τηλ.: 2109923590 και 2109737276.

Πειραιά, αναχώρηση από την Αγία Τριάδα Πειραιά, 7 το πρωί. Για συμμετοχή: 2104124696 (πρωί), 2104517569, 2104535016 (απόγευμα).

Νέου Ηρακλείου Αττικής, αναχώρηση 7.15 π.μ. από τα Τρία Αστέρια.

Περιστέρι, αναχώρηση 7.30 το πρωί από τα γραφεία του παραρτήματος (Παναγή Τσαλδάρη - πίσω από την εκκλησία του Ευαγγελισμού. Τηλ. 2105752124).

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Νέα προγράμματα κτηματογράφησης

Προχωρά η β' φάση κτηματογράφησης των 107 περιοχών των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει νόμιμους τους όρους του διαγωνισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Κτηματολόγιο ΑΕ», ήδη υπογράφηκαν δύο συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 18,8 εκατ. ευρώ και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπογραφούν και οι υπόλοιπες 14 συμβάσεις του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 147,5 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη από τις δύο συμβάσεις αφορά τις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Κιλκίς, Ξάνθη και η δεύτερη τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης: Αγιος Παύλος, Ευκαρπία, Νεάπολη, Πεύκα, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Συκιές και Τριανδρία.

Στο μεταξύ, το ΔΣ της «Κτηματολόγιο ΑΕ» ενέκρινε το επόμενο πρόγραμμα κτηματογράφησης που αφορά το σύνολο των εκτάσεων10 Περιφερειακών Ενοτήτων (νομών), προϋπολογισμού 192 εκατ. ευρώ. Με το πρόγραμμα αυτό θα καταγραφούν περίπου 4,4 εκατ. δικαιώματα σε 1.024 προ-Καποδιστριακούς ΟΤΑ, έκτασης περίπου 29 εκατ. στρεμμάτων (περίπου το 1/4 της χώρας). Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Παράλληλα, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί για την ανάθεση 21 μελετών κτηματογράφησης σε 268 περιοχές της χώρας προϋπολογισμού 106 εκατ. ευρώ που αφορά 2,5 εκατ. δικαιώματα, έως την Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εξετάζεται η δυνατότητα επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Κτηματολογίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, αντί του 2020 που ήταν ο αρχικός στόχος.

Εξέταση αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής

Με την εξέταση του αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής, αρμόδιου για την προανάκριση, Κ. Παπαθανασάκη συνεχίστηκε χτες η δίκη στον Κορυδαλλό της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου είπε πως δεν γνωρίζει «στοιχείο που να συνδέει κάποιους από τους κατηγορούμενους με επιμέρους ενέργειες που έχει αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας». Σε ερωτήσεις του δικαστηρίου και των συνηγόρων έλεγε ότι «δεν θυμάται» ή ότι δεν μπορούσε να απαντήσει «γιατί ήταν απόρρητο». Επίσης μιλούσε για παρακολουθήσεις που δεν έκανε ο ίδιος, ενώ σε επισημάνσεις συνηγόρων για πανομοιότυπα γεγονότα που έχουν γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες, έκανε λόγο «για λάθη εκ παραδρομής»... Χαρακτηριστική η απάντησή του, ότι δεν υπήρχε καταγραφή πρακτικών των παρακολουθήσεων και όλα τού τα έλεγε η ομάδα του, όπως είπε, προφορικά. «Είναι ασφαλές, να παγιώνονται άνθρωποι ποινικά και τα στοιχεία με προφορική συνεννόηση;» ρωτήθηκε.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι έκαναν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και κατήγγειλαν στο δικαστήριο έγγραφο ανωτέρας Αρχής με επικεφαλής αραιοπαγίτη που εγγράφει σε κατάλογο προσώπων σχετιζόμενα με τρομοκρατία τον κατηγορούμενο Σ. Νικητόπουλο και μιλά για «τελεσθείσες πράξεις», ενώ ακόμα δεν έχει βγει απόφαση. Το επόμενο βήμα, είπαν, είναι η δέσμευση της περιουσίας του... Αναφέρθηκε, τέλος, από τους συνηγόρους, ότι όταν ήταν επικεφαλής στο ΑΤ Νίκαιας ο Κ. Παπαθανασάκης, καταγγέλθηκε βασανισμός Πακιστανού μετανάστη μέχρι θανάτου από αστυνομικούς και εκκρεμεί μήνυση εναντίον του.

Αντιστασιακή εκδήλωση

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γυθείου, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων πατριωτών στο Πασσαβά Γυθείου και ο Σύλλογος Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής στον τόπο της θυσίας, στον Πασσαβά Γυθείου, την Κυριακή 4.12. 2011 και ώρα 11.30 το πρωί. Η εκτέλεση των 49 κομμουνιστών και ΕΑΜιτών συμπεριλαμβανομένης μιας μάνας - εγκύου, έγιναν στις 7 και 8 Δεκέμβρη 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ