ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρεμβάσεις για την προστασία των λαϊκών οικογενειών

Παρεμβάσεις στο Δήμο Παύλου Μελά και σε γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποίησαν οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τη φοροεπέλαση και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης συγκυβέρνησης - ΕΕ των μονοπωλίων.

Χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης πραγματοποίησε κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Αγίου Δημητρίου. Μπήκε στα ταμεία και κάλεσε τον κόσμο να πληρώσει μόνο το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι. Επί τόπου δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, πλήρωσαν το λογαριασμό χωρίς το χαράτσι, στο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών.

Η δράση της Λαϊκής Επιτροπής βρήκε απήχηση σε καταναλωτές που ενώ είχαν πάει στη ΔΕΗ με σκοπό να πληρώσουν και το χαράτσι, τελικά εντάχθηκαν στο οργανωμένο κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού. Ακόμα, συντάχθηκε και μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία γνωστοποίησαν ότι έχουν πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος, αλλά αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι και απαίτησαν από τον προϊστάμενο της ΔΕΗ να την παραλάβει και να την πρωτοκολλήσει, όπως τελικά και έγινε.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Ευκαρπίας και Σταυρούπολης, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά, απαιτώντας να πάρει θέση ενάντια στα χαράτσια και να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών οικογενειών από την πολιτική που τις καταδικάζει στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, και τα παιδιά της στον υποσιτισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει εξώδικο στη ΔΕΗ για να μην κόψει το ρεύμα από κανένα σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας που δεν έχει και δεν θέλει να πληρώσει το χαράτσι καθώς και να καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του μέτρου για το χαράτσι στα ακίνητα.

Η Λαϊκή Επιτροπή απαίτησε μέτρα προστασίας των μαθητών από τον υποσιτισμό (να χορηγείται καθημερινά στους μαθητές, με ευθύνη του Δήμου, χυμός ή γάλα, σάντουιτς ή τυρόπιτα). Απαίτησε να μη ζητηθεί ούτε ένα ευρώ από τους γονείς για κάλυψη αναγκών στα σχολεία (θέρμανση, φωτοτυπίες κλ.π.). Μέτρα τώρα για τους ανέργους, όπως μείωση ανταποδοτικών τελών, απαλλαγή από τροφεία και δίδακτρα στις υπηρεσίες του δήμου. Εκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ για κάθε άνεργο. Εξασφάλιση περίθαλψης για όλους.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δυναμική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Να καταγγείλουν την πολιτική του μαύρου μετώπου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και το χαράτσι της ΔΕΗ απαίτησαν, χτες το μεσημέρι, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης οι Λαϊκές Επιτροπές Αλικαρνασσού και Δήμου Μαλεβιζίου, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Ηρακλείου.

Η συγκέντρωση των αγωνιστικών δυνάμεων έγινε στις 11.30 π.μ. έξω από το κτίριο του δήμου, όπου θα συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην αίθουσα, διέκοψαν τη συνεδρίαση και έκαναν παρέμβαση. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιάννης Γωνιανάκης, κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων να πάρουν θέση υπέρ της κατάργησης του χαρατσιού, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα. Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ, στηρίζοντας το αίτημα των διαδηλωτών, με τη σειρά τους απαίτησαν από το προεδρείο να δοθεί ο λόγος στους επικεφαλής των παρατάξεων και σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο περιφερειάρχης Κρήτης αρνήθηκαν. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο χώρο έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Μετά από αρκετή ώρα και ενώ είχε διακοπεί η συνεδρίαση και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέμενε στην αδιάλλακτη αυτή στάση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και άλλοι συνδικαλιστές πήραν το λόγο αναφέροντας χαρακτηριστικά. «Τις απαντήσεις μας τις πήραμε. Οι σύμβουλοι του μαύρου μετώπου και μαζί της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Μπακογιάννη), του Κουβέλη και των Οικολόγων - Πρασίνων δεν θέλουν να πάρουν θέση γιατί έχουν ξεκάθαρη και ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Σας διαμηνύουμε ότι την απάντησή μας θα την πάρετε από το λαό του Ηρακλείου και συνολικά της Κρήτης την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, μέρα πανεργατικής απεργίας, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτήν και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ». Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από την αίθουσα.

Κινητοποίηση στα Χανιά

Κινητοποίηση για ενημέρωση του λαού και συγκέντρωση λογαριασμών ρεύματος, που πληρώθηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών χωρίς το χαράτσι, οργάνωσαν για δεύτερη φορά τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων, χτες το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμων Μηθύμνης και Αρμένων καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κάινας, Γαβαλοχωριού, Π. Ρουμάτων, Μεσκλών, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων και η ΠΑΣΕΒΕ Χανίων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς πολλοί ήταν αυτοί που σταματούσαν για ενημέρωση και δεν πήγαιναν να πληρώσουν.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στην Ανω Γλυφάδα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Ανω Γλυφάδα πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα Γλυφάδας, Αργυρούπολης - Ελληνικού και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, απαιτώντας την κατάργηση του χαρατσιού που επιβάλλεται μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Στα πλαίσια της κινητοποίησης έγινε μαζική παράδοση των αποδείξεων που πληρώθηκαν σε τραπεζικά μηχανήματα για την εξόφληση του ποσού για το ρεύμα, μαζί με τις δηλώσεις άρνησης πληρωμής του εξοντωτικού χαρατσιού.

Οι Επιτροπές Αγώνα συζήτησαν με όσους προσέρχονταν στη ΔΕΗ για την ανάγκη οργανωμένης αντίστασης στα πολλαπλά χαράτσια, την περικοπή των μισθών και την οικονομική ανέχεια και απεύθυναν πλατύ κάλεσμα για τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. Πολλοί εξέφρασαν τη διάθεση να στηρίξουν και να ενισχύσουν τη δράση των Επιτροπών.

Κινητοποίηση επιτροπών αγώνα ΠΑΣΕΒΕ

Οι επιτροπές αγώνα ΠΑΣΕΒΕ Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Ν. Φιλαδέλφειας καλούν σήμερα Τετάρτη στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στο παράρτημα του ΟΑΕΕ (Ιφιγενείας 50, Ν. Ηράκλειο) με αιτήματα: Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας, να δίνεται φορολογική ενημερότητα και να σταματήσουν οι κατασχέσεις εναντίον όσων συναδέλφων δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια.

Δικαστικές αποφάσεις για μη διακοπή ρεύματος

Μετά τις προσωρινές διαταγές που έχουν εκδοθεί από δικαστήρια σε Αλεξανδρούπολη και Καλαμάτα για να μη γίνει διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ, επειδή δεν είχε πληρωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων, χτες είχαμε άλλη μια ανάλογη απόφαση από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Συγκεκριμένα, προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην κάνει διακοπή ρεύματος σε άτομο με ειδικές ανάγκες, το οποίο αρνούνταν να πληρώσει αυτό το φοροχαράτσι μέχρι να συζητηθεί η αίτηση επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει.

Να σημειώσουμε ότι ανάλογες αποφάσεις πάρθηκαν από τα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

ΛΑΡΙΣΑ
Επέστρεψαν τα χαρατσόχαρτα

Κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια, στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις των Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα Λάρισας και των συνοικιών της πόλης - ΠΑΜΕ, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ - απευθύνοντας κάλεσμα οργανωμένης άρνησης πληρωμής.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα παρέδωσαν στο διευθυντή του τμήματος Εμπορίας του καταστήματος Π. Ζιάκα εκατοντάδες αποδείξεις πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ - ρεύμα, δημοτικά τέλη και ΕΡΤ - μέσω τραπεζικών μηχανημάτων, μαζί με τις δηλώσεις άρνησης πληρωμής του εξοντωτικού χαρατσιού.

Οι συγκεντρωμένοι έμειναν έξω από τη ΔΕΗ για περίπου δύο ώρες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της χαρατσοεπιδρομής της κυβέρνησης και καλώντας, ταυτόχρονα, το λαό της πόλης σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε εκπρόσωπος της ΕΤΕ - ΔΕΗ Λάρισας.

  • Με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της Αγιάς πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση της δράσης ενάντια στα χαράτσια και, γενικότερα, στην αντιλαϊκή πολιτική μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα.
ΓΑΛΑΤΣΙ
Συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής

Σε συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής εξελίχθηκε η χθεσινή σύσκεψη - συζήτηση στο Γαλάτσι, για τη γενικευμένη άρνηση πληρωμών, αλλά και την παρεμπόδιση διακοπής ρεύματος στα σπίτια.

Την πρωτοβουλία της σύσκεψης πήραν το Συνδικάτο Οικοδόμων - Παράρτημα Γαλατσίου, ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου, η Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου και η Επιτροπή της ΠΑΣΕΒΕ Γαλατσίου.

Ο Κ. Αγγελής, από το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, εστίασε στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις για τη συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία. Την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, έχει προγραμματιστεί παρέμβαση στη ΔΕΗ Γαλατσίου για την παράδοση των λογαριασμών που έχει πληρωθεί μόνο το ρεύμα και όχι το χαράτσι.

Τέλος, έχουν προγραμματιστεί μαζικές εξορμήσεις σε κάθε σπίτι, σε κάθε «τετράγωνο», για να απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια και τα αντιλαϊκά μέτρα με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης, που δε θα επιτρέψουν τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα σπίτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ