ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ COSMETICS»
Μία μέρα δουλειά τη βδομάδα από το ... σπίτι

«Ομήρους» κρατά 330 εργαζόμενους σε Αττική και Θεσσαλονίκη η εταιρεία παραγωγής και διανομής καλλυντικών «Γερολυμάτος Cosmetics», η οποία στις 30 Νοέμβρη ανακοίνωσε πως δεν έχει πια αντικείμενο εργασιών και εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε μια μέρα δουλειά, χωρίς να προσέρχονται στο χώρο εργασίας!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας από τη Δευτέρα, 5 Δεκέμβρη, θα ισχύσει για τους εργαζόμενους «σύστημα διαλείπουσας απασχόλησης με τυπική εργασία 1 ημέρα την εβδομάδα. Την ημέρα αυτή δεν θα προσέρχεστε στο χώρο εργασίας σας. Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης». Δηλαδή τους απολύει, χωρίς να τους ...απολύει, χωρίς την αποζημίωση που δικαιούνται, χωρίς ταμείο ανεργίας, θέλοντας να τους εξαντλήσει οικονομικά και να τους εξωθήσει σε παραίτηση. Μάλιστα, για το καθεστώς αυτό, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δουλοπάροικους και το προσφέρει η νομοθεσία, η εργοδοσία ζήτησε και διαβούλευση με το σωματείο της εταιρείας.

Στο μεταξύ οι ευθύνες που βαραίνουν το σωματείο είναι μεγάλες, καθώς οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, απροετοίμαστοι και ανίκανοι να αντιδράσουν στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα ότι η εργοδοσία θα αξιοποιήσει κάθε αντεργατικό μέτρο, κάθε διάταξη και νόμο που προσφέρουν οι κυβερνήσεις.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τρομοκρατική εξέταση σε βάρος 88 γιατρών

Για συμμετοχή τους σε επίσχεση εργασίας τον Ιούλη του 2010!

Στην ανάληψη έργου απ' τους εισαγγελείς σε βάρος των γιατρών για ανύπαρκτα παραπτώματα παραπέμπει η προτροπή (29.11.2011) του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, προς τους διοικητές των νοσοκομείων να συγκρουστούν με τους γιατρούς και να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των «πλασματικών» - όπως τις χαρακτήρισε - εφημεριών.

Ετσι, αυτή την περίοδο ο αρμόδιος εισαγγελέας καλεί σε προκαταρκτική εξέταση 88 ειδικευόμενους γιατρούς του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας επειδή πήραν μέρος σε επίσχεση εργασίας (4.7.2010) για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων εφημεριών. Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία ότι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας ομάδα γιατρών εμπόδισε ασθενή - χωρίς να τον κατονομάζει - να νοσηλευτεί και ότι η ίδια ομάδα γιατρών εμπόδιζε συναδέλφους τους να προχωρήσουν στο έργο τους. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε συνέβη καθώς οι γιατροί σε κάθε περίπτωση υπηρέτησαν με συνέπεια την αντιμετώπιση των περιστατικών που είχαν ανάγκη σύμφωνα με τα δεδομένα στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, όμως, αυτή η δικαστική διαδικασία ξεκινά την περίοδο που - όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση του υπουργού με τους διοικητές - πρώτα θα πληρωθούν τα εξαιρέσιμα - δηλαδή οι Κυριακές και οι αργίες - και μετά τα υπόλοιπα, όπως οι υπερωρίες. Ειδικότερα για τις εφημερίες, μετά και τη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας ότι πιθανώς θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για το 2011, προκύπτει η μετάθεση των πληρωμών των εφημεριών και υπερωριών για το καλοκαίρι του 2012. Ετσι, οι προκαταρκτικές διαδικασίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως εμπόδιο σε άμεσες κινητοποιήσεις των γιατρών για μη πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών.

Την επιχειρούμενη άσκηση δίωξης στους ειδικευόμενους γιατρούς του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ
Η προσφορά ανέδειξε τις ... ανεπάρκειες!

Η διάθεση προσφοράς οργάνων σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανέδειξε και τα εγγενή προβλήματα στην αλυσίδα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Οπως παραδέχεται σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) - που εποπτεύει αυτή τη διαδικασία - δεν μπόρεσε να γίνει αξιοποίηση όλων των προσφερθέντων οργάνων γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες μεταμοσχευτικές μονάδες, με αποτέλεσμα ορισμένα μοσχεύματα να αποσταλούν στο εξωτερικό. «Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα αυτά, θα λέγαμε ότι οφείλονται κυρίως στην αδυναμία μεταμόσχευσης όλων των οργάνων στη χώρα μας, λόγω έλλειψης αντίστοιχων Μονάδων Μεταμόσχευσης και στην εξ αυτής αναγκαστική διάθεση μοσχευμάτων σε άλλες χώρες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 5 Μονάδες Μεταμόσχευσης νεφρού σε κρατικά πάντοτε νοσοκομεία και δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα νεφρικά μοσχεύματα ανεξαιρέτως μεταμοσχεύονται σε Ελληνες ασθενείς. Ομως η ύπαρξη μίας μόνο μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος, μίας για καρδιά και καμίας πνευμόνων οδηγεί στην αναγκαστική διάθεση των προσφερόμενων μοσχευμάτων σε συνεργαζόμενους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου, η προσοχή όλων μας θα πρέπει να στραφεί στην προσπάθεια ανάπτυξης επαρκών Μονάδων Μεταμόσχευσης για όλα τα όργανα, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της χώρας μας. Ο ΕΟΜ εδώ και μήνες έχει θέσει την ανάπτυξη αυτή, μαζί με την αύξηση των δοτών οργάνων, ως πρώτη του προτεραιότητα και αγωνίζεται για την ταχεία ολοκλήρωσή της».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκινάνε τη Δευτέρα οι εκλογές

Ξεκινάνε τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 10 Δεκέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα εξής σημεία:

-- Δευτέρα 5 Δεκέμβρη από 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ηλιούπολης (οδός Σοφοκλή Βενιζέλου και Πρωτόπαπα).

-- Τρίτη 6 Δεκέμβρη από 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων (οδός Λ. Δημοκρατίας και Ιωάννη ΜΕΡΛΑ).

-- Τετάρτη 7 Δεκέμβρη από 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Αμαρούσιου (οδός Β. ΣΟΦΙΑΣ 9 και Δ. ΜΟΣΧΑ).

-- Πέμπτη 8 Δεκέμβρη από 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Καλλιθέας (οδός Μαντζαγριωτάκη 74).

-- Παρασκευή 9 Δεκέμβρη από 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού (οδός Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης πίσω από Εθνική τράπεζα).

-- Σάββατο 10 Δεκέμβρη από 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (οδός Αγ. Φιλοθέης 5β πίσω από την Μητρόπολη).

Οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν με το βιβλιάριο υγείας και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Δεύτερη αναβολή της δίκης

Αναβλήθηκε για τις 10 Γενάρη και για δεύτερη φορά, η δίκη των 10 συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΔΕΗ και 5 εργαζομένων από άλλους κλάδους. Οι εργαζόμενοι, ανάμεσα σε αυτούς δύο στελέχη του ΠΑΜΕ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος, συνελήφθησαν μετά από επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της πληροφορικής της ΔΕΗ στη Μεσογείων, για να σταματήσουν την πολυήμερη κατάληψη της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούνται για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, ενώ ένας πολίτης αντιμετωπίζει επιπλέον και το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. Να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη για πρώτη φορά είχε αναβληθεί για την Τετάρτη, 30 Νοέμβρη, γιατί δεν είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο οι 12 από τους 15 μάρτυρες κατηγορίας, μάλιστα συνήγοροι και εργαζόμενοι είχαν κάνει λόγο για «εσκεμμένη παρέλευση της δίκης» και ότι «στόχος είναι η απειλή με μακροχρόνια ποινική δίωξη αυτών που άσκησαν νόμιμο δικαίωμα».

Πάντως, και προχτές, η αναβολή της δίκης προκάλεσε την οργή συνηγόρων εργαζομένων και του ακροατηρίου που είχε έρθει για συμπαράσταση, γιατί η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προσδιοριστεί στο πινάκιο τελευταία (19 στη σειρά), πράγμα που προϊδέαζε ότι δε θα γινόταν, λόγω και του ωραρίου. Οπως επισήμαναν οι συνήγοροι «από την πρώτη μέρα της δίκης, είχαμε ζητήσει την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης».

ΣΕΑΑΝ
Κινητοποίηση αύριο Σάββατο 3 Δεκέμβρη

Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρίες

Μεγάλη κινητοποίηση αύριο, Σάββατο 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων Με Αναπηρίες, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων στις 11 π.μ. με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως τονίζει η ΣΕΑΑΝ, «ειδικά σ' αυτές τις συνθήκες γενίκευσης της επίθεσης στα δικαιώματα των παιδιών μας, στα δικαιώματά μας, πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να γίνει μέρα αγώνα αποκάλυψης της βαρβαρότητας που βιώνουν οι οικογένειες μας, προβολής της άλλης ανάπτυξης που έχουμε ανάγκη». Επίσης, καταγγέλλονται η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμΕΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, που αρνήθηκαν να οργανώσουν κινητοποίηση γι' αυτή τη μέρα. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και σωματεία εργαζομένων στην Πρόνοια και στην Ειδική Αγωγή.

  • Τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών καλεί σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στις 10 π.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ