ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων από παντού

Συντονισμό της «αντιπολίτευσης» οργανώνει η Αγκυρα

Από πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στις κλιμακούμενες κυρώσεις κατά της Συρίας που εφαρμόζουν διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
Από πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στις κλιμακούμενες κυρώσεις κατά της Συρίας που εφαρμόζουν διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σκλήρυνση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, δηλαδή στην ακρίβεια την επιβολή ενός ακόμη γύρου κυρώσεων - του δέκατου - αποφάσισαν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στοχεύουν, κυρίως, όπως και αυτές του Αραβικού Συνδέσμου, το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ γίνονται πιο αυστηρά τα μέτρα που είχαν, ήδη, ληφθεί κατά του ενεργειακού τομέα - πετρέλαιο και φυσικό αέριο - ενώ στη λίστα με τα πρόσωπα των οποίων «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ευρωπαϊκό έδαφος εντάσσονται άλλες 11 συριακές επιχειρήσεις και 12 νέα πρόσωπα. Η Δαμασκός «απάντησε» αναστέλλοντας τη συμμετοχή της στην Ενωση για τη Μεσόγειο.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών παρευρέθηκε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ναμπίλ αλ Αράμπι υποστήριξε ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εκτιμώντας ότι η άσκηση οικονομικής ασφυκτικής πίεσης θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με συνεργάτες του αλ Αράμπι, μια λίστα με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Δαμασκού, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία σε αραβικές χώρες θα «παγώσουν» ενώ θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις τους, ετοιμάζεται και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και σε αυτήν θα συγκαταλέγονται ο αδελφός του Προέδρου Ασαντ, Μάχερ, που είναι υπεύθυνος του στρατού, και ο επιχειρηματίας πολυεκατομμυριούχος ξάδελφός του Ράμι Μαχλούλ, που συγκαταλέγεται και στην ευρωπαϊκή «λίστα».

Τις δικές της κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού ανακοίνωσε την Τετάρτη και η τουρκική ηγεσία με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου να εκτιμά ότι «η Συρία, απορρίπτοντας τις προτάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, έφτασε σε αδιέξοδο». Στα μέτρα συγκαταλέγονται αναστολή της λειτουργίας του τουρκοσυριακού Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία Σύρων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην καταστολή, αναστολή πώλησης όπλων προς το συριακό στρατό από την Τουρκία και παρεμπόδιση τρίτων χωρών να κάνουν το ίδιο, αναστολή των σχέσεων με την κεντρική και την εμπορική τράπεζα της Συρίας και αναστολή της δανειοδότησης έργων υποδομής.

Πολιτικό και στρατιωτικό «σκέλος» αντιπολίτευσης προωθεί η Αγκυρα

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ως ιμπεριαλιστική δύναμη της περιοχής παραμένει προκλητική παρέχοντας απροκάλυπτα κάλυψη στη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση. Στη νότια τουρκική επαρχία Χατάι πραγματοποιήθηκε συνάντηση - προφανώς οργανωμένη από την τουρκική διπλωματία - ανάμεσα στον κυριότερο πολιτικό εκφραστή της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο - που δημιουργήθηκε υπό τουρκική αιγίδα και επιμονή - και το λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό - που διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες και ουσιαστικά οργανώθηκε στους καταυλισμούς προσφύγων επί τουρκικού εδάφους. Συμβούλιο και Στρατός κατέληξαν σε συμφωνία συντονισμού και συνεργασίας με το Συμβούλιο να ζητά τερματισμό κάθε επίθεσης ενάντια σε κυβερνητικά στρατεύματα και το Στρατό να το αναγνωρίζει ως «πολιτικό του σκέλος» και να δεσμεύεται μόνο για υπεράσπιση διαδηλωτών.

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται η νέα έκτακτη σύνοδος των χωρών - μελών της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά από αίτημα 68 χωρών, που κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν να «καταδικαστεί η σοβαρή, συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία» και πιέζουν για μεταφορά του σχετικού ζητήματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ - ΕΕ
Διπλωματική όξυνση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ._

Την επέκταση των υπαρχόντων οικονομικών κυρώσεων - πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση μετακινήσεων κατά κύριο λόγο - σε άλλα 180 πρόσωπα της ιρανικής ηγεσίας αποφάσισαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Βρετανός αλλά και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πίεσαν για διεύρυνση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τεχεράνης και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. ο ενεργειακός μέσα από την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, με βασικότερο επιχείρημα την επίθεση κατά της πρεσβείας και ενός άλλου κτιρίου της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στη ιρανική πρωτεύουσα, την Τρίτη. Εντούτοις, η σύνοδος των υπουργών παρέπεμψε για επόμενη συνάντηση τη σχετική συζήτηση καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο και δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια απαγόρευση.

Από την πλευρά της, η βρετανική ηγεσία προχώρησε σε σειρά μέτρων - αντιποίνων για την επίθεση κατά της διπλωματικής αποστολής της. Ολοι οι Βρετανοί διπλωμάτες ανακλήθηκαν επ' αόριστον από το Ιράν ενώ δόθηκε 48ωρη διορία στους Ιρανούς συναδέλφους τους στο Λονδίνο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η διορία λήγει σήμερα. Τον πρέσβη της στην Τεχεράνη «κάλεσε στο Παρίσι για διαβουλεύσεις» και η γαλλική ηγεσία ενώ σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες παρέδωσαν νότα διαμαρτυρίας στις ιρανικές διπλωματικές αποστολές στις χώρες τους. Επίσης, καθολική σχεδόν ήταν η καταδίκη της επίθεσης κατά της βρετανικής πρεσβείας με εξαίρεση το Πεκίνο που απέφυγε ν' αναφερθεί συγκεκριμένα στο περιστατικό και αναφέρθηκε γενικώς στην αναγκαιότητα «προστασίας και σεβασμού των διπλωματικών αποστολών».

Ενώ οι διπλωματικοί τόνοι ανεβαίνουν, σχετική ένταση επικρατεί και στο εσωτερικό του Ιράν, καθώς, όπως εκτιμούσαν αναλυτές, η επίθεση κατά της βρετανικής πρεσβείας, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν ήταν μια αυθόρμητη «έκρηξη», δεν εκφράζει το σύνολο της ιρανικής ηγεσίας, στους κόλπους της οποίας μοιάζουν να οξύνονται οι ανταγωνισμοί. Ο Πρόεδρος της βουλής, Αλί Λαριτζάνι, χθες, χαρακτήρισε «κάκιστη» κίνηση την καταδίκη της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «αναμενόμενη αντίδραση λόγω της πολύχρονης προσβλητικής συμπεριφοράς της Βρετανίας». Η δήλωση αυτή, όπως και η, κατά πλειοψηφία, απόφαση του ιρανικού κοινοβουλίου την Κυριακή, πριν την επίθεση, για απέλαση του Βρετανού πρέσβη, έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις συνεργατών του Προέδρου Αχμαντινετζάντ αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών που καταδίκαζαν την επίθεση και ζητούσαν συγνώμη.

  • «Το Ισραήλ δεν στοχεύει να επιτεθεί στο Ιράν και ελπίζει να αποδώσουν τα μέγιστα οι κυρώσεις» δήλωνε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπαράκ, αφήνοντας, πάντα, ανοικτή τη στρατιωτική λύση «εφόσον καταστεί αναγκαία». Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το 90% του ιρανικού λαού είναι βέβαιο ότι το Ιράν έχει πυρηνικά όπλα, το 43% εκτιμά ότι μια στρατιωτική επίθεση είναι λύση, το 41% διαφωνεί με την προοπτική και το 65% τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρση της παρακράτησης των παλαιστινιακών χρημάτων υπό όρους

TΕΛ ΑΒΙΒ.--

Από εκβιασμό σε εκβιασμό προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση απέναντι στους Παλαιστινίους. Ετσι, την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του πρωθυπουργού ενέκρινε (πλην του υπουργού Εξωτερικών, Α. Λίμπερμαν) την άρση της παρακράτησης των φόρων και των τελών που συλλέγουν, κάθε μήνα, οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό των παλαιστινιακών από τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη. Τα χρήματα αυτά φτάνουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια ανά μήνα και παρακρατούνταν από την 1η Νοέμβρη ως «αντίποινα» για την αποδοχή της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους στους κόλπους της Unesco.

Ως όρος, όμως, της παράδοσης των χρημάτων αυτών στην Παλαιστινιακή Αρχή (από τα οποία εξαρτάται η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων και σειρά υπηρεσιών), τίθεται η μη πραγματοποίηση από την παλαιστινιακή πλευρά κανενός άλλου «μονομερούς βήματος, όπως ήταν αυτό της κατάθεσης αίτησης ένταξης στην Unesco». Γεγονός είναι ότι μετά την 1η Νοέμβρη, η παλαιστινιακή διπλωματία μοιάζει να έχει «παγώσει» ως ένα βαθμό την οποιαδήποτε κίνηση στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μονομερών αναγνωρίσεων ανεξαρτησίας.

Δεν έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα σε άλλο διεθνή οργανισμό (αν και υπάρχει σχετική προεργασία για αρκετούς) και δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επόμενη κίνησή της στον ΟΗΕ, όπου οι ενστάσεις κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και ορισμένων άλλων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οδήγησαν σε αδιέξοδο την επιτροπή που εξέταζε το παλαιστινιακό αίτημα για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας που κατέθεσε στα τέλη Σεπτέμβρη ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς. Παλαιστίνιοι διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η καμπάνια θα συνεχιστεί και ότι η παλαιστινιακή πλευρά εξετάζει το αν θα πιέσει για σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να ασκήσουν βέτο ή αν θα κατευθυνθεί κατευθείαν στη Γενική Συνέλευση (της οποίας οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές), όπου θα διεκδικήσει την ιδιότητα του ανεξάρτητου κράτους μη μέλους, κάτι που εκτιμάται ότι θα πετύχει με άνετη πλειοψηφία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση στο Τοπκαπί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Επίθεση στο παλάτι του Τοπκαπί στην περιοχή του Σουλταναχμέτ, στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε την Τετάρτη ένοπλος, με αποτέλεσμα δύο φρουροί του παλατιού να τραυματιστούν, ενώ ο ίδιος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Ο δράστης, Λίβυος με συριακή υπηκοότητα όπως αναφέρουν οι τουρκικές αρχές άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών του παλατιού, που αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας στα αραβικά «ο θεός είναι μεγάλος» και έφτασε στην Τουρκία δύο μέρες πριν. Ανακρίνεται ένας ύποπτος που φέρεται να είχε σχέση με την υπόθεση. Ερευνάται, αν η επίθεση συνδέεται με την ανακοίνωση από την τουρκική κυβέρνηση οικονομικών κυρώσεων προς τη Συρία, όπως και η ψυχολογική κατάσταση του δράστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ