Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ - ΕΕ
Διπλωματική όξυνση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ._

Την επέκταση των υπαρχόντων οικονομικών κυρώσεων - πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση μετακινήσεων κατά κύριο λόγο - σε άλλα 180 πρόσωπα της ιρανικής ηγεσίας αποφάσισαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Βρετανός αλλά και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πίεσαν για διεύρυνση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τεχεράνης και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. ο ενεργειακός μέσα από την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, με βασικότερο επιχείρημα την επίθεση κατά της πρεσβείας και ενός άλλου κτιρίου της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στη ιρανική πρωτεύουσα, την Τρίτη. Εντούτοις, η σύνοδος των υπουργών παρέπεμψε για επόμενη συνάντηση τη σχετική συζήτηση καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο και δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια απαγόρευση.

Από την πλευρά της, η βρετανική ηγεσία προχώρησε σε σειρά μέτρων - αντιποίνων για την επίθεση κατά της διπλωματικής αποστολής της. Ολοι οι Βρετανοί διπλωμάτες ανακλήθηκαν επ' αόριστον από το Ιράν ενώ δόθηκε 48ωρη διορία στους Ιρανούς συναδέλφους τους στο Λονδίνο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η διορία λήγει σήμερα. Τον πρέσβη της στην Τεχεράνη «κάλεσε στο Παρίσι για διαβουλεύσεις» και η γαλλική ηγεσία ενώ σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες παρέδωσαν νότα διαμαρτυρίας στις ιρανικές διπλωματικές αποστολές στις χώρες τους. Επίσης, καθολική σχεδόν ήταν η καταδίκη της επίθεσης κατά της βρετανικής πρεσβείας με εξαίρεση το Πεκίνο που απέφυγε ν' αναφερθεί συγκεκριμένα στο περιστατικό και αναφέρθηκε γενικώς στην αναγκαιότητα «προστασίας και σεβασμού των διπλωματικών αποστολών».

Ενώ οι διπλωματικοί τόνοι ανεβαίνουν, σχετική ένταση επικρατεί και στο εσωτερικό του Ιράν, καθώς, όπως εκτιμούσαν αναλυτές, η επίθεση κατά της βρετανικής πρεσβείας, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν ήταν μια αυθόρμητη «έκρηξη», δεν εκφράζει το σύνολο της ιρανικής ηγεσίας, στους κόλπους της οποίας μοιάζουν να οξύνονται οι ανταγωνισμοί. Ο Πρόεδρος της βουλής, Αλί Λαριτζάνι, χθες, χαρακτήρισε «κάκιστη» κίνηση την καταδίκη της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «αναμενόμενη αντίδραση λόγω της πολύχρονης προσβλητικής συμπεριφοράς της Βρετανίας». Η δήλωση αυτή, όπως και η, κατά πλειοψηφία, απόφαση του ιρανικού κοινοβουλίου την Κυριακή, πριν την επίθεση, για απέλαση του Βρετανού πρέσβη, έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις συνεργατών του Προέδρου Αχμαντινετζάντ αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών που καταδίκαζαν την επίθεση και ζητούσαν συγνώμη.

  • «Το Ισραήλ δεν στοχεύει να επιτεθεί στο Ιράν και ελπίζει να αποδώσουν τα μέγιστα οι κυρώσεις» δήλωνε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπαράκ, αφήνοντας, πάντα, ανοικτή τη στρατιωτική λύση «εφόσον καταστεί αναγκαία». Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το 90% του ιρανικού λαού είναι βέβαιο ότι το Ιράν έχει πυρηνικά όπλα, το 43% εκτιμά ότι μια στρατιωτική επίθεση είναι λύση, το 41% διαφωνεί με την προοπτική και το 65% τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ