Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς αναθέρμανση των στρατιωτικών σχέσεων με την Κούβα

Ως απάντηση στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Στο φόντο της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας της Ουάσιγκτον για την «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη η Ρωσία αποφασίζει να ανανεώσει τη στρατιωτική συνεργασία της με την Κούβα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ», η ρώσικη εταιρεία «Ρωσομπορονέξπορτ» στο προσεχές μέλλον ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κούβα για την πώληση της τεχνολογικής αλυσίδας κατασκευής πυρομαχικών. Στο μεταξύ η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει και την άδεια της τεχνολογίας ανακύκλωσης πυρομαχικών. Στο μέλλον η Ρωσία επιδιώκει να υπογράψει σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό όλης της παραγωγής πυρομαχικών, που κατασκευάστηκαν στην Κούβα με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Να σημειωθεί πως η Κούβα από τη δεκαετία του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές σοβιετικών όπλων. Μεταξύ άλλων η Κούβα αγόρασε άρματα μάχης «Τ-55» και «Τ-62», θωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά πυροβόλα, πολεμικά αεροπλάνα «MiG-29», «MiG-23», «MiG-21», ελικόπτερα, υποβρύχια κι άλλα. Για την περίοδο αυτή οι αγορές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού είχαν φτάσει τα 16 δισ. δολάρια. Στην Κούβα βρίσκονταν σοβιετικές στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες απομακρύνθηκαν από το κουβανέζικο έδαφος μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ το 2001 η Ρωσία έκλεισε το μοναδικό στο Δυτικό Ημισφαίριο ρωσικό κέντρο ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην περιοχή Λούρντες.

Ωστόσο, η ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Κούβα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πιο βαθιά κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ. Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ για το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», που εκτυλίσσεται στο φόντο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, που αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια σκληρή δήλωση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ πως η Ρωσία θα λάβει μέτρα σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν την «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο της εξόδου της Ρωσίας από τη Συνθήκη START-3. Στις 29 Νοέμβρη η Ρωσία έδωσε μια πρώτη απάντηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ενεργοποιώντας ένα νέο σύστημα αντιπυραυλικού συναγερμού στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Φαίνεται πως και η αναθέρμανση των στρατιωτικών σχέσεων με την Κούβα μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη απειλή που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την αποτροπή της αμερικανό-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής άμυνας, που επιδιώκει να στερήσει από τη Ρωσία τη δυνατότητα απάντησης σε ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα, αλλάζοντας το συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ