Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα για τη Σερβία

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εντονες είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές εντός της ΕΕ αναφορικά με την ευρω-ενωσιακή προοπτική της Σερβίας, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε κάλεσε χτες τη Σερβία να αποδεχθεί ως γεγονός την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου και να δεχθεί την «εδαφική ακεραιότητα» του προτεκτοράτου, απειλώντας, χωρίς περιστροφές, και πως στην αντίθετη περίπτωση το Βερολίνο θα αποφασίσει αρνητικά για την ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου στην ΕΕ, ενόψει και του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα. Ο Bεστερβέλε υποστήριξε μάλιστα πως τα «γεγονότα» στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο (δηλαδή οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ΝΑΤΟικούς στρατιώτες της ΚFOR και Σέρβους διαδηλωτές που έχουν στήσει μπλόκα κοντά σε επίμαχα διοικητικά φυλάκια) αποτελούν ήδη «μέρος συζητήσεων που δεν θα απλουστεύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας».

Στο άλλο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, Αλέν Ζιπέ, που έκρινε θετικά τις έως τώρα προσπάθειες του Βελιγραδίου ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα συνεργασίας του με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τις συλλήψεις πρώην διοικητών των Σέρβων της Βοσνίας (Κάρατζιτς, Χάτζιτς). Οπως είπε, εκφράζοντας τις παρόμοιες θέσεις και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων - πλην Ολλανδών και Αυστριακών... - «θα πρέπει να δοθεί θετικό σήμα στη Σερβία... η Γαλλία είναι υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ».

Επιπλέον, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον υιοθέτησε μία ενδιάμεση θέση, εκφράζοντας αφ' ενός μεγάλη ικανοποίηση για τη στάση του Βελιγραδίου έναντι των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την Πρίστινα στις Βρυξέλλες, διαμηνύοντας αφ' ετέρου στις σερβικές αρχές ότι θα πρέπει «να ασκηθεί στο μέγιστο βαθμό πίεση σε όσους προσφεύγουν στη βία και να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων» στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Τέλος, ΕΕ και ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν λύπη και καταδίκασαν τις ...«επιθέσεις» Σέρβων σε βάρος ΝΑΤΟικών στρατιωτών της ΚFOR, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες»...

Εν μέσω αυτών, συνεχίστηκαν το περασμένο 48ωρο στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών με βασικά θέματα την εξεύρεση μιας λύσης για τα φυλάκια στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και την εκπροσώπηση του προτεκτοράτου σε περιφερειακούς οργανισμούς. Για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες «δύσκολο και μακράς διάρκειας», εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα των φυλακίων εάν η Πρίστινα εγκαταλείψει, όπως είπε, «τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ