Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρση της παρακράτησης των παλαιστινιακών χρημάτων υπό όρους

TΕΛ ΑΒΙΒ.--

Από εκβιασμό σε εκβιασμό προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση απέναντι στους Παλαιστινίους. Ετσι, την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του πρωθυπουργού ενέκρινε (πλην του υπουργού Εξωτερικών, Α. Λίμπερμαν) την άρση της παρακράτησης των φόρων και των τελών που συλλέγουν, κάθε μήνα, οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό των παλαιστινιακών από τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη. Τα χρήματα αυτά φτάνουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια ανά μήνα και παρακρατούνταν από την 1η Νοέμβρη ως «αντίποινα» για την αποδοχή της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους στους κόλπους της Unesco.

Ως όρος, όμως, της παράδοσης των χρημάτων αυτών στην Παλαιστινιακή Αρχή (από τα οποία εξαρτάται η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων και σειρά υπηρεσιών), τίθεται η μη πραγματοποίηση από την παλαιστινιακή πλευρά κανενός άλλου «μονομερούς βήματος, όπως ήταν αυτό της κατάθεσης αίτησης ένταξης στην Unesco». Γεγονός είναι ότι μετά την 1η Νοέμβρη, η παλαιστινιακή διπλωματία μοιάζει να έχει «παγώσει» ως ένα βαθμό την οποιαδήποτε κίνηση στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μονομερών αναγνωρίσεων ανεξαρτησίας.

Δεν έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα σε άλλο διεθνή οργανισμό (αν και υπάρχει σχετική προεργασία για αρκετούς) και δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επόμενη κίνησή της στον ΟΗΕ, όπου οι ενστάσεις κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και ορισμένων άλλων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οδήγησαν σε αδιέξοδο την επιτροπή που εξέταζε το παλαιστινιακό αίτημα για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας που κατέθεσε στα τέλη Σεπτέμβρη ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς. Παλαιστίνιοι διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η καμπάνια θα συνεχιστεί και ότι η παλαιστινιακή πλευρά εξετάζει το αν θα πιέσει για σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να ασκήσουν βέτο ή αν θα κατευθυνθεί κατευθείαν στη Γενική Συνέλευση (της οποίας οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές), όπου θα διεκδικήσει την ιδιότητα του ανεξάρτητου κράτους μη μέλους, κάτι που εκτιμάται ότι θα πετύχει με άνετη πλειοψηφία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ η Παλαιστίνη (2011-11-01 00:00:00.0)
Πιέσεις από Πανέτα, ενώ «πάγωσε» η αμερικανική βοήθεια (2011-10-05 00:00:00.0)
Επέτειος με εισβολή, απειλές και προβληματισμό (2004-04-28 00:00:00.0)
«Προειδοποιεί» ο Κλίντον τους Παλαιστίνιους (2000-07-29 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας (1998-09-25 00:00:00.0)
Επανέρχεται στις "σκληρές" θέσεις ο Νετανιάχου (1997-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ