Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Απομακρύνονται, για άλλη μια φορά, οι ελπίδες επίτευξης προόδου στην ισραηλινο- παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", τις οποίες είχε αφήσει να διαφανούν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, μετά την, προσφάτως εκδηλωθείσα, νέα διπλωματική όξυνση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται, τώρα, το ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μονομερώς, στις αρχές Μάη.

Σε ρυθμό προετοιμασίας ανακήρυξης ανεξαρτησίας φαίνεται ότι εισήλθε η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως τουλάχιστον δηλώνουν απερίφραστα εκπρόσωποί της. Τη σύσταση πέντε επιτροπών που θα εξετάσουν προσεκτικά μια σειρά από ζητήματα που θα προκύψουν από την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους (πολιτειακά, νομικά κ.ά.), αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της σφοδρής ισραηλινής αντίδρασης, που θεωρείται δεδομένη, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό όσο και σε επίπεδο οικονομικό προετοιμάζει η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως δήλωσε ανοιχτά ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Ιμάντ Μούσα. Σύμφωνα, πάντα, με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας στις 4 Μάη 1999, ημερομηνία που σηματοδοτεί την εκπνοή της 5ετούς περιόδου αυτονομίας που προβλέπουν οι υπάρχουσες "ειρηνευτικές συμφωνίες".

Εντονότατη υπήρξε η αντίδραση του Ισραήλ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει και με ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ισραηλινή αντίδραση θα είναι καταλυτική και ότι η μονομερής ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας θα σημάνει, αυτομάτως, την "ακύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης ισραηλινής αντίδρασης που πιστεύεται ότι θα είναι η προσάρτηση μερών της Δυτικής Οχθης και η επιβολή ολικού αποκλεισμού των παλαιστινιακών περιοχών, προειδοποίησε τον Γιάσερ Αραφάτ να μην καλέσει σε συμπαράσταση στη διαδικασία ανακήρυξης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γιατί κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από το Ισραήλ "ως σαμποτάρισμα των προσπαθειών επανάκαμψης της ειρηνευτικής διαδικασίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνηση του αραβικού κόσμου συναντά η αμερικανική διαμεσολάβηση (2000-08-05 00:00:00.0)
«Προειδοποιεί» ο Κλίντον τους Παλαιστίνιους (2000-07-29 00:00:00.0)
Nέα συνάντηση με αμερικανική πρόσκληση... (2000-03-08 00:00:00.0)
Περιοδείες στην Ευρώπη πριν από το Λονδίνο (1998-04-25 00:00:00.0)
Επανέρχεται στις "σκληρές" θέσεις ο Νετανιάχου (1997-01-24 00:00:00.0)
Πρώτη επίσκεψη Αραφάτ στη Χεβρώνα (1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ