Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιχειρήσεις - "σκούπα" κατά "τρομοκρατών"

ΜΟΝΑΧΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η σκόνη από τις αμερικανικές επιθέσεις στο Σουδάν και το Αφγανιστάν έχει πλέον καθίσει, αλλά το θέμα σίγουρα δεν έχει λήξει. Απλά το επίκεντρο των ερευνών για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας μεταφέρθηκε στην Ευρώπη...

Μόλις χθες η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για σχέδιο βομβιστικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στο Αμβούργο. Οι αρχές που δηλώνουν ότι έχουν "πληροφορίες από σοβαρές πηγές" για σχέδια βομβιστικής επίθεσης, έδωσαν εντολή για αποκλεισμό του κτιρίου του προξενείου, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας. Λίγες μόνο μέρες πριν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ,είχε δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον κεφάλαια για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών, μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην Κένυα και την Τανζανία.

Πιθανά αυτές οι "σοβαρές πηγές" έχουν άμεση σχέση με τη σύλληψη στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα ενός Σουδανού υπηκόου που φέρεται ότι έχει διασυνδέσεις με την εξτρεμιστική οργάνωση του ισλαμιστή Οσάμα Μπιν Λάντεν,επισήμανε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Χέρμαν Λέεμπ,ενώ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ολότελα την πιθανότητα επιθέσεων από συνεργάτες του 40χρονου Μαμντού Μαχμούντ Σαλίμ,που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη από τη γερμανική αστυνομία κοντά στο Μόναχο και τέθηκε υπό κράτηση, μετά την προχθεσινή απόφαση δικαστηρίου, εν αναμονή της απέλασής του, ύστερα από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Λέεμπ τόνισε πως τώρα εναπόκειται στις ΗΠΑ να προσκομίσουν αποδείξεις, που να συνδέουν τον Σαλίμ με εγκληματικές ενέργειες, τεκμήρια που θα επιτρέψουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αποφασίσει εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την απέλασή του. Οπως τονίζει η γερμανική αστυνομία, ο Σαλίμ παραδέχεται μεν ότι γνωρίζει τον Λάντεν, αρνείται δε ότι διατηρεί οιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις ή πως είχε παίξει κάποιο ρόλο σε επιθέσεις τους. Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν αορίστως τον Σαλίμ ως "οικονομικό υπεύθυνο" του Λάντεν.

Δεν είναι όμως μόνο η δραστηριότητα των γερμανικών αρχών που επιδιώκει να "εξαρθρώσει" το "δίκτυο του Λάντεν". Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Λονδίνο, επτά άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχετίζονται με τον μπιν Λάντεν. "Οι συλληφθέντες ανήκουν σε διάφορα μουσουλμανικά κινήματα, όπως είναι το Γκαμάα Αλ Ισλαμίγια, αλλά κάποιοι απ' αυτούς ανήκουν και στο Διεθνές Ισλαμικό Μέτωπο, το κίνημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν", δήλωσε ο σεϊχης Ομάρ Μπακρί,ο οποίος παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του Μπιν Λάντεν στη Βρετανία. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι επτά κρατούνται σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, ενώ αναζητείται και ένα όγδοο πρόσωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ