Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνηση του αραβικού κόσμου συναντά η αμερικανική διαμεσολάβηση

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η αμερικανική διπλωματία προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος του Μπιλ Κλίντον να επιτευχθεί οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας, δηλαδή μέσα στους επόμενους πεντέμισι μήνες. Εντούτοις, τα μηνύματα από τον αραβικό κόσμο δεν είναι τόσο θετικά για την Ουάσιγκτον. Σε ανάλογες περιοδείες εξασφάλισης υποστήριξης βρίσκεται και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.

Με κάτι λιγότερο από συγκρατημένη αισιοδοξία συνεχίζει την περιοδεία του σε 14 αραβικές χώρες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Γουόλκερ. Η πρώτη του συνάντηση με τον κατεξοχήν σύμμαχο των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα, κάθε άλλο παρά θετική απέβη, αντίθετα με τα αναμενόμενα, για την αμερικανική διπλωματία. Η σαουδαραβική ηγεσία επανέλαβε τη θέση της για παραχώρηση της πλήρους κυριαρχίας της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους και δεν αποδέχτηκε καμία άλλη «μέση λύση».

Αντίθετη με τις αμερικανικές επιδιώξεις αναμένεται να είναι και η απάντηση της ιορδανικής ηγεσίας, καθώς ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει, επανειλημμένως, εκφραστεί υπέρ της πλήρους μετάβασης της αραβικής Ιερουσαλήμ στην παλαιστινιακή κυριαρχία. Χτες, μάλιστα, στο Αμμάν σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» και στην παραμονή της ισραηλινής κυριαρχίας στο σύνολο της Ιερής Πόλης.

Εξίσου αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, ένα 24ωρο νωρίτερα, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις που οι διαμεσολαβήσεις του Αιγυπτίου Προέδρου τού απέδωσαν και τον τίτλο του «μετριοπαθούς», ο Μουμπάρακ αρνήθηκε να μεσολαβήσει για να αλλάξει η άποψη των Παλαιστινίων για την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξασφάλισε την υποστήριξη του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι, με τον οποίο συναντήθηκε στο Κέιπ Τάουν, για την πιθανότητα ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στις 13 του Σεπτέμβρη, με την εκπνοή, δηλαδή, του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η ειρηνευτική διαδικασία. Ο Γιασέρ Αραφάτ, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του, μεταβαίνει, σήμερα, στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζνέτ Σερέρ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικός οργασμός παρά την ένταση (2001-09-04 00:00:00.0)
«Αυτοάμυνα» βαφτίζει τις επιδρομές το Ισραήλ και συνεχίζει (2001-08-02 00:00:00.0)
Ο αποκλεισμός συνεχίζει να σκοτώνει (2001-03-15 00:00:00.0)
Φλέγεται απ' άκρη σ' άκρη (2000-10-03 00:00:00.0)
Ενταση από την ανέγερση νέου οικισμού (1998-06-11 00:00:00.0)
Οργή και αιματηρά επεισόδια (1996-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ