Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκκαθάριση» του στρατεύματος από ισλαμιστικά και κουρδικά «στοιχεία»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την αποστράτευση δεκάδων αξιωματικών από τις γραμμές του τουρκικού στρατού ενέκρινε, μετά από πρόταση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ο πρόεδρος Αχμέντ Νετζνέτ Σερέρ. Η κατηγορία που βαραίνει τους 44 Τούρκους αξιωματικούς είναι αυτή της απειθαρχίας, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις είτε με ισλαμιστικές είτε με κουρδικές οργανώσεις. Για τον ίδιο λόγο έχουν απομακρυνθεί από το τουρκικό στράτευμα, χιλιάδες αξιωματικοί όλων των βαθμών από το 1996 έως σήμερα.

Η έγκριση του Τούρκου Προέδρου συμπέφτει χρονικά με τις πιέσεις που δέχεται από εργατικά συνδικάτα και οργανώσεις να ασκήσει βέτο στην απόφαση απόλυσης χιλιάδων υπαλλήλων από τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, οι οποίοι βαρύνονται με τις ίδιες ακριβώς υπόνοιες συνεργασίας ή σχέσης με ισλαμιστικές ή κουρδικές οργανώσεις.

Ανεξέλεγκτες οι μεγάλες πυρκαγιές

Στο έλεος της φωτιάς έχει παραδοθεί η Νότια Τουρκία, όπου υπολογίζεται ότι από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν αποτεφρωθεί, μέχρι στιγμής, 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Εκτός ελέγχου μαινόταν, και χθες, η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Καραϊσαλί (Καισάρια), στις προσπάθειες κατάσβεσης της οποίας παίρνουν μέρος 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα, 30 οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες. Το έργο των τουρκικών πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυρότατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Επίσης, μαίνονται πυρκαγιές στις κοντινές περιοχές Κουσάντασι και Μαναβγκάτ.

Αντιμέτωπες, όμως, και με μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά βρίσκονται οι τουρκικές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δυτική Τουρκία. Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, την περιοχή κοντά στη μικρή πόλη Γκέμπζε, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων της «Total-Fina». Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει όλη την περιοχή, ενώ οι άνδρες των πυροσβεστικών δυνάμεων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Μέχρι χτες το απόγευμα, ούτε οι τουρκικές αρχές ούτε εκπρόσωποι της εταιρίας είχαν προβεί σε κάποια πρώτη εκτίμηση των αιτίων της έκρηξης, ενώ δεν υπήρχαν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ