Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Νέα διακρατική ένωση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η Κοινότητα Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) ξεκινά σήμερα με τη διήμερη ιδρυτική Σύνοδο στο Φορτ Τιούνα στη Βενεζουέλα.

Η δημιουργία της CELAC αποφασίστηκε στις 23 Φλεβάρη 2010, στην Ηπειρωτική Συνδιάσκεψη, όπου συμμετείχαν 33 ηγέτες όλων των χωρών της Λατ. Αμερικής και της Καραϊβικής (από την οποία αποκλείστηκαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς), όπου και αποφασίστηκε η σύσταση της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC, Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribenos), όπως λέγεται σε «ευθεία αντιπαράθεση με την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), όπως δήλωναν τότε στη διακήρυξή τους οι ηγέτες των χωρών».

Η ιδρυτική πράξη και ενός είδους συντάγματος έχει ήδη καταληχθεί κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών των χωρών και μελλοντικών μελών, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που συμπλήρωσε ότι θα αποτελείται από 19 άρθρα που θα καθορίσουν τη «φυσιογνωμία και τους στόχους της ολοκλήρωσης της κοινότητας των χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ