ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ - ΧΑΝΙΑ
Εξασφαλίστηκε δωμάτιο για σπουδάστρια που κινδύνευε να διακόψει τις σπουδές της

Μετά από κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Το αίτημα για δωρεάν σίτιση και στέγαση είναι σταθερά στον προσανατολισμό των δυνάμεων του ΜΑΣ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Το αίτημα για δωρεάν σίτιση και στέγαση είναι σταθερά στον προσανατολισμό των δυνάμεων του ΜΑΣ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ Χανίων πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, από τις Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ και του Πολυτεχνείου Κρήτης που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με αφορμή το άμεσο πρόβλημα της στέγασης μιας σπουδάστριας, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές, καθώς το οικογενειακό της εισόδημα δεν φτάνει για να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη.

Οι φοιτητές απαίτησαν από τη διοίκηση να λυθεί οριστικά το ζήτημα της στέγασης δωρεάν για όλους τους φοιτητές και να δρομολογηθεί άμεσα η ανέγερση φοιτητικής εστίας.

Η απάντηση, μετά από πίεση, ήταν ότι τελικά θα παραχωρηθεί δωμάτιο στη σπουδάστρια έως ότου τελειώσει τις σπουδές της. Το ΜΑΣ με ανακοίνωση του τονίζει ότι αυτή η κατάκτηση είναι σημαντική και αποδεικνύει πως όταν οι φοιτητές και σπουδαστές, που κατάγονται από λαϊκές οικογένειες, παλεύουν οργανωμένα και μαζικά, μπορούν να αποσπούν και κατακτήσεις. «Το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σπουδάστρια είναι γενικευμένο και είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και που συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και με τη στήριξη και άλλων πρόθυμων κομμάτων, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας», τονίζουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ, καλώντας να δυναμώσει η πάλη μέσα από τις επιτροπές αγώνα, να παλέψουν φοιτητές και σπουδαστές πλάι στους εργαζόμενους γονείς τους για την εξασφάλιση δωρεάν στέγασης - σίτισης - μεταφορών - ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Ούτε ένας φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του! Ολοι για έναν και ένας για όλους!», τονίζει το ΜΑΣ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Για τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ και την αξιοποίησή τους

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Δημοσιεύματα του αστικού Τύπου που κάνουν λόγο για φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια, στάθηκαν η αφορμή για την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που απαντά ότι στόχος των δημοσιευμάτων είναι η κατάργηση του ασύλου και η συκοφάντηση των αγώνων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα, αφιερώματα, μέχρι και ολόκληρα ένθετα στον αστικό Τύπο για φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Καθηγητές - στελέχη επιχειρήσεων, μεγαλοδημοσιογράφοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φωνάζουν για "πάταξη της ατιμωρησίας και υποταγή στη νομιμότητα".

Αξιοποιώντας τυχοδιωκτικές ενέργειες και ραντεβού βίας γνωστών ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, στρώνουν το έδαφος για να καταργηθεί το άσυλο και να συκοφαντηθεί κάθε λαϊκός αγώνας. Επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των φοιτητών και των εργαζομένων το νέο νόμο - πλαίσιο, παρουσιάζοντας την εφαρμογή του σαν απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μιλάει καθαρά.

Το πανηγύρι που στήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες σχολές με ξυλοδαρμούς ανάμεσα στην ΠΑΣΠ, τις ομάδες των ΕΑΑΚ (δηλαδή ανάμεσα σε αυτούς που το προηγούμενο διάστημα κατέβαζαν κοινά πλαίσια σε 53 συλλόγους της Ελλάδας!) και τους λεγόμενους "αντεξουσιαστές" συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των φοιτητών από τα πραγματικά τους προβλήματα.

Οι τραμπουκισμοί καθηγητών και άλλες τέτοιες ενέργειες δεν έχουν σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και την οργανωμένη πάλη. Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο και σχέδιο. Να χτυπηθεί η οργάνωση του αγώνα, η συμμετοχή του κόσμου και η μαζική λειτουργία των συλλόγων. Αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την ενίσχυση της καταστολής και της επίθεσης ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα.

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να συσπειρωθούν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μαζί με τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο, από τις δυνάμεις καταστολής και τις προβοκατόρικες ομάδες που δρουν χέρι χέρι, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου. Να απομονώσουν τους φοιτητοπατέρες των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ και τις ομάδες που αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου και τη συκοφάντηση του αγώνα».

Για το λεγόμενο «κίνημα των ανοιχτών σχολών»

Σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Με αφορμή τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, με φοιτητές του λεγόμενου «κινήματος ανοιχτών σχολών», η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σχολιάζει:

«Είναι γνωστή η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να παρέμβει στο φοιτητικό κίνημα, να δημιουργήσει φοιτητικούς συλλόγους ελεγχόμενους και ακίνδυνους για την κυρίαρχη πολιτική.

Στην προσπάθειά του αυτή, πέρα από την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, βρήκε σύμμαχο και το λεγόμενο "κίνημα ανοιχτών σχολών", με το οποίο συναντήθηκε η Διαμαντοπούλου».

Και η Γραμματεία του ΜΑΣ συμπληρώνει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτό το δήθεν κίνημα ήρθε για να μείνει, έχει αντιδραστικό ιδεολογικό περιτύλιγμα στήριξης και νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι εχθρός για τις ανάγκες μας σε μόρφωση - δουλειά - ζωή. Αξιοποιείται για να χτυπήσει την οργανωμένη συλλογική έκφραση των φοιτητών δημιουργώντας, στη θέση της, μηχανισμούς απόλυτα ελεγχόμενους που θα δίνουν στο φοιτητή την ψευδαίσθηση της συμμετοχής, μακριά από κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικής διεκδίκησης.

Τώρα οι φοιτητές να βγάλουν συμπέρασμα. Κανένας φοιτητής με τις "κινήσεις αγανακτισμένων φοιτητών" - συνομιλητών του υπουργείου, γιατί κανένας φοιτητής δεν έχει τις ίδιες αγωνίες με το υπουργείο και με τον ΣΚΑΪ του εφοπλιστή Αλαφούζου, τους μεγαλοδημοσιογράφους και τους καθηγητές - στελέχη επιχειρήσεων που το στηρίζουν.

Οργάνωση της πάλης από τα κάτω, συμπόρευση με το ΜΑΣ για να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας και των συμμάχων του ενάντια στους οργανωμένους φοιτητικούς αγώνες».

Πρωτοβουλίες κοινής δράσης και διεκδίκησης

Μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονισμό με φορείς της εκπαίδευσης και των εργαζομένων, σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για να μην πληρώσει την κρίση η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

Την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» σύσκεψη με τη συμμετοχή ενώσεων γονέων και εκπροσώπων σωματείων, που κατέληξε σε αποφάσεις κοινής δράσης. Μετά από συζήτηση για τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προχωρήσουν το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στις περιοχές που περιλαμβάνει ο Σύλλογος (Βύρωνας - Καισαριανή - Παγκράτι) σε πικετοφορίες που θα καταλήξουν σε κοινή κινητοποίηση. Κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική που αφαίμαξε τα σχολεία, τη στάση των δήμων που δεν αποδίδουν ούτε αυτά τα ψίχουλα που αναλογούν για την Παιδεία και αποφάσισαν να ζητήσουν την πραγματοποίηση ανοιχτών δημοτικών συμβουλίων για επείγοντα ζητήματα της Παιδείας (θέρμανση σχολείων, υποσιτισμός μαθητών κ.ά.).

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία και το Δήμο την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη καλούν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, διεκδικώντας αποκλειστικά δωρεάν ασφαλείς μεταφορές, 100% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων από το κράτος, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές, να μην πληρώσει η λαϊκή οικογένεια την κρίση της πλουτοκρατίας. Την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει εκδήλωση για την κρίση, τους μύθους και την πραγματικότητα για αυτή, το χαρακτήρα της και την προοπτική διεξόδου.

30ό ΚΑΙ 39ο ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδίκησαν μάθημα σε ανθρώπινες συνθήκες

Την ανέγερση του σχολικού κτιρίου που θα δώσει λύση στο έντονο πρόβλημα στέγασης εκατοντάδων μαθητών της Κυψέλης διεκδίκησαν χτες με κινητοποίηση γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Τέσσερα σχολεία, τα 30ό Γυμνάσιο - Λύκειο και 39ο Γυμνάσιο - Λύκειο, στεγάζονται σήμερα στο σχολικό συγκρότημα της οδού Βελβενδού σε απαράδεκτες, όπως δηλώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς, συνθήκες.

Τα δύο γυμνάσια λειτουργούν σε διπλοβάρδια, έχουν γίνει παρεμβάσεις στα κτίρια για να φτιαχτούν αίθουσες για τους 1.000 περίπου μαθητές, με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται και στα υπόγεια, σε βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, χωρίς επαρκή φωτισμό και εξαερισμό. Οι - τουλάχιστον - ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης είχαν μάλιστα αναδειχτεί έντονα στο πρόσφατο παρελθόν όταν στο συγκρότημα είχε εμφανιστεί κρούσμα φυματίωσης. Η κατάσταση αυτή χρονίζει παρά το γεγονός ότι υπάρχει οικόπεδο χαρακτηρισμένο για κατασκευή σχολείου στην περιοχή.

Χτες, η Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, η τοπική ΕΛΜΕ, γονείς και μαθητές από τα παραπάνω σχολεία έκαναν πορεία από το συγκρότημα που τα στεγάζει, με κατάληξη στην οδό Κόκκερελ και Λυδίας όπου βρίσκεται το οικόπεδο, διεκδικώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανέγερσης κτιρίου που θα στεγάσει το 39ο Γυμνάσιο - Λύκειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ