ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενεργότερο ρόλο αναλαμβάνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε συνάντηση με τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας στη Γενεύη
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε συνάντηση με τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Εντός της ημέρας αναμένεται να επιστρέψει στη συριακή πρωτεύουσα ο Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Φορντ, που είχε αποχωρήσει στις 24 Οκτώβρη μετά από δύο επιθέσεις που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία από οπαδούς της συριακής ηγεσίας που εξαγριώθηκαν από την ανοιχτή υποστήριξη του Φορντ προς τις όποιες αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Η είδηση της επιστροφής του Φορντ δεν ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά διέρρευσε από αξιωματούχο της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος απροκάλυπτα σημείωνε ότι «κρίθηκε αναγκαία η παρουσία του στη Δαμασκό προκειμένου να προωθηθούν οι στόχοι της αμερικανικής διπλωματίας».

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, όμως, δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε χτες συνάντηση με αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού «Εθνικού Συμβουλίου», που στήθηκε υπό την πίεση και την αιγίδα της Τουρκίας, περιλαμβάνοντας κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Η συνάντηση έγινε στη Γενεύη και είναι η πρώτη ανάμεσα στο Συμβούλιο και σε τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Η Κλίντον υποστήριξε ότι «η ανατροπή του Ασαντ δεν είναι τόσο σημαντική όσο είναι η δημοκρατική μετάβαση της χώρας», επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του Λευκού Οίκου περί καταγγελίας της «κρατικής καταστολής», αλλά αποφεύγοντας επισταμένα να κάνει άλλη αναφορά στη συριακή ηγεσία.

Στη Δαμασκό ανακοινώθηκε ότι θα επιστρέψει εντός των επομένων ημερών και ο Γάλλος πρέσβης Ερίκ Σεβαλιέ, ο οποίος είχε ανακληθεί υποτίθεται για διαβουλεύσεις στο Παρίσι στις 16 Νοέμβρη όταν έγινε στόχος και η γαλλική πρεσβεία, εξαιτίας της παρουσίας του Σεβαλιέ στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, νέες μάχες μεταξύ ενόπλων και στρατού σημειώθηκαν, χτες, στην περιοχή Ντάελ, στην Ντεράα, όπως υποστήριζαν αντικαθεστωτικές πηγές χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Την πληροφορία δεν επιβεβαίωσαν οι συριακές αρχές. Το επίσημο πρακτορείο SANA ανέφερε, χτες, ότι αποκρούστηκε απόπειρα εισόδου στο συριακό έδαφος από τα τουρκικά σύνορα 35 «ενόπλων τρομοκρατών».


ΙΡΑΝ
Σε αμυντική ετοιμότητα οι «Φρουροί της Επανάστασης»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας φέρονται να έχουν τεθεί οι δυνάμεις του παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» μετά από σχετική εντολή του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Αυτό υποστηρίζουν δημοσιεύματα, μεταξύ αυτών και της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ», όπου υπογραμμίζεται ότι σε ετοιμότητα έχουν τεθεί γενικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ έχουν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία της χώρας, σε ασφαλή καταφύγια, οι συστοιχίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να παραμείνουν ετοιμοπόλεμες εφόσον χρειαστεί.

Κυρίαρχη αίσθηση στους κόλπους των ιρανικών αρχών, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα αυτά, φέρεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανή η εξαπόλυση κάποιας ξαφνικής αεροπορικής επιδρομής είτε από το Ισραήλ είτε από τις ΗΠΑ είτε από κάποιου άλλου είδους συμμαχία. Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 12 Νοέμβρη, σε στρατιωτική βάση λίγο έξω από την Τεχεράνη και στοίχισε τη ζωή στον στρατηγό Χασάν Τεχράνι Μογκχάνταμ, που θεωρούνταν «πατέρας του βαλλιστικού προγράμματος» της χώρας και άλλων 17 στρατιωτικών, καθώς και η δεύτερη έκρηξη που σημειώθηκε, χωρίς θύματα, σε εγκατάσταση μετατροπής ουρανίου στο Ισφαχάν (δεν αναφέρθηκε αν υπάρχουν ζημιές) φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στις ιρανικές αρχές. Οι επιθέσεις, ασχέτως της αντίθετης επίσημης άποψης της Τεχεράνης, κατά πολλούς εντάσσονται σε ένα μυστικό πόλεμο που η ισραηλινή Μοσάντ έχει, ήδη, εξαπολύσει κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι συζητήσεις για το κατά πόσο θα επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου στην ΕΕ, μια πρόταση που έχει κατατεθεί από το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πλέον πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθεί τέτοια απόφαση, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως αυτές που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, προμηθεύονται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, πετρέλαιο από το Ιράν, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο επιβολής ενός εμπάργκο να απειλεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην ίδια την ΕΕ.


ΛΙΒΑΝΟΣ
Εμφάνιση - «μήνυμα ισχύος» του Νασράλαχ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από πέντε χρόνια έκανε, χτες, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», λίγες μόλις μέρες μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις περί πλήρους εξουδετέρωσης δικτύου πρακτόρων της CIA και της Μοσάντ, σε βάρος της οργάνωσης. Ο σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες, εμφανίστηκε σε συγκέντρωση στη συνοικία Νταχίγια της Βηρυτού, με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους οπαδούς του, τονίζοντας ότι η δημόσια παρουσία του αποτελεί «μήνυμα προς όσους πίστεψαν ότι μπορούν να μας απειλήσουν».

Στη συνέχεια, εγκατέλειψε το βάθρο και συνέχισε την ομιλία του μέσω βιντεο-οθόνης, όπως συνηθίζει. Ο Νασράλαχ υπογράμμισε ότι η «Χεζμπολάχ ήρθε για να μείνει» και ότι «δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα όπλα της παρά τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιφέρεια». Συμπλήρωσε ότι καθημερινά πληθαίνουν οι γραμμές των μελών και των μαχητών της, οι οποίοι εκπαιδεύονται διαρκώς ολοένα και περισσότερο. Εκλεισε, δε, την ομιλία του εκφράζοντας την υποστήριξή του στη συριακή ηγεσία και εκτιμώντας ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταστρέψουν τη Συρία για να ισοσκελίσουν την ήττα τους στο Ιράκ».

Εκτός από επίδειξη δύναμης ως προς το ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων εντός Λιβάνου, η χτεσινή δημόσια εμφάνιση Νασράλαχ, η πρώτη από τον πόλεμο του 2006, αναμφίβολα συνδέεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως με τις κλιμακούμενες πιέσεις κατά της Συρίας και του Ιράν, των δύο βασικών συμμάχων της «Χεζμπολάχ». Ο Νασράλαχ κατέστησε σαφές ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να μάχεται ακόμη και «αν αλλάξουν» τα πράγματα στις χώρες αυτές, ενώ εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως «επίδοξος σύμμαχος» η νέα σιιτική ηγεσία στο Ιράκ, που διατηρεί ακόμη καλές σχέσεις με τη Συρία και με το Ιράν.

Κατά την ομιλία του, ο Νασράλαχ δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά κατά του Ισραήλ, παρά τα σχετικά συνθήματα των συγκεντρωμένων. Εντούτοις, υπενθυμίζεται ότι πολλάκις έχει τονίσει ότι η «Χεζμπολάχ» είναι έτοιμη να πλήξει το Ισραήλ με πυραύλους εφόσον δεχτεί επίθεση ή καταστεί αναγκαίο. Χτες, στα ισραηλινά ΜΜΕ αναφερόταν ότι ο ισραηλινός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντιπυραυλικού συστήματος πάνω από την πόλη Χάιφα, που είναι εντός της εμβέλειας πυραύλων της «Χεζμπολάχ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ