Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Σε αμυντική ετοιμότητα οι «Φρουροί της Επανάστασης»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας φέρονται να έχουν τεθεί οι δυνάμεις του παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» μετά από σχετική εντολή του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Αυτό υποστηρίζουν δημοσιεύματα, μεταξύ αυτών και της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ», όπου υπογραμμίζεται ότι σε ετοιμότητα έχουν τεθεί γενικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ έχουν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία της χώρας, σε ασφαλή καταφύγια, οι συστοιχίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να παραμείνουν ετοιμοπόλεμες εφόσον χρειαστεί.

Κυρίαρχη αίσθηση στους κόλπους των ιρανικών αρχών, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα αυτά, φέρεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανή η εξαπόλυση κάποιας ξαφνικής αεροπορικής επιδρομής είτε από το Ισραήλ είτε από τις ΗΠΑ είτε από κάποιου άλλου είδους συμμαχία. Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 12 Νοέμβρη, σε στρατιωτική βάση λίγο έξω από την Τεχεράνη και στοίχισε τη ζωή στον στρατηγό Χασάν Τεχράνι Μογκχάνταμ, που θεωρούνταν «πατέρας του βαλλιστικού προγράμματος» της χώρας και άλλων 17 στρατιωτικών, καθώς και η δεύτερη έκρηξη που σημειώθηκε, χωρίς θύματα, σε εγκατάσταση μετατροπής ουρανίου στο Ισφαχάν (δεν αναφέρθηκε αν υπάρχουν ζημιές) φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στις ιρανικές αρχές. Οι επιθέσεις, ασχέτως της αντίθετης επίσημης άποψης της Τεχεράνης, κατά πολλούς εντάσσονται σε ένα μυστικό πόλεμο που η ισραηλινή Μοσάντ έχει, ήδη, εξαπολύσει κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι συζητήσεις για το κατά πόσο θα επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου στην ΕΕ, μια πρόταση που έχει κατατεθεί από το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πλέον πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθεί τέτοια απόφαση, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως αυτές που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, προμηθεύονται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, πετρέλαιο από το Ιράν, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο επιβολής ενός εμπάργκο να απειλεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην ίδια την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ