Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εμφάνιση - «μήνυμα ισχύος» του Νασράλαχ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από πέντε χρόνια έκανε, χτες, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», λίγες μόλις μέρες μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις περί πλήρους εξουδετέρωσης δικτύου πρακτόρων της CIA και της Μοσάντ, σε βάρος της οργάνωσης. Ο σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες, εμφανίστηκε σε συγκέντρωση στη συνοικία Νταχίγια της Βηρυτού, με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους οπαδούς του, τονίζοντας ότι η δημόσια παρουσία του αποτελεί «μήνυμα προς όσους πίστεψαν ότι μπορούν να μας απειλήσουν».

Στη συνέχεια, εγκατέλειψε το βάθρο και συνέχισε την ομιλία του μέσω βιντεο-οθόνης, όπως συνηθίζει. Ο Νασράλαχ υπογράμμισε ότι η «Χεζμπολάχ ήρθε για να μείνει» και ότι «δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα όπλα της παρά τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιφέρεια». Συμπλήρωσε ότι καθημερινά πληθαίνουν οι γραμμές των μελών και των μαχητών της, οι οποίοι εκπαιδεύονται διαρκώς ολοένα και περισσότερο. Εκλεισε, δε, την ομιλία του εκφράζοντας την υποστήριξή του στη συριακή ηγεσία και εκτιμώντας ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταστρέψουν τη Συρία για να ισοσκελίσουν την ήττα τους στο Ιράκ».

Εκτός από επίδειξη δύναμης ως προς το ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων εντός Λιβάνου, η χτεσινή δημόσια εμφάνιση Νασράλαχ, η πρώτη από τον πόλεμο του 2006, αναμφίβολα συνδέεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως με τις κλιμακούμενες πιέσεις κατά της Συρίας και του Ιράν, των δύο βασικών συμμάχων της «Χεζμπολάχ». Ο Νασράλαχ κατέστησε σαφές ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να μάχεται ακόμη και «αν αλλάξουν» τα πράγματα στις χώρες αυτές, ενώ εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως «επίδοξος σύμμαχος» η νέα σιιτική ηγεσία στο Ιράκ, που διατηρεί ακόμη καλές σχέσεις με τη Συρία και με το Ιράν.

Κατά την ομιλία του, ο Νασράλαχ δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά κατά του Ισραήλ, παρά τα σχετικά συνθήματα των συγκεντρωμένων. Εντούτοις, υπενθυμίζεται ότι πολλάκις έχει τονίσει ότι η «Χεζμπολάχ» είναι έτοιμη να πλήξει το Ισραήλ με πυραύλους εφόσον δεχτεί επίθεση ή καταστεί αναγκαίο. Χτες, στα ισραηλινά ΜΜΕ αναφερόταν ότι ο ισραηλινός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντιπυραυλικού συστήματος πάνω από την πόλη Χάιφα, που είναι εντός της εμβέλειας πυραύλων της «Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ