Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συγκεντρώσεις και συλλήψεις μετά τις εκλογές

ΜΟΣΧΑ.--

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας κατέκλυσαν χτες τη ρωσική πρωτεύουσα, τη Μόσχα, μία ημέρα μετά τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση όπου καταγγέλθηκε νοθεία στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, στην οποία έγιναν τουλάχιστον 300 συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» πήρε 49,34% των ψήφων κα 238 έδρες στη Δούμα των 450 εδρών (χάνοντας περίπου 15% από τις εκλογές του 2007). Δεύτερο ήρθε το ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας με 19,19% και 92 έδρες και καθαρό διαχειριστικό ως προς το καπιταλιστικό σύστημα πρόγραμμα. Ακολουθεί το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» (13,24%), το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο-δημοκρατικό κόμμα» 11,67% ενώ τα άλλα 3 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές έμειναν μακριά από το εκλογικό όριο του 7%. Πρέπει να θυμίσουμε ότι το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας αποκλείστηκε σκόπιμα από τη διαδικασία των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τα χτεσινά γεγονότα, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ανάπτυξη του στρατού και της αστυνομίας (51.500 αστυνομικοί και 2.000 στρατιωτικοί) υποτίθεται για την ασφάλεια των πολιτών. Η ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε νωρίτερα πως θα κατασταλλούν οι διαδηλώσεις «που δεν έχουν επίσημη έγκριση», με την αστυνομία να συμπληρώνει πως δεν θα ανεχθεί τις «προκλήσεις».

Χτες, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία στο κέντρο της Μόσχας, καθώς διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της νοθείας στις πρόσφατες εκλογές. Σύμφωνα με την αστυνομία τουλάχιστον άλλοι 250 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ 200 συλλήψεις έγιναν και στην Αγία Πετρούπολη και 25 στο Ροστόφ ον Ντον σε παρόμοιες διαμαρτυρίες. Διοργανωτές αυτών των συγκεντρώσεων ήταν διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες με τις πιο διαφορετικές αφετηρίες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από τη Λιθουανία όπου βρίσκεται, άσκησε κριτική στη διενέργεια των εκλογών και ζήτησε να ερευνηθούν οι αναφορές για εκλογική νοθεία υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον «ανησυχεί σοβαρά». Ως απάντηση ο Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που έλαβε το κόμμα του τονίζοντας πως «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κλίντον ως «ανεπίτρεπτες», σημειώνοντας ότι «οι Ρώσοι πολίτες έκαναν την επιλογή τους και πήραν ενεργά μέρος στην ψηφοφορία. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον της χώρας ανεξάρτητα από προκατειλημμένες απόψεις και πολιτικές συνταγές οποιουδήποτε». Επιπρόσθετα ανέφερε πως «το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι κάθε άλλο παρά τέλειο (...) με χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές σε κάθε επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ