Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στα ταχυδρομεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ισχύ τίθεται πλέον το «πρόγραμμα εξυγίανσης» που είχε ανακοινώσει η Αμερικανική Ταχυδρομική Υπηρεσία ως πρόθεση από τον περασμένο Σεπτέμβρη, πρόγραμμα που θα σημάνει την απώλεια 28.000 θέσεων εργασίας. Ενα πρόγραμμα που σε βάθος τριετίας μεταφράζεται σε απώλεια 138.000 θέσεων εργασίας ή την κατάργηση του ενός τετάρτου του συνολικού εργατικού δυναμικού στον τομέα.

Βασική αιτία για τις χιλιάδες απολύσεις είναι η νέα πραγματικότητα που σήμανε η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου που έφερε τη μείωση εργασιών της Αμερικανικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας κατά 50% την τελευταία δεκαετία. Βεβαίως, η χρήση των νέων τεχνολογιών στα χέρια των μονοπωλίων στον καπιταλισμό οδηγεί σε απολύσεις σε κλάδους που απαξιώνονται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση στη σχεδιοποιημένη σοσιαλιστική οικονομία το εργατικό δυναμικό θα μπορεί να απορροφηθεί αλλού με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό και τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Στις ΗΠΑ όμως οι ζημίες των Αμερικανικών Ταχυδρομείων, που δεν χρηματοδοτούνται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ανέρχονται το τρέχον οικονομικό έτος σε 5,1 δισ. δολάρια, ενώ για το 2012 προβλέπονται ζημίες - ρεκόρ ύψους 14,1 δισ. δολαρίων. Ετσι η Ταχυδρομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο 252 κέντρων διαλογής, σε σύνολο 461 στην παναμερικανική επικράτεια, ενώ από τις πλέον «πληγείσες» υπηρεσίες θα είναι αυτές στις πολιτείες της Τζόρτζια και της Αλαμπάμα, με χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ