ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Στην υπηρεσία της εργοδοσίας ο νόμος για τις «Ενώσεις Προσώπων»
  • Τις μειώσεις μισθών κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα η Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο και το τοπικό Συνδικάτο του κλάδου
  • Συγκροτήθηκε Εργοστασιακή Επιτροπή

Η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» των «Αφών Σαράντη» προώθησε τη δημιουργία Ενωσης Προσώπων, ώστε να τη χρησιμοποιήσει για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, στην οποία προβλέπονται μεγάλες μειώσεις μισθών και διευθέτηση χρόνου εργασίας, κατήγγειλαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών και του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας.

Οι Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, Κ. Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Παρ. Λιόλιος, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημείωσαν ότι η Ενωση Προσώπων δημιουργήθηκε χωρίς τη γνώση και τη συναίνεση των εργαζομένων, καθώς δεν έγινε καμιά συνέλευση, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. Εν αγνοία των εργαζομένων έγινε και η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, καθώς, κατόπιν εντολής της διοίκησης της εταιρείας, όλοι οι εργαζόμενοι (σε Λάρισα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Κρήτη) κλήθηκαν να υπογράψουν ένα κείμενο, με το οποίο εξουσιοδοτούσαν τον προϊστάμενο του λογιστηρίου στη Λάρισα και τον υπεύθυνο οικονομικών στο πρατήριο της εταιρείας στην Αθήνα να τους εκπροσωπήσει στη «διαπραγμάτευση».

Η σύμβαση, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη 2012, προβλέπει μειώσεις μισθών της τάξης του 10% για το 90% του προσωπικού και ως και 40% για το υπόλοιπο 10%, με το τελικό μισθολογικό κόστος να διαμορφώνεται στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, ενεργοποιείται το διευθυντικό δικαίωμα για διευθέτηση χρόνου εργασίας, με 10ωρη ημερήσια εργασία κατά τους μήνες που ο όγκος της παραγωγής αυξάνεται και με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας κατά τους μήνες που ο όγκος της παραγωγής είναι μειωμένος. Η αμοιβή θα είναι ίση με την αμοιβή για εργασία 40 ωρών την εβδομάδα και στην περίοδο του αυξημένου και στην περίοδο του μειωμένου ωραρίου.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων, αφού σημείωσαν ότι υπάρχουν και ζητήματα νομικής υφής και «επιφυλάσσονται για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων», έκαναν λόγο για «ταφόπλακα» στις εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, κατέκριναν τη σχετική νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα των νομοθετικών αλλαγών που έχουν θεσπιστεί είναι να μην εκπροσωπούνται, ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντά τους, να μη γίνονται διαπραγματεύσεις και, στην πράξη, να καταργούνται, όχι μόνο οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και τα Συνδικάτα.

Η διοίκηση του Ομίλου, στον οποίο ανήκει η γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» στη Λάρισα - και μαζί η «Τυράς» στα Τρίκαλα, η «Ροδόπη» στην Ξάνθη και άλλες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία - όχι μόνο υποστηρίζει ότι όλες οι διαδικασίες είναι νόμιμες, αλλά ισχυρίζεται πως και το περιεχόμενο της επιχειρησιακής σύμβασης, δηλαδή οι μειώσεις μισθών και η κατάργηση του 8ωρου, είναι προς όφελος των εργαζομένων(!) καθώς - όπως επισημαίνει - η εταιρεία δεν προβαίνει σε απολύσεις εργαζομένων για να μειώσει το μισθολογικό κόστος.

Βεβαίως, διαφορετική άποψη έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της «Ολυμπος», οι οποίοι, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, μετά από πρόσκληση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ν. Λάρισας, τάχθηκαν κατά των μεθοδεύσεων και των αποφάσεων της εργοδοσίας και σε ψηφοφορία που έγινε εξέλεξαν, ομόφωνα, Εργοστασιακή Επιτροπή.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στον όμιλο «Αφοί Σαράντη»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος, με θέμα τα προβλήματα εργαζομένων στον όμιλο Αφοί Σαράντη. Μεταξύ άλλων, στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται:

«Η γαλακτοβιομηχανία "ΟΛΥΜΠΟΣ" Λάρισας προσπαθεί να επιβάλει δραστική περικοπή των μισθών και διευθέτηση του χρόνου εργασίας (κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου - 8ωρου). Οι μειώσεις υπολογίζεται ότι θα ξεκινάνε από 15% και θα φτάνουν μέχρι και 40%...

Παρόμοια τακτική εφαρμόστηκε στην "ΤΥΡΑΣ" στα Τρίκαλα και στη "ΡΟΔΟΠΗ" στην Ξάνθη, όπου προχώρησαν και σε 4 τρομοκρατικές απολύσεις.

Ετσι, η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση μέσω "Ενωσης Προσώπων", αποδεικνύει πως στόχος είναι η διαμόρφωση μισθών επιπέδου Κίνας. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός όλων των άλλων, άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη επιδίωξη είναι η παράκαμψη και η αποδυνάμωση των εργατικών συνδικάτων...

Είναι προφανές - τονίζεται σε άλλο σημείο της Ερώτησης - ότι ο νόμος 4024/2011 (πολυνόμος Οκτώβρης του 2011), όπου αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί για τη δημιουργία "Ενώσεων Προσώπων", διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να προωθήσει τα σχέδιά του για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).

Για το ΚΚΕ νόμιμο είναι ότι συμφέρει το λαό και όχι τους καπιταλιστές.

Ο όμιλος "Αφοί Σαράντη" είναι από τους πλέον κερδοφόρους στην Ελλάδα. Το 2000 αγόρασε τον "ΟΛΥΜΠΟ", το 2004 έθεσε σε λειτουργία εργοστάσιο στη Βουλγαρία, το 2007 αγόρασε τη "ΡΟΔΟΠΗ" και πριν από τρεις μήνες εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο στη Ρουμανία, αξίας 55 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο είναι επένδυση ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ!!!! Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η κερδοφορία των μονοπωλίων και η λαϊκή ευημερία είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι απολύσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας.
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι μειώσεις μισθών και η απορύθμιση ωραρίων.
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΡΟΔΟΠΗ»
Αντιστέκονται στην επίθεση της εργοδοσίας

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε το Κλαδικό Σωματείο

Σηκώνουν ανάστημα οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη ΑΕ» και μπαίνουν στον αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης που εξαπέλυσε η εργοδοσία σε όλο τον όμιλο, στήνοντας «Ενώσεις Προσώπων» για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Η επίθεση εκδηλώθηκε ενιαία σε όλο τον όμιλο των «Αφών Σαράντη» («ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΤΥΡΑΣ», «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ»).

Στη «Ροδόπη» τα διευθυντικά στελέχη κάλεσαν έναν έναν τους εργαζόμενους και κάτω από την απειλή της απόλυσης, τους έβαλαν να υπογράψουν για τη δημιουργία Ενωσης Προσώπων, η οποία συστήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και αμέσως υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μειώσεις μισθών, κατάργηση 8ωρου και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Μετά από παρέμβαση του Κλαδικού Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Ξάνθης και της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους. Συνολικά από τους 85 εργαζόμενους είχαν υπογράψει οι 70 και ανακάλεσαν τις υπογραφές τους οι 45. Με βάση και αυτή την εξέλιξη, το Κλαδικό Σωματείο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στη νομιμότητα της ίδρυσης και λειτουργίας της Ενωσης Προσώπου που «διαπραγματεύθηκε» και «συμφώνησε» την επιχειρησιακή σύμβαση που θα εκδικαστούν αύριο.

Στο εργοστάσιο της επιχείρησης στην Ξάνθη περιόδευσε χτες κλιμάκιο της Ομοσπονδίας στο Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά. Μίλησε με τους εργαζόμενους και τους κάλεσε, με αποφασιστικότητα, συντονίζοντας τη δράση τους με τους εργαζόμενους στα άλλα εργοστάσια του ομίλου, να συνεχίσουν τον αγώνα για την απόκρουση της σφοδρής εργοδοτικής επίθεσης.

«SANOFI AVENTIS»
Στο «δρόμο» 50 εργαζόμενοι

Σε 50 απολύσεις ιατρικών επισκεπτών και εργαζομένων στα γραφεία της προχώρησε την περασμένη βδομάδα η φαρμακευτική πολυεθνική γαλλικών συμφερόντων «Sanofi Aventis». Οι 50 εργαζόμενοι ήρθαν να προστεθούν στους 120 που είχε απολύσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο η πολυεθνική, παρά την τεράστια κερδοφορία της. Χτες το πρωί η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου μίλησαν με εργαζόμενους και τους κάλεσαν να μη δεχτούν τις απολύσεις με «σκυμμένο κεφάλι».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Φαρμάκου, «η πολυεθνική με τα τεράστια κέρδη, με αύξηση των πωλήσεων κατά 10,1% και των καθαρών κερδών κατά 4,1%, την πρόσφατη εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας "GENZYME", η οποία παρασκευάζει φάρμακα για σπάνιες ασθένειες και αναμένεται να φέρει και άλλα κέρδη στην πολυεθνική, συνεχίζει να εκβιάζει τους εργαζόμενους αφήνοντάς τους στον δρόμο».

Την ίδια στιγμή - υπογραμμίζει το Συνδικάτο - στον κλάδο έχει ανοίξει «φάμπρικα απολύσεων» - πριν δυο βδομάδες 9 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την «Glaxosmithklein» - ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι προχωρούν σε ωμό εκβιασμό των εργαζομένων, με απολύσεις, επιβολή ατομικών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα, εκ περιτροπής εργασία. Τα παραδείγματα είναι πολλά: «Pfizer», «Alapis», «Lilly», «Novo» κ.ά.

«Οι απολύσεις, όπως και αν τις βαφτίζουν (σ.σ. "οικειοθελείς αποχωρήσεις", "εθελούσιες εξόδους" κλπ.), έχουν το ίδιο σκληρό περιεχόμενο, μας ρίχνουν στην ανεργία και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και ο λαός βάλλονται από παντού. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα», τονίζει το συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για:

  • Να μην περάσουν οι απολύσεις.
  • Δουλειά με δικαιώματα και ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Φάρμακο - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα χέρια της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ