Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«SANOFI AVENTIS»
Στο «δρόμο» 50 εργαζόμενοι

Σε 50 απολύσεις ιατρικών επισκεπτών και εργαζομένων στα γραφεία της προχώρησε την περασμένη βδομάδα η φαρμακευτική πολυεθνική γαλλικών συμφερόντων «Sanofi Aventis». Οι 50 εργαζόμενοι ήρθαν να προστεθούν στους 120 που είχε απολύσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο η πολυεθνική, παρά την τεράστια κερδοφορία της. Χτες το πρωί η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου μίλησαν με εργαζόμενους και τους κάλεσαν να μη δεχτούν τις απολύσεις με «σκυμμένο κεφάλι».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Φαρμάκου, «η πολυεθνική με τα τεράστια κέρδη, με αύξηση των πωλήσεων κατά 10,1% και των καθαρών κερδών κατά 4,1%, την πρόσφατη εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας "GENZYME", η οποία παρασκευάζει φάρμακα για σπάνιες ασθένειες και αναμένεται να φέρει και άλλα κέρδη στην πολυεθνική, συνεχίζει να εκβιάζει τους εργαζόμενους αφήνοντάς τους στον δρόμο».

Την ίδια στιγμή - υπογραμμίζει το Συνδικάτο - στον κλάδο έχει ανοίξει «φάμπρικα απολύσεων» - πριν δυο βδομάδες 9 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την «Glaxosmithklein» - ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι προχωρούν σε ωμό εκβιασμό των εργαζομένων, με απολύσεις, επιβολή ατομικών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα, εκ περιτροπής εργασία. Τα παραδείγματα είναι πολλά: «Pfizer», «Alapis», «Lilly», «Novo» κ.ά.

«Οι απολύσεις, όπως και αν τις βαφτίζουν (σ.σ. "οικειοθελείς αποχωρήσεις", "εθελούσιες εξόδους" κλπ.), έχουν το ίδιο σκληρό περιεχόμενο, μας ρίχνουν στην ανεργία και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και ο λαός βάλλονται από παντού. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα», τονίζει το συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για:

  • Να μην περάσουν οι απολύσεις.
  • Δουλειά με δικαιώματα και ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Φάρμακο - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα χέρια της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ