ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Πλήθος παρεμβάσεων και συγκρότηση νέων επιτροπών

Από την κινητοποίηση την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Ιωνία, όπου σήμερα Τρίτη συγκροτείται Λαϊκή Επιτροπή
Από την κινητοποίηση την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Ιωνία, όπου σήμερα Τρίτη συγκροτείται Λαϊκή Επιτροπή
Με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις συνεχίζουν τη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης ενάντια στα χαράτσια και το σύνολο της επίθεσης που δέχονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες στο εισόδημα και τη ζωή τους.

Χτες το πρωί στην Κατερίνη, οι Λαϊκές Επιτροπές Σιδηροδρομικού Σταθμού και Αστικών πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Με συνθήματα «Πάρτε πίσω τα χαράτσια», «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», απαίτησαν την κατάργηση των αντιλαϊκών χαρατσιών που πλήττουν τις λαϊκές οικογένειες. Στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο διευθυντή του υποκαταστήματος της ΔΕΗ, επέδωσαν κείμενο με πολλές υπογραφές άρνησης πληρωμής του χαρατσιού και απαίτησαν να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από καμιά λαϊκή οικογένεια.

Το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν μαζικές συσκέψεις των Επιτροπών Ανέργων στην Πολίχνη και την Καλαμαριά.

Επίσης, στις 8 το βράδυ, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά ενάντια στη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία που ανοίγει το δρόμο για την καύση απορριμμάτων και επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή της Ευκαρπίας.

Σήμερα Τρίτη, στις 10 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης προγραμματίζει κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Αγίου Δημητρίου.

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στη συνεδρίαση του συμβουλίου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας.

Συγκροτούνται Λαϊκές Επιτροπές

Στη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής Καισαριανής προχώρησαν χτες το απόγευμα μαζικοί φορείς της περιοχής, αντιδρώντας στα αντιλαϊκά μέτρα του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.

Οπως τόνισε στην εισήγησή του στους συγκεντρωμένους ο Φάνης Κυπραίος, από το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, «δεν είναι συντονιστικό των μαζικών φορέων, δεν αποτελεί μια επιπλέον παράταξη, δεν είναι πολιτικό κόμμα, αλλά ούτε και καμουφλαρισμένη πολιτική κίνηση δήθεν αγανακτισμένων πολιτών. Εμείς έχουμε παρελθόν, παρόν και μέλλον, μακροχρόνια δράση στην ταξική πάλη (...) Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, τα αδιέξοδα στην καθημερινή μας ζωή να μετατραπούν σε οργανωμένο ταξικό αγώνα, σε γραμμή σύγκρουσης με τη βαρβαρότητα. Η αυτοτελής δράση των φορέων πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί, να είμαστε όλοι μέλη σε αυτούς, να συμμετέχουμε στη δράση τους». Σε ένα πρώτο δείγμα δράσης υπάρχει κάλεσμα για το ερχόμενο Σάββατο 17/12 σε «Μέρα Παιδείας» όπου οι Λαϊκές Επιτροπές Βύρωνα, Καισαριανής, αλλά και οι ενώσεις καθηγητών της περιοχής θα κάνουν πορεία στην Καισαριανή για την Παιδεία. Εξάλλου Κυριακή 18/12 στις 11 π.μ. η Λαϊκή Επιτροπή Καισαριανής θα επισκεφτεί στον Ασπρόπυργο τους απεργούς χαλυβουργούς.

Συγκροτήθηκε την Κυριακή το πρωί με πρωτοβουλία μαζικών φορέων του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας η Λαϊκή Επιτροπή του δήμου με στόχο το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης για την προστασία της λαϊκής οικογένειας. Συμφωνήθηκε να οργανωθούν κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια, να υπάρξει περιφρούρηση απέναντι στις απειλές για διακοπή του ρεύματος, να μη μείνει κανένας άνεργος χωρίς επίδομα, να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας στα Σπάτα κ.ά. Λαϊκή Επιτροπή συγκροτήθηκε χτες και στου Ζωγράφου.

Συνέλευση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής θα γίνει στη Νέα Ιωνία, σήμερα Τρίτη 13 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4).

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοι στη στάση εργασίας και τις γενικές συνελεύσεις

Πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη και την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων στα σωματεία, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, ενάντια στις απολύσεις. Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο με ανακοίνωσή τους καλούν τα ΔΣ των Σωματείων να ορίσουν χωρίς καμιά καθυστέρηση τον τόπο και το χρόνο της γενικής συνέλευσης. Επίσης καλούν σε επιτόπου πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων σε κάθε τόπο δουλειάς που θα υιοθετούν ψήφισμα ενάντια «στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις», έτσι ώστε:

  • «Με καταλήψεις των διευθύνσεων προσωπικού, κεντρικών υπηρεσιών, να μπλοκάρουμε τις λίστες εφεδρείας όπου αυτές ακόμα δεν έχουν αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας. Ζητάνε τη δήλωση προϋπηρεσίας για να μας απολύσουν. Να τους εμποδίσουμε, να τους καθυστερήσουμε!
  • Με την ανακοίνωση της λίστας εφεδρείας να προχωρήσουμε αυτόματα σε καταλήψεις, σε αποκλεισμούς Υπηρεσιών, Υπουργείων, Οργανισμών, Διοικήσεων. Να απαιτήσουμε από την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες, σαν πρώτο βήμα την κήρυξη 24ωρης Απεργίας πανελλαδικής ή στο επίπεδο του κλάδου».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναδεικνύουν τις ευθύνες των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας: «Είναι οι κοινωνικοί εταίροι της Τρόικας! Χρόνια τώρα στηρίζουν κάθε κυβερνητική, αντιλαϊκή πολιτική. Οσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τόσο καλύτερα για το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Αποφασισμένοι να βγουν νικητές από τον πολυήμερο αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Δηλώνουν πως δεν κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους και απαιτούν από την επιχείρηση εδώ και τώρα να τους πληρώσει όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλει. Σήμερα το Σωματείο των εργαζομένων θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας και ανάλογα με την εξέλιξη θα αποφασιστεί κλιμάκωση ή όχι του αγώνα τους.

Χτες, ο διευθυντής της επιχείρησης, που ήταν να δικαστεί στο αυτόφωρο για μη καταβολή δεδουλευμένων, ζήτησε και πήρε αναβολή της δίκης για τις 20 Δεκέμβρη οπότε έχει οριστεί να γίνει και η δίκη των τριών συνδικαλιστών μετά από μήνυση που είχε υποβάλει η εργοδοσία.

Η εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη, επίσης οφείλει άδειες και επίδομα αδείας στους εποχιακά εργαζόμενους που έχουν απολυθεί κατά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς του «Πόρτο Καρράς». Τους καλεί να μη λυγίσει η αγωνιστική τους διάθεση και να προχωρήσει ο δίκαιος αυτός αγώνας σε κλιμάκωση μαζί με όλο τον κλάδο και τους κατοίκους της περιοχής.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΒΙΣΕ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι περισσότεροι από 190 εργάτες της εταιρείας ΣΕΒΙΣΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων καθώς οι εργάτες παραμένουν απλήρωτοι για περίπου δύο μήνες.

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα της μεγαλοκατασκευαστικής εταιρείας του Μπ. Βωβού. Χτες, βρέθηκαν ακόμη μια φορά έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι καθώς είναι απλήρωτοι από 14 εώς 19 μήνες και απαίτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους ανέργους

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα στις 9 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα και η Επιτροπή Ανέργων Βύρωνα στον τοπικό ΟΑΕΔ διεκδικώντας έκτακτο επίδομα ενόψει των γιορτών αλλά και μόνιμη εγγραφή και επιδότηση των ανέργων για όσο παραμένουν άνεργοι.

Οι εργολάβοι δε θα κόβουν το ρεύμα

Η Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), που εκπροσωπεί 6.500 μικρούς και μεσαίους εργολάβους που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, με ομόφωνο ψήφισμα της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψής της καλεί τα μέλη της να μη συμμετάσχουν στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, λόγω αδυναμίας πληρωμής του έκτακτου ειδικού τέλους.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι φουντώνουν όλο και περισσότερο οι αντιδράσεις ενάντια στο αντιλαϊκό χαράτσι για τα ακίνητα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης εάν δεν πληρωθεί το χαράτσι. Και σε αυτή την απόφαση, μπορεί να «πατήσουν» τα σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές, οι Επιτροπές Αγώνα για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με οργανωμένη άρνηση πληρωμής, με στόχο να μην περάσει το μέτρο και να καταργηθεί στην πράξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ