ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον άλλο δρόμο

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και η επιχειρούμενη ήδη εξειδίκευσή τους στην περίπτωση της Ελλάδας δεν προκάλεσαν στους κομμουνιστές έκπληξη. Ηταν, με μαθηματική ακρίβεια, βέβαιο ότι η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της στην ΕΕ θα επέλεγαν και πάλι να παρέμβουν στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με νέα ολομέτωπη επίθεση κατά των λαών. Ηταν προδιαγεγραμμένο ότι θα προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η συσσώρευση κεφαλαίων, με νέα ένταση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, με ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο που διαμορφώνονται τα δεδομένα στις μέρες μας. Η πορεία της ΕΕ και οι σαρωτικές ανατροπές σε εισοδήματα - λαϊκά δικαιώματα στη ζώνη του ευρώ, το ξέσπασμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και ο τρόπος διαχείρισης των επιπτώσεών της, η αναγωγή της πολιτικής λιτότητας σε ζήτημα στρατηγικής προτεραιότητας για τη διάσωση του κεφαλαίου σε ολόκληρη την ΕΕ αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σ' ένα σταυροδρόμι. Σε μια ανειρήνευτη σύγκρουση δύο δρόμων που οδηγούν σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Ο ένας είναι ο δρόμος της ΕΕ, του κεφαλαίου και της εξουσίας των εκπροσώπων του. Αυτός που θεωρεί τον εργαζόμενο ως μέσο αναλώσιμο για τον πλουτισμό του καπιταλιστή, ο δρόμος που για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου οδηγεί στη συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και της θέσης του εργάτη στην κοινωνία. Είναι ο δρόμος του συμβιβασμού, για να εξασφαλιστεί η στήριξη των συμφερόντων των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Των μνημονίων και των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων, ο δρόμος της βαρβαρότητας και των ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων. Ο δρόμος των πολιτικών της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας που συνεχίζει να καταστρέφει ακόμα και πάνω στα συντρίμμια που προκάλεσαν οι ανελέητες επιθέσεις της τελευταίας διετίας. Ο δρόμος της οικονομικής εξαθλίωσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης των εργαζομένων είναι οπισθοδρόμηση, είναι πορεία προς τους σύγχρονους Καιάδες, τους οποίους το κίνημα των εργαζομένων πρέπει να καταργήσει, να σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα. Ενας δρόμος που οι εργαζόμενοι οφείλουν όχι απλά να τον απορρίψουν, αλλά να τον αντιπαλέψουν, να τον πολεμήσουν.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στην πόλη και την ύπαιθρο, οι γυναίκες, η νεολαία έχουν τον δικό τους δρόμο να ακολουθήσουν. Αρκεί να καταλάβουν το ρόλο των αστικών κομμάτων και τα συμφέροντα που υπηρετούν και να τα εγκαταλείψουν οριστικά. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν και να πορευτούν το δρόμο της μαχητικής αντίστασης, το δρόμο της αμφισβήτησης της δύναμης του κεφαλαίου που δεν είναι παντοδύναμο - αυτό δείχνει η κρίση - και της ανατροπής της εξουσίας του. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο όπου θα έχουν κοινωνικοποιηθεί τα μονοπώλια, η οικονομία θα είναι για το λαό και όχι για το κέρδος, όπου θα είναι για όλους δεδομένο και το δικαίωμα στην εργασία, και η συνεχής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, και η πλήρης και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια συστήματα της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, και της ξεκούρασης, και η ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου και της κοινωνίας. Ενας κόσμος σοσιαλιστικός που θα αρχίσει να φωτίζει, μόλις καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα παράσιτα που σήμερα απομυζούν τον κοινωνικό πλούτο.

Το ρεπορτάζ και η «Ελευθεροτυπία»

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «Ελευθεροτυπία της Κυριακής», 11/12/2011 σε θέμα της με τίτλο «Το ΚΚΕ και το ρεπορτάζ» δημοσιεύει επιστολή του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματός μας προς την εφημερίδα για τα όσα ανυπόστατα και σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ γράφει κατά καιρούς ο δημοσιογράφος της Φ. Παπούλιας αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Δεν μας προκαλεί πια καμία έκπληξη η προσφιλής στον συντάκτη σας απαράδεκτη τακτική να αποδίδει τις δικές του ευφάνταστες εμπνεύσεις σε "κύκλους" ή στελέχη του ΚΚΕ. Οσο κουραστικό κι αν είναι, είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιούμε από καιρό σε καιρό τους αναγνώστες της "Ελευθεροτυπίας", γιατί προφανώς θα υπάρχουν και νέοι αναγνώστες, οι οποίοι αγνοούν τα όσα πολλά και τερατώδη έχει γράψει ο συγκεκριμένος συντάκτης κατά το παρελθόν για το ΚΚΕ, παρ' ότι έχει επανειλημμένα εκτεθεί. Αυτό το ζήτημα δεν φαίνεται να απασχολεί τον Φ. Παπούλια και συνεχίζει ακάθεκτος αυτού του είδους τη δημοσιογραφία. Θα έχει σοβαρούς λόγους». Η «Ελευθεροτυπία» απαντά ότι «το ρεπορτάζ, ευτυχώς ακόμα, δεν στηρίζεται ούτε σε ανακοινώσεις του γραφείου τύπου, ούτε σε επίσημες δηλώσεις της γενικής γραμματέα και στελεχών, ούτε πολύ περισσότερο σε "ευφάνταστες εμπνεύσεις" όπως διατείνεται στην επιστολή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ... Αν υιοθετούσαμε την άποψη του γραφείου τύπου του ΚΚΕ, τότε απλώς θα καταργούσαμε και το ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφία». Πράγματι, είναι τόση η αλήθεια στα ρεπορτάζ για το ΚΚΕ που στο ίδιο φύλλο, το ρεπορτάζ του ίδιου δημοσιογράφου με θέμα την επιστολή που απέστειλε το ΚΚ Ισπανίας και η Ενωμένη Αριστερά προς το ΚΚΕ και την απάντηση που έδωσε με επιστολή του το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, το συνοδεύει με φωτογραφία, στη λεζάντα της οποίας γράφει: «Παρουσίαση κοινής διακήρυξης 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ε.Ε. το 2009, όπου Παπαρήγα και Μαΐλης (κέντρο) κάθονται δίπλα στον τότε γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας Καρμέλο Σουάρες. Φαίνεται ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν οι Ιβηρες από κομμουνιστικό κόμμα κατάντησαν... ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία 21 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ, το 2009 μπροστά στις Ευρωεκλογές το ΚΚ Ισπανίας ουδέποτε συμμετείχε. Ο εικονιζόμενος Καρμέλο Σουάρες ουδέποτε διατέλεσε ΓΓ του ΚΚ Ισπανίας. Είναι ο ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας. Τόσο αληθινό ρεπορτάζ, τόσο σοβαρή δημοσιογραφία. Πράγματι, έχει σοβαρούς αντιΚΚΕ λόγους για να κάνει τέτοια ρεπορτάζ και ο δημοσιογράφος και η εφημερίδα.

Η αντιλαϊκή υστερία τους...

Μ' ένα εμετικό κείμενο του Σ. Κασσιμάτη, η «Καθημερινή» δίκαια διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην προπαγάνδιση του μίσους που τρέφει η αστική τάξη στο λαό, στο κίνημα και βέβαια στο ΚΚΕ. Ισχυρίζεται ότι «η Μεταπολίτευση (...) εγκατέστησε στην εξουσία τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς, που έγιναν η παραδεδεγμένη αλήθεια της εποχής», προσπαθώντας να αποενοχοποιήσει τα κόμματα της αστικής εξουσίας για τα εγκλήματα που έκαναν σε βάρος του λαού, χτίζοντας ένα κράτος στην υπηρεσία των μονοπωλίων. Ο ίδιος δηλώνει δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι όποιος επιτίθεται προς το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται «αντικομμουνιστής» και φέρνει σαν παράδειγμα τον Πάγκαλο! Αναπαράγοντας μάλιστα τα χυδαία ιδεολογήματα της ΕΕ, προσπαθεί να ταυτίσει το φασισμό με το σοσιαλισμό, λέγοντας ότι «η ιδιότητα του αντικομμουνιστή (είναι) κάτι ταυτόσημο με την ιδιότητα του αντιφασίστα και απολύτως αυτονόητο για οποιονδήποτε δημοκρατικό πολίτη στις χώρες της Δύσης». Σε άλλο σημείο αναρωτιέται: «Γιατί, λοιπόν, το χρηματοδοτούμενο από τον προϋπολογισμό ΚΚΕ να μη δηλώνει ευθέως ότι δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα και γιατί να μην αρνείται τον έλεγχο στα οικονομικά του;». Η συκοφαντία διαδέχεται το ψέμα και τούμπαλιν. Το ΚΚΕ δεν κρύβει τη στρατηγική του, αλλά ο Κασιμάτης, η «Καθημερινή» και οι αστοί κρύβουν ότι η «δημοκρατία» τους δεν αναγνωρίζει στο λαό με τη μαζική πολιτική πάλη να αλλάζει τους συσχετισμούς και να επιλέγει αυτός το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο θα ζει.

... «καρφώνει» το φόβο τους

Παρακάτω βγάζει χολή για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, λέγοντας χυδαία πως αν ο λαός είχε νικήσει το '44, «το μόνο εξαγώγιμο προϊόν που θα είχε η χώρα θα ήταν η Ελληνίδα, η οποία θα ανταγωνιζόταν επαξίως τα παρεμφερή "προϊόντα" του σοσιαλιστικού σχολείου, όπως τη Ρωσίδα, την Ουκρανέζα, τη Μολδαβή κ.ά.». Κρύβει ότι η σήψη και η ανέχεια που έφερε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες γέννησε τα φαινόμενα που υπονοεί ο Κασιμάτης και στα οποία εντρυφεί το σινάφι του. Στο διά ταύτα, εκφράζει την ανησυχία του ότι σήμερα, που το βιοτικό επίπεδο του λαού καταρρακώνεται, το πρόβλημα είναι «η πολιτική απουσία, όπως και τότε (σ.σ. το 1943), της αστικής παράταξης: διαλυμένη μέσα στη χοάνη πολυσυλλεκτικών, λαϊκίστικων κομμάτων, που ανταγωνίζονται ποιο θα προσφέρει την πιο ελκυστική κεϋνσιανή, σοσιαλδημοκρατική πλατφόρμα, η φωνή της αστικής παράταξης έχει εκλείψει». Σαν αποτέλεσμα, «αυτή τη φορά η Αριστερά δεν θα χρειαστεί να πάρει τα όπλα για να την κατακτήσει (σ.σ. την Ελλάδα). Εχοντας αλώσει το δημοκρατικό σύστημα με την ιδεολογική υπεροχή που της παραχώρησε ηλιθίως η Δεξιά, το μόνο που χρειάζεται είναι να παίρνει τις ψήφους των αδαών». Εκεί είναι ο καημός του Κασιμάτη και της τάξης του. Στο γεγονός ότι το ΚΚΕ δυναμώνει στο λαό, η πολιτική του πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης κερδίζει έδαφος μπροστά στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης. Αυτό είναι που στοιχειώνει τον ύπνο των αστών και κάνει τους κάθε λογής Κασιμάτηδες να σκυλιάζουν και να βγαίνουν από τα ρούχα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ