ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Το πετρέλαιο άναψε φωτιές στα λαϊκά νοικοκυριά

Associated Press

H έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έκρυβε μια δυσάρεστη και οδυνηρή έκπληξη για τους εργαζόμενους. Από την πρώτη κιόλας μέρα η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τις 160 δραχμές το λίτρο, υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (77 δραχμές). Αν λάβουμε υπόψη ότι ακόμη δεν άρχισαν τα κρύα του χειμώνα, τότε πρέπει να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερες τιμές τους επόμενους μήνες. Από την επόμενη κιόλας μέρα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τις νέες ενδεικτικές τιμές, ακόμη υψηλότερες, κοντά στις 180 δραχμές.

Η κυβέρνηση δηλώνει αμέτοχη σ' αυτή τη νέα σφαγή των λαϊκών εισοδημάτων. Ψιθυρίζει μόνο ότι θα δώσει σε κάποιους, κάποτε, ένα εφάπαξ επίδομα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ομως ακόμη και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς στους κυβερνητικούς προβληματισμούς κυριαρχεί η αναγκαιότητα της μείωσης των ελλειμμάτων, όπως ορίζει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Για το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση «μίλησε» η κινητοποίηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μέλη και στελέχη του οποίου κατέλαβαν την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου προβάλλοντας τα αιτήματα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τη χορήγηση ειδικού επιδόματος στους μισθωτούς και τον περιορισμό της ασυδοσίας των εταιριών πετρελαιοειδών.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα έχοντας εξουδετερώσει την κίνηση των ΗΠΑ για τη χορήγηση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ατυπη ήταν η Σύνοδος Κορυφής που έγινε στις 13-14 Οκτώβρη στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, γιατί οι συζητήσεις που γίνονταν για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη συναντούσαν πολλές και μεγάλες αντιθέσεις, που όχι μόνο δε γεφυρώθηκαν αλλά φάνηκαν πιο έντονα, μέχρι σημείου να θεωρείται παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας (σελίδα 5).

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και όπως κάθε τέτοιο νομοσχέδιο, έτσι και αυτό με τις αλλαγές που επιφέρει, αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν (σελίδα 14).

Δεχρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει γιατί κάθε χρόνο ακόμη και η παραμικρή βροχή μάς πνίγει, αφού οι αιτίες της... κακοδαιμονίας αυτής βρίσκονται στις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, γεγονός που δε χωρά καμία αμφισβήτηση (σελίδες 16-17).

Σοβαρή παράμετρος της αντιαγροτικής πολιτικής είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να εξαφανίσει το συνεταιριστικό κίνημα και να μετατρέψει όσους συνεταιρισμούς απομείνουν σε μετοχικές εταιρίες, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μεγαλοαγρότες και οι εμποροβιομήχανοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες, όσο υπάρξουν, θα περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου. (σελίδες 18-19).

«Θέλουμε ισότητα στην πράξη!» ακούστηκε στη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης για την κατοχύρωση της ισότητας γυναικών - ανδρών στο Σύνταγμα. Ενα σύνθημα που φανερώνει τη γενικότερη λαχτάρα του ακροατηρίου, που άκουγε επί τρεις σχεδόν ώρες τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων να διαγκωνίζονται σε... μεγάλα λόγια σαν υπέρμαχοι της - τυπικής - ισότητας στο Σύνταγμα (σελίδα 20).

Ακατονόμαστο και ακατάσχετο σε διαστροφή λίβελο της Εθνικής και στα νησιά μας Αντίστασης και της ειλικρινούς αντιφασιστικής ενότητας των Ιταλών αντιφασιστών με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και η μεταφορά του σε κινηματογραφική ταινία, διακηρύσσουν οι Κεφαλονίτες και Θιακοί αντιστασιακοί (σελίδα 21).

Χειμαρρώδης η συζήτηση μαθητών με το «Ρ», για τις συνέπειες της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης», τα όνειρα και τα ιδανικά της νεολαίας, τις ψευτοαλλαγές που έκανε το υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι (σελίδες 24-25).

«Ειρήνευση» υπό την αιγίδα της CIA...

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η επταμερής σύνοδος στο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα παλαιστινιακά εδάφη παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για να υπογραμμιστεί η προσωπική του συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, κανείς και πολύ περισσότερο οι Αραβες και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν λόγο να αισιοδοξούν. Εξάλλου, τα επεισόδια και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στα Κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη και τις επόμενες μέρες. Υπενθυμίζουμε ότι στη διάσκεψη πήραν μέρος εκτός του προέδρου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπάρακ, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Αραφάτ, οι πρόεδροι της Αιγύπτου Μουμπάρακ και της Συρίας Ασαντ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπτάλα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σολάνα.

Η συμφωνία του Σαρμ ελ Σεΐχ δεν έδωσε καμιά απάντηση στις αιτίες που οδήγησαν στο νέο κύκλο συγκρούσεων που άνοιξε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του Ισραήλ και την άρνησή της να αποδεχτεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Οσο θα παραμένει ανοιχτό αυτό το θέμα, όλη η Μέση Ανατολή θα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της PAX AMERICANA και του πολέμου.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι για την εφαρμογή της ορίστηκε υπεύθυνος ο αρχηγός της CIA Τένετ και ο σταθμάρχης της CIA στο Τελ Αβίβ..!

Τα αποκαλυπτήρια της νέας δομής του ΝΑΤΟ

Η άσκηση του ΝΑΤΟ «Destined Glory» στο Αιγαίο και την Τουρκία ήταν τα «αποκαλυπτήρια» της νέας δομής της Συμμαχίας και των επιπτώσεών της στην άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επαναφορά του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Τουρκία, οδήγησε στην εξαίρεση των αεροδιαδρόμων της Λήμνου και της Ικαρίας από τα σχέδια πτήσης των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Η δήλωση του ΝΑΤΟικού διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων δικαίωσε τις τουρκικές θέσεις και αποδείχτηκε ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο έχει εκχωρηθεί ουσιαστικά στις ΗΠΑ, για να τον αναθέτουν, με τη σειρά τους, στην Τουρκία.

Η προσπάθεια «συμβιβασμού» οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση, αφού δέχτηκε να πετούν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ως ΝΑΤΟικά και μόνο, στους συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους. Ηταν μια ομολογία για την περιορισμένη εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, η αναχαίτιση των τριών ελληνικών αεροσκαφών από τα τουρκικά απέδειξε ότι η υποτέλεια έχει ως αντίτιμο την ακόμη μεγαλύτερη πίεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

Οι σημαντικότατες αυτές εξελίξεις θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο που κατασκευάζεται για την έναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ηδη, πριν αρχίσει η συζήτηση, η ελληνική κυβέρνηση ενέγραψε μια πρώτη και μεγάλη αρνητική υποθήκη της εθνικής ανεξαρτησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ