ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιπαλεύουν την πολιτική που τους εξολοθρεύει

Σήμερα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη

Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
Αγωνιστική κάθοδο στις Εθνικές Οδούς, σε διόδια και κόμβους, καθώς και σε πλατείες πόλεων και χωριών πραγματοποιούν σήμερα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας. Κινητοποιήσεις θα γίνουν από Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα διαμηνύσουν στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και προς την ΕΕ πως δεν πρόκειται να υποταχθούν στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που τους οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, με νύχια και με δόντια, για να την ανατρέψουν. Συγκεκριμένα κινητοποιήσεις θα γίνουν σήμερα:

Στη Θεσσαλία όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής συγκεντρώνονται, στις 12 το μεσημέρι, στα διόδια του Μοσχοχωρίου, έξω από τη Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στη Μακεδονία με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ γίνονται κινητοποιήσεις στις 12 μ. στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, της Λεπτοκαρυάς Πιερίας και στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Στην Πελοπόννησο οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ Αρκαδίας και Αργολίδας πραγματοποιούν αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη στις 11 π.μ., ενώ η ΠΑΣΥ Ηλείας και αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιοχής διοργανώνουν δύο αγωνιστικές συγκεντρώσεις στο Γούμερο και την Πηνεία.

Στη Φθιώτιδα οι κτηνοτρόφοι του νομού συγκεντρώνονται στα διόδια της Αγίας Τριάδας στις 11.30 π.μ.

Στην Αιτωλοακαρνανία η αγωνιστική συγκέντρωση γίνεται στον κόμβο του Κουβαρά στις 11.30 το πρωί.

Στα Χανιά συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην περιοχή Λίμνη Τσόντου.

Στη Λέσβο συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Στα Γιάννενα αποκλεισμός του υποκαταστήματος της ΑΤΕ.

Επίσης κινητοποιήσεις θα γίνουν στον Εβρο την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις 9.30 π.μ. στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες την Κυριακή 18 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ., στο Τελωνείο του Προμαχώνα.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση για να παλέψουν να βάλουν φρένο στην άγρια πολιτική που εφαρμόζεται και να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, με την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα, έτσι όπως συμφέρει το λαό, τη χώρα, τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα καρτέλ. Μόνο έτσι θα υπάρξει λαϊκή ευημερία.

Με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κριτήριο όχι το κέρδος των μονοπωλίων, αλλά την κάλυψη των διατροφικών λαϊκών αναγκών, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος παραγωγής. Παράλληλα με τις μεγάλες κρατικές μονάδες θα δημιουργούνται παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, με κρατική επιστημονική στήριξη, που ενταγμένοι στον κεντρικό σχεδιασμό παραγωγής θα ενισχυθούν για αλλαγή του συσχετισμού φυτικής - ζωικής παραγωγής, υπέρ της κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Καλύπτοντας τις εγχώριες ανάγκες και περιορίζοντας δραστικά τις εισαγωγές. Ετσι θα υπάρξει ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα, μείωση της ανεργίας, επιβίωση και εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και συνολικά αναβάθμιση οικονομική - κοινωνική - πολιτιστική στην ύπαιθρο.

Ομως για να εφαρμοστεί μια τέτοια αγροτική πολιτική που συμφέρει τη χώρα και το λαό, προϋποθέτει μαζικό απεγκλωβισμό των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις πολιτικές και τα κόμματα που τους ξεκληρίζουν. Απαιτείται η δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας συνολικότερης λαϊκής οικονομίας, στην οποία οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μονοπωλίων

Τις απαιτήσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων ικανοποιεί βασικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για «τη διάθεση των φυτοφαρμάκων στην αγορά» με το οποίο ενσωματώνεται σχετική κοινοτική νομοθεσία και από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, το μόνο σίγουρο είναι το εν λόγω νομοσχέδιο θα επηρεάσει τη διάθεση και τη χρήση των φυτοφαρμάκων καθοριστικά για τα επόμενα χρόνια και θα αυξήσει το κόστος παραγωγής αποτελώντας έτσι ένα ακόμα εργαλείο για να ξεριζωθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και να συγκεντρωθεί η παραγωγή σε μεγάλα χέρια όπως θέλει η ΕΕ.

Εάν, είπε, υπήρχε Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων όπου θα εντάσσονται και τα φυτοφάρμακα δε θα χρειάζονταν τέτοιος νόμος στον οποίο εκτός των άλλων κυριαρχούν οι έλεγχοι και η τιμωρία αδιαφορώντας για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Στο χώρο, τόνισε, του ελέγχου των φυτοφαρμάκων αναπτύσσεται και ο ιδιωτικός τομέας και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι οι ροδακινοπαραγωγοί για να κάνουν εξαγωγές έπαιρναν πιστοποιητικά από ιδιώτες.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενό του είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού θεσπίζει ένα λεπτομερέστερο πλαίσιο και ενσωματώνει την Κοινοτική νομοθεσία η οποία έχει κατάλογο με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και προϊόντα που ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Σύσκεψη για το συνεταιριστικό νόμο και την πρόταση της ΠΑΣΥ

H Γραμματεία Τρικάλων της ΠΑΣΥ καλεί τους αγροκτηνοτρόφους, τα μέλη των ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών, τους αντιπροσώπους στις ΕΑΣ Τρικάλων - Καλαμπάκας, τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε σύσκεψη συζήτηση για το νέο συνεταιριστικό νόμο και την πρόταση της ΠΑΣΥ.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Δεκέμβρη, στις 6μμ, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον».

Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

ΚΑΠΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Χρηματοδότηση ΟΤΑ για ενεργειακά έργα

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων ενεργειακού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπέγραψαν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, που βρίσκονται υπό εξέλιξη, είναι 210 εκατ. ευρώ και το Ταμείο θα καλύπτει το σκέλος της συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ θα καλύπτεται η συμμετοχή 30%, κατά περίπτωση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100 εκατ. ευρώ. Οι αστικές, βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοιχτών χώρων, είναι ένα πρόγραμμα που δεν προβλέπει συμμετοχή των ΟΤΑ, ωστόσο θα χρηματοδοτηθούν μη επιλέξιμες δαπάνες που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό, αλλά είναι απαραίτητες για την υλοποίησή του. Στο σχετικό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδοφωτισμού, θα υπάρξει κυρίως χρηματοδότηση από το Ταμείο, που εξάλλου το είχε προτείνει.

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ
«Δυσαρέσκεια» για τη στάση της Βουλγαρίας

«Εκπληξη» και «δυσαρέσκεια» για την επίσημη πλέον μεταστροφή της Βουλγαρίας στο θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές στη συνάντηση της Mεικτής Eνεργειακής Eλληνο/Ρωσικής Ομάδας Εργασίας, στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, που στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από τον γγ Μ. Μαθιουδάκη, επισημαίνεται: «Η ελληνική και η ρωσική πλευρά εξέφρασαν την έκπληξη και δυσαρέσκειά τους για τις τελευταίες αποφάσεις της Βουλγαρίας. Τόνισαν ότι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου είχε καταδειχθεί πλήρως ήδη από την περίοδο υπογραφής της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας του 2007 και συμφώνησαν, αφού διαβουλευθούν με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών και τη διεθνή εταιρεία του έργου, να αποφασίσουν από κοινού τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες. Αυτές θα αφορούν μεταξύ άλλων και εκείνες που σχετίζονται με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της Βουλγαρίας, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της στη Διακρατική Συμφωνία και στη διεθνή εταιρεία του έργου».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, «να εξετάσουν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στη βάση των εξαιρετικών διμερών τους σχέσεων, όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την επέκταση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας μας από τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη μετά το 2016 περίοδο».

Η πρόταση της Ελλάδας για προώθηση μνημονίου συνεργασίας σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, ιδίως στον κτιριακό τομέα, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έγινε δεκτή, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Συνεχίζει να κατρακυλά

Συνεχίζει να βουλιάζει ο κατασκευαστικός τομέας, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των εξοντωτικών μέτρων του μνημονίου, που έχουν τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς της λαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2011, εκδόθηκαν συνολικά 23.001 οικοδομικές άδειες (- 30,6% σε σχέση με πέρσι), οι οποίες αντιστοιχούν σε 3.925,5 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (- 42,4%) και 15.064,3 κυβικά μέτρα όγκου (- 37,8%).

Τον Αύγουστο του 2011, στο σύνολο της χώρας εκδόθηκαν 2.335 οικοδομικές άδειες (- 14% σε σχέση με πέρυσι), οι οποίες αντιστοιχούν σε 424,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (- 21%) και 1.636,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου (- 11,6%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ