Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μονοπωλίων

Τις απαιτήσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων ικανοποιεί βασικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για «τη διάθεση των φυτοφαρμάκων στην αγορά» με το οποίο ενσωματώνεται σχετική κοινοτική νομοθεσία και από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, το μόνο σίγουρο είναι το εν λόγω νομοσχέδιο θα επηρεάσει τη διάθεση και τη χρήση των φυτοφαρμάκων καθοριστικά για τα επόμενα χρόνια και θα αυξήσει το κόστος παραγωγής αποτελώντας έτσι ένα ακόμα εργαλείο για να ξεριζωθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και να συγκεντρωθεί η παραγωγή σε μεγάλα χέρια όπως θέλει η ΕΕ.

Εάν, είπε, υπήρχε Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων όπου θα εντάσσονται και τα φυτοφάρμακα δε θα χρειάζονταν τέτοιος νόμος στον οποίο εκτός των άλλων κυριαρχούν οι έλεγχοι και η τιμωρία αδιαφορώντας για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Στο χώρο, τόνισε, του ελέγχου των φυτοφαρμάκων αναπτύσσεται και ο ιδιωτικός τομέας και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι οι ροδακινοπαραγωγοί για να κάνουν εξαγωγές έπαιρναν πιστοποιητικά από ιδιώτες.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενό του είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού θεσπίζει ένα λεπτομερέστερο πλαίσιο και ενσωματώνει την Κοινοτική νομοθεσία η οποία έχει κατάλογο με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και προϊόντα που ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ