Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Εμφανίζουν «αστοχίες», ετοιμάζουν μέτρα

Διόγκωση «ελλειμμάτων», δαπανών για τόκους. Σε καθοδική πορεία τα φορολογικά έσοδα!

Διόγκωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, πτώση των φορολογικών εσόδων και αύξηση των δαπανών για την αποπληρωμή τόκων στους μεγαλοδανειστές τους καταγράφουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο Γενάρη με Νοέμβρη του 2011.

Με τις τρανταχτές «αποκλίσεις» να διαδέχονται η μία την άλλη, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ετοιμάζει και τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα και για ποσά πάνω από 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βρεθούν μέσα στους στόχους τους, να πιάσουν τις νόρμες της εγκληματικής πολιτικής, χώρια δηλαδή από αυτά που ήδη έχουν αποφασίσει για τη συνέχεια. Ολα μαζί, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, τα προορίζουν για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, με τα βάσανα του λαού να αποδείχνονται η απόλυτα ματαιότητα. Με την καπιταλιστική κρίση να αποκτά ολοένα και οξύτερα χαρακτηριστικά, τα λαϊκά εισοδήματα μαζί και η μάζα της κατανάλωσης συνεχίζουν σε διαδικασία βύθισης συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τα φορολογικά έσοδα και αυτό, παρά και τα ήδη εφαρμοζόμενα χαράτσια, τη συντελούμενη γενικευμένη φοροληστεία, την εξαΰλωση και των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο Γενάρη με Νοέμβρη του 2011 εμφανίζει τα παρακάτω:

Εσοδα: Υποχώρησαν στα 43,8 δισ. ευρώ (από 45,2 δισ. στο 11μηνο του 2010) με το ρυθμό πτώσης να διαμορφώνεται στο 3,1%. Το σύνολο των εσόδων προέρχεται από τη φοροληστεία απέναντι στο λαό, με την όποια «συμμετοχή» των μεγαλοεπιχειρηματιών έχει περιοριστεί σε ελάχιστα ψίχουλα. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα συνεισφέρουν μόλις το 3,8%.

Δαπάνες: Συνολικά, φτάνουν στα 62,7 δισ. ευρώ (από 59 δισ. ευρώ) και ο ρυθμός διόγκωσης διαμορφώνεται στο 6,2% ! Στο συγκεκριμένο κονδύλι δεν περιλαμβάνουν τα χρεολύσια για την εξυπηρέτηση των τραπεζών παρά μόνο τα ποσά για τους τόκους, στους οποίους και οφείλεται η διόγκωση των κρατικών δαπανών. Το κονδύλι για τόκους απογειώθηκε στα 15,5 δισ. ευρώ (από 12,9 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 20,4%. Κάθετη πτώση 40,1% εμφανίζουν οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Να σημειωθεί πως δεν συμπεριλαμβάνουν ούτε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, που τις εμφανίζουν σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Κρατικό έλλειμμα: Το εμφανίζουν στα 20,5 δισ. ευρώ (από 19,5 δισ. ευρώ) με ποσοστό αύξησης 5,1%, κοντά στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ. Ο τελευταίος εμφανιζόμενος στόχος τους για ολόκληρο το 12μηνο του 2011 έμπαινε στα 17 δισ. ευρώ. Το πρόσχημα και για τα επόμενα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα έχει ήδη διαμορφωθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ