Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αντέχουν στη «φουρτούνα» της κρίσης

Ερευνα των ΙΟΒΕ - ΕΜΠ για την κατάσταση στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας δείχνει ότι το 80% είναι ανθεκτικό στην κρίση

Καλύτερα από τους περισσότερους βιώνουν την οικονομική κρίση οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, παρά τη διαπίστωση - στο πλαίσιο έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Πολυτεχνείου, για λογαριασμό του ΣΕΒ - ότι η κρίση επηρεάζει το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας. Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ένταση των προβλημάτων, τα οποία φυσικό και επόμενο είναι να συνοδεύουν μια τέτοια κατάσταση, ωστόσο μόνο ένα περιορισμένο ποσοστό των μεγάλων επιχειρήσεων υφίσταται ολοκληρωτικά τις συνέπειες, σε αντίθεση με τα συντριπτικά ποσοστά για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τις δραματικές εξελίξεις για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Η έρευνα «χαρτογραφεί» ένα σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού, εξετάζοντας την κατάσταση και τις συμπεριφορές των 2.025 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, με 317.000 εργαζόμενους και συνολικό τζίρο 68 δισ. ευρώ το 2009. Πρόκειται για επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους και από όλες τις περιφέρειες.

Το 28,3% αυτών των επιχειρήσεων είχαν κέρδη το 2010 και εκτιμάται ότι θα έχουν και το 2011. Το 52% εμφανίζουν μεικτές τάσεις, με κέρδη το 2010, αλλά και μείωση πωλήσεων. Μόνο το 19,8% είχε ζημιές το 2010 και εκτιμάται ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2011. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις που εξετάστηκαν, εμφανίζουν σωρευτική μείωση στις πωλήσεις τους κατά 20% μεταξύ 2009-2011. Γενικότερα, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα είναι και αυτές που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις συνέπειες της κρίσης και τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι από τα βασικά προβλήματα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το 48% των επιχειρήσεων την αντιμετωπίζει λόγω αντίστοιχου προβλήματος των πελατών και προμηθευτών τους. Το 36,5% έχει πρόβλημα επειδή οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια. Οι κατασκευαστικές αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με τις τράπεζες σε ποσοστό 60%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας εντοπίζονται στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η αντιμετώπιση των όποιων οικονομικών προβλημάτων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας περνά από τις πλάτες των εργαζομένων. Το 69% των επιχειρήσεων στρέφεται σε «λύσεις» μείωσης των αποδοχών, το 34% σε μείωση του χρόνου εργασίας και το 28% σε απολύσεις, εκτός των άλλων. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε απολύσεις και μείωση του χρόνου εργασίας προσανατολίζονται οι μικρότερες επιχειρήσεις του δείγματος.

Στο «διά ταύτα» της έρευνας γίνεται λόγος στην ανάγκη ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου», ισχυρό συντονισμό των δημόσιων πολιτικών και στρατηγική διοίκηση της υλοποίησης, για τη χάραξη ολοκληρωμένων εθνικών πολιτικών στήριξης της ανταγωνιστικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ