ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοι σήμερα στη στάση εργασίας, όλοι στις γενικές συνελεύσεις

Να γίνουν γενικές συνελεύσεις παντού, συγκεντρώσεις και συζητήσεις εργαζόμενων για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, στις απολύσεις, συνολικά στην αντεργατική επίθεση. Την ανάγκη αυτή αναδεικνύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως λήξη βάρδιας) στο Δημόσιο και στην πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς. Να σημειωθεί ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία, ενώ στην ΑΔΕΔΥ είχε συμφωνήσει με την πρόταση των ταξικών δυνάμεων και κήρυξε τη στάση εργασίας στην πράξη στους περισσότερους χώρους δεν έχει κάνει τίποτα για να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις.

Σήμερα το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων σε υπό κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιους φορείς και οργανισμούς (ΟΣΚ, ΕΙΝ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, κ.λπ.) καλεί τους εργαζόμενους σε αυτούς να κάνουν γενικές συνελεύσεις και στη συνέχεια να συμμετέχουν σε συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. στη Βουλή.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προβάλλουν την πρόταση να συζητηθούν και υιοθετηθούν ψηφίσματα στις γενικές συνελεύσεις που θα αποφασίζουν συγκεκριμένες δράσεις ενάντια στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων: «Με καταλήψεις των διευθύνσεων προσωπικού, κεντρικών υπηρεσιών, να μπλοκάρουμε τις λίστες εφεδρείας, όπου αυτές ακόμα δεν έχουν αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας. Ζητάνε τη δήλωση προϋπηρεσίας για να μας απολύσουν. Να τους εμποδίσουμε, να τους καθυστερήσουμε! Με την ανακοίνωση της λίστας εφεδρείας να προχωρήσουμε αυτόματα σε καταλήψεις, σε αποκλεισμούς Υπηρεσιών, Υπουργείων, Οργανισμών, Διοικήσεων. Να απαιτήσουμε από την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες, σαν πρώτο βήμα την κήρυξη 24ωρης Απεργίας πανελλαδικής ή στο επίπεδο του κλάδου».

Στα δημόσια νοσοκομεία

Με τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απαντούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. για την εφεδρεία, τις απολύσεις συμβασιούχων και των επικουρικών και στη μείωση των μισθών.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11.30 π.μ., και θα ακολουθήσουν πορείες προς τα συναρμόδια υπουργεία. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν συγκεντρώσεις στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών, ώρα 11.30 π.μ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Δημόσια Υγεία - Πρόνοια στην ΠΟΕΔΗΝ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις με το σύνθημα: «Οχι στην εφεδρεία. Μαζικές προσλήψεις. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και αυξήσεις στους μισθούς... Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η αγωνιστική «σκυτάλη» στην Αθήνα

Χτες συνταξιούχοι όλης της Κρήτης διαδήλωσαν στο Ρέθυμνο

Την αντίθεσή τους στην πολιτική που τους εξαθλιώνει εξέφρασαν χθες το πρωί οι συνταξιούχοι της Κρήτης με μαζική και δυναμική Παγκρήτια κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο Ρέθυμνο.

Με πούλμαν και αυτοκίνητα οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, από τη μία άκρη της Κρήτης ως την άλλη συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Μανώλης Ραλλάκης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ καλώντας τους απόμαχους της δουλειάς σε κλιμάκωση των αγώνων τους μαζί με το εργατικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Να αναφέρουμε ότι χιλιάδες συνταξιούχοι σε ολόκληρο το νησί αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην κάλυψη βασικών αναγκών τους αποτέλεσμα των νέων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, των περικοπών σε φάρμακα και αύξησης της τιμής τους, της παραπέρα υποβάθμισης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνολικά υγείας - πρόνοιας, των νέων φόρων που επιβάλλονται αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που υποβαθμίζονται και κλείνουν, όπως τα ΚΑΠΗ και τα Κέντρα Υγείας ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Στα πλαίσια αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων σε κάθε νομό πραγματοποίησαν μια σειρά συσκέψεις με σκοπό όχι μόνο την επιτυχία της Παγκρήτιας κινητοποίησης, χθες στο Ρέθυμνο, αλλά και την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους παραπέρα, αφού όπως οι ίδιοι τονίζουν ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους που σήμερα είναι άνεργα, δουλεύουν ανασφάλιστα με ημιαπασχόληση συνολικά χωρίς δικαιώματα.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου.

«Δεν χρωστάμε και δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος. Δεν έχουμε, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα χαράτσια». Αυτό ακριβώς θα διατρανώσουν σήμερα οι συνταξιούχοι της Νότιας, της Κεντρικής και της Νησιωτικής Ελλάδας που καλούνται να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ.

ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
«Φάμπρικα» απολύσεων από τις πολυεθνικές

Απολύσεις και στη Glaxosmithklein

Σε απόλυση 9 εργαζομένων - 6 ιατρικοί επισκέπτες και 3 από το ιατρικό τμήμα - προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της προχώρησε, το τελευταίο διάστημα, η φαρμακευτική πολυεθνική «Glaxosmithklein», παρότι είχε αύξηση των κερδών της γύρω στο 3% την τελευταία χρονιά. Αυτές οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στους 50 εργαζόμενους που πέταξε στο δρόμο η φαρμακευτική πολυεθνική Sanofi Aventis πριν μερικές μέρες, ενώ η πολυεθνική Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 5% το προσωπικό της (σ.σ. απασχολεί 110.000 εργαζόμενους και η Pfizer Hellas γύρω στους 600).

Προχτές αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής έκαναν παρέμβαση στα γραφεία της Glaxo, καλώντας τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με τις επιδιώξεις και τα επιχειρήματα της μεγαλοεργοδοσίας, αφού η δική τους «υγεία» και ανάπτυξη είναι ασυμβίβαστα με τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ισχυρίστηκε στέλεχος της εταιρείας στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, ότι οι απολύσεις είναι άσχετες με την κρίση, γίνονται στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των εταιρειών και αναγκαστικά κάποιοι πρέπει να φύγουν. Εκανε ακόμα λόγο για «ανθρώπινο πρόσωπο» της εταιρείας, καθώς οι απολύσεις γίνονται «προσεχτικά» και σε «συνεννόηση» με τους εργαζόμενους!

«Οι απολύσεις, όπως και αν τις βαφτίζουν ("οικειοθελείς αποχωρήσεις", "εθελούσιες εξόδους" κ.ά.) έχουν το ίδιο σκληρό περιεχόμενο, μας ρίχνουν στην ανεργία και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και ο λαός βάλλονται από παντού», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Φαρμάκου σε ανακοίνωσή του και αναδεικνύοντας πώς θα εξασφαλιστεί η σταθερή εργασία στον κλάδο προσθέτει: «Να μην περάσουν οι απολύσεις. Δουλειά με δικαιώματα και ικανοποιητικές ΣΣΕ. Φάρμακο - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα χέρια των μονοπωλίων».

Στο πλαίσιο αυτό της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και η πολυεθνική Pfizer σχεδιάζει να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο - και μάλιστα μέσα από «αξιολογήσεις» και «ψυχογραφικά τέστ» των εργαζομένων - την ώρα που η κερδοφορία της είναι τεράστια: Το 2009 τα κέρδη της Pfizer Hellas ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία της όλα τα προηγούμενα χρόνια της επέτρεψε το 2010 να διαθέσει στη μητρική πολυεθνική μέρισμα 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά η πολυεθνική το 2010 παρουσίασε αύξηση εσόδων 17,8% (σ.σ. συνολικά έσοδα 484,5 εκατ. ευρώ) και έχει γιγαντωθεί μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές με τελευταία την Wyeth το 2009 για 64 δισ. δολάρια.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Πρώτη δύναμη η «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Πρώτη δύναμη στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, αποδυναμώθηκαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ που έχουν αναλάβει και παίζουν ενεργό ρόλο στην προώθηση και τη στήριξη της πολιτικής των απολύσεων και της εφεδρείας, των μειώσεων μισθών και της εμπορευματοποίησς της Υγείας.

Στις εκλογές ψήφισαν 305. Τα έγκυρα ήταν 290. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 341 και τα έγκυρα ήταν 321.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών πήρε 128 ψήφους (είχε 83) και 4 έδρες στο ΔΣ (είχε 2). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 117 ψήφους (είχε 173) και 4 έδρες στο ΔΣ (είχε 5). Η ΔΑΚΕ πήρε 45 ψήφους (είχε 65) και 1 έδρα στο ΔΣ (είχε 2)

Για την ΠΟΕΔΗΝ η ΑΣΥ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους (είχε 2), η ΠΑΣΚΕ 2 (είχε 2) και η ΔΑΚΕ κανέναν (είχε 2). Για την ΕΔΟΘ η ΑΣΥ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους (είχε 2), η ΠΑΣΚΕ 3 (είχε 4) και η ΔΑΚΕ 1 (είχε 2).

ΟΤΑ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ οργανώνουν συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον κλάδο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ»
Σήμερα 24ωρη απεργία

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν σήμερα, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου τους οι εργαζόμενοι της «Αττικό Μετρό ΑΕ» που επιβλέπει σήμερα την κατασκευή των νέων επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας καθώς και του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις εξοντωτικές περικοπές στους μισθούς και τις επερχόμενες μαζικές απολύσεις μέσω της «εργασιακής εφεδρείας».

Οπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση, «τα άδικα αυτά μέτρα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην αποψίλωση της εταιρείας μας από ικανά και έμπειρα στελέχη και διαμορφώνουν συνθήκες φτώχειας με τις αποδοχές μας να υποχωρούν για τέταρτη συνεχή φορά σε διάστημα 2 ετών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ