Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
«Φάμπρικα» απολύσεων από τις πολυεθνικές

Απολύσεις και στη Glaxosmithklein

Σε απόλυση 9 εργαζομένων - 6 ιατρικοί επισκέπτες και 3 από το ιατρικό τμήμα - προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της προχώρησε, το τελευταίο διάστημα, η φαρμακευτική πολυεθνική «Glaxosmithklein», παρότι είχε αύξηση των κερδών της γύρω στο 3% την τελευταία χρονιά. Αυτές οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στους 50 εργαζόμενους που πέταξε στο δρόμο η φαρμακευτική πολυεθνική Sanofi Aventis πριν μερικές μέρες, ενώ η πολυεθνική Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 5% το προσωπικό της (σ.σ. απασχολεί 110.000 εργαζόμενους και η Pfizer Hellas γύρω στους 600).

Προχτές αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής έκαναν παρέμβαση στα γραφεία της Glaxo, καλώντας τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με τις επιδιώξεις και τα επιχειρήματα της μεγαλοεργοδοσίας, αφού η δική τους «υγεία» και ανάπτυξη είναι ασυμβίβαστα με τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ισχυρίστηκε στέλεχος της εταιρείας στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, ότι οι απολύσεις είναι άσχετες με την κρίση, γίνονται στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των εταιρειών και αναγκαστικά κάποιοι πρέπει να φύγουν. Εκανε ακόμα λόγο για «ανθρώπινο πρόσωπο» της εταιρείας, καθώς οι απολύσεις γίνονται «προσεχτικά» και σε «συνεννόηση» με τους εργαζόμενους!

«Οι απολύσεις, όπως και αν τις βαφτίζουν ("οικειοθελείς αποχωρήσεις", "εθελούσιες εξόδους" κ.ά.) έχουν το ίδιο σκληρό περιεχόμενο, μας ρίχνουν στην ανεργία και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και ο λαός βάλλονται από παντού», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Φαρμάκου σε ανακοίνωσή του και αναδεικνύοντας πώς θα εξασφαλιστεί η σταθερή εργασία στον κλάδο προσθέτει: «Να μην περάσουν οι απολύσεις. Δουλειά με δικαιώματα και ικανοποιητικές ΣΣΕ. Φάρμακο - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα χέρια των μονοπωλίων».

Στο πλαίσιο αυτό της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και η πολυεθνική Pfizer σχεδιάζει να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο - και μάλιστα μέσα από «αξιολογήσεις» και «ψυχογραφικά τέστ» των εργαζομένων - την ώρα που η κερδοφορία της είναι τεράστια: Το 2009 τα κέρδη της Pfizer Hellas ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία της όλα τα προηγούμενα χρόνια της επέτρεψε το 2010 να διαθέσει στη μητρική πολυεθνική μέρισμα 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά η πολυεθνική το 2010 παρουσίασε αύξηση εσόδων 17,8% (σ.σ. συνολικά έσοδα 484,5 εκατ. ευρώ) και έχει γιγαντωθεί μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές με τελευταία την Wyeth το 2009 για 64 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ