Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Στο πειθαρχικό γιατροί που εξετάζουν ασφαλισμένους δωρεάν!

Ο όρκος του Ιπποκράτη στην... αγοραία έκφρασή του
Ο όρκος του Ιπποκράτη στην... αγοραία έκφρασή του
«Πειθαρχικό παράπτωμα υποκείμενο σε πειθαρχική διαδικασία» θεωρεί η πλειοψηφία του Ιατρικού Συλλόγου Νομού Ροδόπης (ΙΣΡ) την άρνηση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ να μετατραπούν σε ιμάντες της κυβερνητικής πολιτικής που μετατρέπει τους γιατρούς σε εισπράκτορες χαρατσιών από τις τσέπες των ασθενών του Δημοσίου στην ώρα της ανάγκης. Ετσι εγκαλεί τους γιατρούς - ανάμεσά τους και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΙΣΡ - που δεν εφαρμόζουν την πολιτική της είσπραξης χαρατσιών και τους καλεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις αποφάσεις τις δικές του όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), να το γνωστοποιήσουν εγγράφως.

Η εκβιαστική απόφαση της πλειοψηφίας του ΙΣΡ είναι προέκταση της απόφασης του ΔΣ του ΠΙΣ (6/11/2011), που υπερψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις, πλην της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που κατέθεσε πρόταση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Διαφορετικό πλαίσιο κατέβασε η ΑΡΣΙ. Επειδή ο ΟΠΑΔ οφείλει στους συμβεβλημένους γιατρούς μεγάλα ποσά από το 2010, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΙΣ πήρε την απόφαση να σταματήσουν οι γιατροί να δέχονται τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ με πίστωση και να ζητούν από τους αρρώστους να πληρώσουν την επίσκεψη τοις μετρητοίς, με βάση το κρατικό τιμολόγιο «εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και χρησιμοποιώντας εφαρμογές συνταγογράφησης και αναγραφής ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών παραπεμπτικών». Δηλαδή οι άρρωστοι αφού πληρώσουν από την τσέπη τους επισκέψεις, φάρμακα και εξετάσεις θα ζητήσουν το αντίτιμο από τον ΟΠΑΔ.

Μάλιστα στις 7/12/2011 η πλειοψηφία του ΠΙΣ ζήτησε από τους Ιατρικούς Συλλόγους - μέλη του να τον ενημερώσουν εγγράφως για την «πορεία αναστολής - επίσχεσης των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ». Με θέμα την υπόδειξη του ΠΙΣ συνεδρίασε το ΔΣ του ΙΣΡ (8/12/2011), όπου οι τέσσερις παρατάξεις συντάχτηκαν με την υπόδειξή του. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Νίκος Φακιρίδης, τονίζοντας ότι οι γιατροί πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν άμεσα να χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποπληρώσουν τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ.

Σε εφαρμογή της απόφασής του ο ΙΣΡ έστειλε στους γιατρούς - συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Φακιρίδη - επιστολή (12/12/2011) με την έγκληση να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλιώς είναι υποκείμενοι «σε πειθαρχική διαδικασία».

ΔΗΠΑΚ: Με τους εργαζόμενους για αποκλειστικά δωρεάν Υγεία

«Οι απειλές και οι εκβιασμοί της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγου σε βάρος του εκπροσώπου στο ΔΣ της ΔΗΠΑΚ και των γιατρών δεν θα περάσουν» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών Νομού Ροδόπης.

Αναφερόμενη στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΙΣΡ επισημαίνει: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν ήδη υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους, θα πρέπει να πληρώνουν εξ ολοκλήρου την αμοιβή των ιδιωτών γιατρών και εκ των υστέρων να διεκδικήσουν να τους επιστραφεί το μέρος της επίσκεψης, που δικαιολογεί ο ΟΠΑΔ... Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των γιατρών οφείλονται στην κρατική υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ. Πρόκειται για επιλογή όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, καθώς και της κυβέρνησης του Μαύρου μετώπου, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες στην Υγεία, και να εξασφαλίσουν περισσότερες επιδοτήσεις για τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, για τους επιχειρηματίες Υγείας, στους τραπεζίτες κλπ. Με την πολιτική αυτών των κομμάτων και κυβερνήσεων οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία στη χρεοκοπία και οι ασθενείς, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι εξαναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία κλπ. Η απάντηση σε αυτήν την πολιτική είναι η κοινή δράση και διεκδίκηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των φτωχών αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, να χρηματοδοτήσει με επάρκεια ο κρατικός προϋπολογισμός τα ασφαλιστικά ταμεία για όσο διάστημα έχουν την ευθύνη να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας. Να προσληφθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με καλές αμοιβές και σύγχρονα δικαιώματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ, σταθερά μαζί με τους εργαζόμενους, ενάντια σε αυτές τις ηγεσίες, δίνουμε τη μάχη, για δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Δίνουμε τη μάχη για τη άμεση εξόφληση των γιατρών, με κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ