Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ανελέητη επίθεση σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
  • Η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης εξετάστηκε χτες στο υπουργείο Εργασίας
  • Αποκαλυπτικός είναι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2012!

Σε νέα εφ' όλης της ύλης επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προχωρούν κυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση των επιτελών της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και ειδικότερα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι, εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 10% μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας που θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Μάρτη, σχεδιάζεται και δεύτερη μείωση από τις αρχές του Ιούλη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια σχεδιάζεται αισθητή αύξηση στις εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η μείωση αυτή και οι απώλειες του ΙΚΑ να αντικατασταθούν από ένα νέο φόρο (πόρο) που εννοείται ότι τελικά θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι επικεφαλής της τρόικας διαπιστώνουν τώρα «νέα δυναμική» για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, που εξαπλώνονται με μύριους εκβιασμούς από τους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων, αν και η επίθεση στους μισθούς που κατοχυρώνονται μέσω των κλαδικών συμβάσεων φαίνεται ότι θα ανανεωθεί στο «διάλογο» των κοινωνικών εταίρων που ψήνει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Παρά τις διαψεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, είναι σίγουρο ότι η υπονόμευσή της θα είναι το αντικείμενο και η επιδίωξη της νέας «συμφωνίας» των κοινωνικών εταίρων, που διακαώς προωθούν όλοι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Στην πραγματικότητα η αντεργατική επίθεση ανανεώνεται και ακριβώς ο σχεδιασμός της είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση. Γι' αυτό γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αντεργατικές παρεμβάσεις όπως και οι συνταξιούχοι που ήδη δοκιμάζονται.

Μαύρη χρονιά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Ετσι, μαύρη χρονιά περιμένει τους 1.200.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, όπως αυτή προδιαγράφεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2012 που συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η μείωση των συντάξεων κατά τέταρτη συνεχή χρονιά οδηγεί στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους, ενώ η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, η μείωση των μισθών και η ανεργία προκαλούν πραγματική βύθιση των εσόδων του και οικονομικό στραγγαλισμό, που, σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και της περιουσίας του που παίχτηκε στα ζάρια του χρηματιστηριακού τζόγου και εξανεμίζεται, θέτουν το ΙΚΑ μπροστά στην άβυσσο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με έτος βάσης το 2009, όταν η χώρα έμπαινε στην οικονομική κρίση, όλα τα δεδομένα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ χειροτερεύουν με ραγδαίους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη για τις συντάξεις του ΙΚΑ το 2012 περιορίζεται στα 11,09 δισεκατομμύρια ευρώ από 11,35 δισ. ευρώ το 2009. Στην πραγματικότητα όμως η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται κατά 160.000 άτομα. Ετσι το μικρότερο κονδύλι θα διανεμηθεί σε 1.205.000 συνταξιούχους, από 1.044.000 το 2009, με αποτέλεσμα οι μέσες ετήσιες αποδοχές των συνταξιούχων του ΙΚΑ να μειωθούν από τα 10.875 ευρώ (το 2009) στα 9.202 ευρώ του χρόνου. Αν σε αυτή τη μείωση συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός, αλλά και όλα τα χαράτσια που επιβάλλονται και στους συνταξιούχους, χωρίς να μιλήσουμε για τις πραγματικές τους ανάγκες, τότε πρόκειται για πραγματική καταδίκη των απόμαχων της δουλειάς. Αντίστοιχη μείωση σχεδιάζεται και στις παροχές ασθένειας σε χρήμα (για τους εργαζόμενους), το κονδύλι των οποίων πέφτει από τα 360 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 280 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Καπνός έγινε μέσα σε δύο χρόνια η περιουσία του ΙΚΑ, καθώς η αξία της μειώθηκε από τα 6,08 δισεκατομμύρια ευρώ το Σεπτέμβρη του 2009 (δεν περιλαμβάνεται η αξία της ακίνητης περιουσίας που παραμένει σταθερή στα 692 εκατ. ευρώ) στα 2,8 δισ. ευρώ τον φετινό Σεπτέμβρη. Δηλαδή, πριν ακόμα γίνει το «κούρεμα» των ομολόγων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το ΙΚΑ έχασε πάνω από τη μισή του περιουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των μετοχών από τα 863 εκατ. ευρώ το 2009, κατρακύλησε στα 217 εκατ. ευρώ φέτος, τα αμοιβαία κεφάλαια από 794 εκατ. ευρώ στα 436 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τα 2,8 δισ. ευρώ στα 1,3 δισ. ευρώ..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ