ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΟΚΑΝΑ
Νέα επικίνδυνα βήματα στην πολιτική για τα ναρκωτικά

Η επιμονή της κυβέρνησης να εξαπλώσει τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων στους χρήστες ναρκωτικών, την ίδια στιγμή που στραγγαλίζει τα «στεγνά προγράμματα» τα οποία οδηγούν σε θεραπεία από τον ψεύτικο και επικίνδυνο κόσμο των εξαρτήσεων, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά χτες σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο, όπου το υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Αθήνας προχώρησαν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας... «για δράσεις δημόσιας υγείας».

Χωρίς να μπορέσουν να κρύψουν ότι το κλείσιμο μονάδων (χορήγησης υποκαταστάτων) του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία, δε βελτίωσε σε τίποτα το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας, ισχυρίστηκαν ότι η χορήγηση νόμιμων ναρκωτικών (γιατί αυτό είναι τα υποκατάστατα) στα νοσοκομεία μείωσε τη λίστα αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, είπε ότι στην Αττική λειτουργούν 19 απ' τις 28 προβλεπόμενες μονάδες και σύντομα θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις. Επίσης, είπε ότι θα δημιουργήσουν κάποιους χώρους προένταξης στη χορήγηση υποκαταστάτων: Θα είναι κλειστοί χώροι όπου θα μπορούν να παρεσχεθούν στους χρήστες κάποιες πρώτες βοήθειες και καθαρές σύριγγες, προκειμένου να μην κάνουν χρήση σε κοινή θέα. Βέβαια, η χορήγηση συρίγγων είναι μια συνηθισμένη πρακτική του ΟΚΑΝΑ, αλλά τώρα παίρνει και μέτρα για να μην είναι εκτεθειμένοι στην κοινή θέα. Να μην είναι η πιάτσες δηλαδή, ορατές «φόρα - παρτίδα» στους δρόμους του κέντρου, αλλά να τις κρύψουν σε κλειστούς χώρους!

Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία, που δεν έχει στόχο τη φροντίδα των χρηστών, αλλά προσθέτει ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της συντήρησης και της διαχείρισης του προβλήματος, αντί της ώθησης στα «στεγνά προγράμματα» που αποτελούν την ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Αρκεί να σημειώσουμε ότι το ΚΕΘΕΑ σ' αυτό το επίπεδο της φροντίδας των χρηστών λειτουργεί τη «Μονάδα Αμεσης Πρόσβασης "OFF CLUB"» όπου οι ενεργοί χρήστες δέχονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη από το προσωπικό, μπορούν να τρώνε, να πλύνουν τα ρούχα τους, να κάνουν μπάνιο, να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ομαδικά παιχνίδια, να φτιάξουν τα δόντια τους... όλα εντελώς δωρεάν. Αλλά: Στο χώρο απαγορεύεται η βία, η χρήση και κατοχή ουσιών! Μέσα από τη συμμετοχή στις παραπάνω δραστηριότητες και από τις συζητήσεις με το εξειδικευμένο προσωπικό, στόχος είναι ο χρήστης να κινητοποιηθεί μελλοντικά και να ζητήσει θεραπεία. Το σημαντικότερο στοιχείο της Μονάδας είναι η φροντίδα να βρεθούν κάποιες ώρες μακριά από την πιάτσα, να νιώσουν πιο ανθρώπινα, να ενεργοποιηθούν και να ζητήσουν πιο ανθρώπινη ζωή και να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Αυτό είναι πραγματική φροντίδα για το χρήστη κι όχι να παρέχεις τα μέσα για να παραμείνει μια ζωή στη χρήση, είτε σε στεγασμένες πιάτσες είτε στα νοσοκομεία με υποκατάστατα.

100.000 ψάχνουν δουλειά εκτός Ελλάδας!

Η ραγδαία αύξηση των εργαζομένων που αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως νέων, αποτυπώνεται στα στοιχεία που δόθηκαν στην ημερίδα του Europass (μηχανισμός βιογραφικών σημειωμάτων και άλλων εγγράφων για αναζήτηση εργασίας στην ΕΕ), που διοργάνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας. Μέχρι το Νοέμβρη του 2011 πάνω από 89.300 συμπλήρωσαν το βιογραφικό τους, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει τους 100.000! Ο αντίστοιχος αριθμός συμπληρωμένων Europass βιογραφικών για το 2010 ήταν μόλις 46.399.

Ο διπλασιασμός των εργαζομένων που αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδας φαίνεται και απ' τα βιογραφικά που συμπληρώθηκαν το Σεπτέμβρη του 2011 (12.560) και το Σεπτέμβρη του 2010 (5.774)! Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η επισκεψιμότητα του ελληνικού ιστότοπου του Europass φτάνει τις 500.000, την τριετία 2009-2011, ενώ απ' την ίδρυσή του, το 2005, μέχρι σήμερα είναι κοντά στις 800.000. Ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που αναζητούν την τύχη τους έξω απ' τη χώρα; Κυρίως οι νέοι, αφού το ποσοστό των διαδικτυακών χρηστών της υπηρεσίας κατά 80,4% έχουν ηλικία από 20 έως 35 ετών!

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία η υπουργός Παιδείας τα θεώρησε θετική αντιμετώπιση των Ελλήνων εργαζομένων για την κινητικότητα της εργασίας στην ΕΕ! «Σημασία», είπε, «έχει να δίνεις τη δυνατότητα επιλογής στους ανθρώπους. Να δίνεις δυνατότητες σε καθένα που θέλει, να στηρίζει την πατρίδα μας και να βοηθά, να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και προοπτικής»! Πάντως, ανάμεσα στα πολλά που είπε η υπουργός δεν μπόρεσε να κρύψει τι είναι το Europass: «Το Europass δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να κάνει σύγκριση των τυπικών και των πραγματικών προσόντων, ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα». Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών, ώστε να επιλέγουν τον εργαζόμενο που θέλουν, όταν τον θέλουν, στην τιμή που τον θέλουν.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά

Ψήφισμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους

Ψήφισμα προς όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων, καταθέτει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας με τον αγώνα των φοιτητών και των σπουδαστών, οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης να μείνουν στα χαρτιά.

Το ψήφισμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει ως εξής:

«

Το αντιλαϊκό τερατούργημα που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης, με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, έπρεπε στα μέσα Νοέμβρη να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Η πολιτική τους δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία, ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενισχύει την ιδεολογική χειραγώγηση, εντείνει την κρατική καταστολή, καταργεί το άσυλο, προχωράει σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. Δεν θα περάσουν.

Πρώτος τους στόχος ήταν να είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκλογής των μελών ΔΕΠ που θα απάρτιζαν τα εσωτερικά Συμβούλια Διοίκησης. Η καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών σε ΔΕΠ και φοιτητές οφείλεται στη σοβαρή αντίδραση που υπάρχει από την οργανωμένη παρέμβαση των συλλόγων, των αγωνιστών, στο γεγονός ότι πρωτοστατούν στη μη εφαρμογή του νόμου - εκτρώματος, βάζοντας εμπόδια στην υλοποίησή του, με όρους μαζικής συλλογικής δράσης.

Τα Συμβούλια Διοίκησης, ουσιαστικά, είναι τα αντιδραστικά όργανα που θα έρθουν να υλοποιήσουν το νέο νόμο - πλαίσιο. Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις γιορτές έχουν ανακοινωθεί εκλογές των μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο ΑΠΘ. Διαφαίνεται ότι μέχρι τέλος Γενάρη, το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί ο γύρος των εκλογών ΔΕΠ, για να ξεκινήσουν οι εκλογές σε φοιτητές και σπουδαστές, με ενιαία ψηφοδέλτια.

Τα ενιαία ψηφοδέλτια συμβάλλουν στη μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε δύναμη στήριξης και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εντάσσονται και οι συναντήσεις της Διαμαντοπούλου με ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, "κίνημα αγανακτισμένων φοιτητών".

Να μη νομιμοποιηθούν οι εκλογές αυτές στη συνείδηση των σπουδαστών. Οι εκλογές αυτές συνιστούν ένα σοβαρό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα και στις συλλογικές δομές του. Ούτε ένας φοιτητής στα Συμβούλια Διοίκησης! Τώρα να μπλοκάρουμε με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στον «αέρα» η φοιτητική Εστία

Στον «αέρα» είναι η Εστία του Πανεπιστημίου της Πάτρας, αφού σύμφωνα με όσα είπαν, χτες, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, στην κινητοποίηση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης και λειτουργίας της, από την αρχή του 2012. Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο Παιδείας έχει «περάσει» πια τις Εστίες στην ευθύνη των ίδιων των ΑΕΙ, τα οποία όμως δηλώνουν αδυναμία να τις συντηρήσουν.

Στην Εστία του Πανεπιστημίου Πάτρας οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες εδώ και τρεις μήνες, ενώ οι 42 εργαζόμενοι της Εστίας, εάν δε λειτουργήσει, από το Γενάρη θα βρίσκονται στον «αέρα». Επιπλέον, αμφίβολη είναι η παραμονή των φοιτητών που μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων, που ήταν νοικιασμένα από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (το οποίο καταργήθηκε).

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σήμερα οργανώνουν μέρα δράσης για το ζήτημα της Εστίας, με κινητοποίηση στη Σύγκλητο και στους Ειδικούς Λογαριασμούς, ενώ προγραμματίζουν και άλλες διαμαρτυρίες.

Η τρομοκρατική απόλυση δε θα περάσει

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών, χτες, έξω απ' την «Ελληνογερμανική Αγωγή»

Η τρομοκρατική απόλυση του δασκάλου και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Ν. Βουρδουμπά, από την εργοδοσία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» δε θα περάσει, δήλωσαν χτες δεκάδες εκπαιδευτικοί, που συμμετείχαν σε κινητοποίηση έξω απ' το σχολείο. Ο Ν. Βουρδουμπάς απολύθηκε χωρίς καμία τυπική εξήγηση και καμία προειδοποίηση. Ο εκπαιδευτικός τους τρεις μήνες που ήταν στο σχολείο απεργούσε, δε δέχτηκε το νέο μισθολόγιο, ενώ η απόλυσή του ήρθε μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς του με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» για τις εκλογές του σωματείου στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο Βύρων».

Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Αττικής του ΠΑΜΕ, ενώ μια πρώτη απάντηση είχε δώσει με κινητοποίηση και το σωματείο «Ο Βύρων». Σχετική ανακοίνωση για την απόλυση του Ν. Βουρδουμπά έχει ψηφίσει και η Γενική Συνέλευση του ΣΙΕΛ Αττικής, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ χτες κάλεσαν τους συναδέλφους τους της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» να γίνουν ασπίδα προστασίας στο συνδικαλιστή απαιτώντας την επαναπρόσληψή του.

Σήμερα η απόλυση του Ν. Βουρδουμπά ήταν να συζητηθεί στο ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, αλλά το θέμα αναβλήθηκε για την άλλη βδομάδα. Η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ όμως θα γίνει και στις 9 το πρωί, θα γίνει νέα κινητοποίηση για την απόλυση, έξω απ' το κτίριο που στεγάζεται το ΠΥΣΠΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ