Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΟΚΑΝΑ
Νέα επικίνδυνα βήματα στην πολιτική για τα ναρκωτικά

Η επιμονή της κυβέρνησης να εξαπλώσει τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων στους χρήστες ναρκωτικών, την ίδια στιγμή που στραγγαλίζει τα «στεγνά προγράμματα» τα οποία οδηγούν σε θεραπεία από τον ψεύτικο και επικίνδυνο κόσμο των εξαρτήσεων, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά χτες σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο, όπου το υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Αθήνας προχώρησαν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας... «για δράσεις δημόσιας υγείας».

Χωρίς να μπορέσουν να κρύψουν ότι το κλείσιμο μονάδων (χορήγησης υποκαταστάτων) του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία, δε βελτίωσε σε τίποτα το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας, ισχυρίστηκαν ότι η χορήγηση νόμιμων ναρκωτικών (γιατί αυτό είναι τα υποκατάστατα) στα νοσοκομεία μείωσε τη λίστα αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, είπε ότι στην Αττική λειτουργούν 19 απ' τις 28 προβλεπόμενες μονάδες και σύντομα θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις. Επίσης, είπε ότι θα δημιουργήσουν κάποιους χώρους προένταξης στη χορήγηση υποκαταστάτων: Θα είναι κλειστοί χώροι όπου θα μπορούν να παρεσχεθούν στους χρήστες κάποιες πρώτες βοήθειες και καθαρές σύριγγες, προκειμένου να μην κάνουν χρήση σε κοινή θέα. Βέβαια, η χορήγηση συρίγγων είναι μια συνηθισμένη πρακτική του ΟΚΑΝΑ, αλλά τώρα παίρνει και μέτρα για να μην είναι εκτεθειμένοι στην κοινή θέα. Να μην είναι η πιάτσες δηλαδή, ορατές «φόρα - παρτίδα» στους δρόμους του κέντρου, αλλά να τις κρύψουν σε κλειστούς χώρους!

Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία, που δεν έχει στόχο τη φροντίδα των χρηστών, αλλά προσθέτει ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της συντήρησης και της διαχείρισης του προβλήματος, αντί της ώθησης στα «στεγνά προγράμματα» που αποτελούν την ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Αρκεί να σημειώσουμε ότι το ΚΕΘΕΑ σ' αυτό το επίπεδο της φροντίδας των χρηστών λειτουργεί τη «Μονάδα Αμεσης Πρόσβασης "OFF CLUB"» όπου οι ενεργοί χρήστες δέχονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη από το προσωπικό, μπορούν να τρώνε, να πλύνουν τα ρούχα τους, να κάνουν μπάνιο, να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ομαδικά παιχνίδια, να φτιάξουν τα δόντια τους... όλα εντελώς δωρεάν. Αλλά: Στο χώρο απαγορεύεται η βία, η χρήση και κατοχή ουσιών! Μέσα από τη συμμετοχή στις παραπάνω δραστηριότητες και από τις συζητήσεις με το εξειδικευμένο προσωπικό, στόχος είναι ο χρήστης να κινητοποιηθεί μελλοντικά και να ζητήσει θεραπεία. Το σημαντικότερο στοιχείο της Μονάδας είναι η φροντίδα να βρεθούν κάποιες ώρες μακριά από την πιάτσα, να νιώσουν πιο ανθρώπινα, να ενεργοποιηθούν και να ζητήσουν πιο ανθρώπινη ζωή και να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Αυτό είναι πραγματική φροντίδα για το χρήστη κι όχι να παρέχεις τα μέσα για να παραμείνει μια ζωή στη χρήση, είτε σε στεγασμένες πιάτσες είτε στα νοσοκομεία με υποκατάστατα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ