ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΡΙ ΜΙΣΙΝ
Δεν έσκυψε το κεφάλι στην αντεπανάσταση

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του

Ο Γ. Μίσιν στο βήμα της Συνάντησης Κομμουνιστικών Κομμάτων της ΕΕ, που έγινε στην Αθήνα το Μάρτη του 2008
Ο Γ. Μίσιν στο βήμα της Συνάντησης Κομμουνιστικών Κομμάτων της ΕΕ, που έγινε στην Αθήνα το Μάρτη του 2008
Συλλυπητήριο μήνυμα προς την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης και την ΚΕ του ΚΚ Εσθονίας απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του Γιούρι Μίσιν, Α' Γραμματέα του ΚΚ Εσθονίας. Σε αυτό σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον τραγικό θάνατο σε τροχαίο του Γιούρι Μίσιν, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Εσθονίας, μέλους της ΚΕ του ΚΚΣΕ και δημοτικού συμβούλου στην πόλη Νάρβα.

Ο σ. Γιούρι Μίσιν δεν έσκυψε το κεφάλι στον αρνητικό συσχετισμό που δημιούργησε η αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και πάλεψε, μέσα στις δύσκολες συνθήκες του αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, με όλες του τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ και τα συμφέροντα των εργαζομένων της Εσθονίας. Για τη δράση του αυτή σε βάρος του είχαν κινηθεί απανωτές ποινικές διώξεις (το 1993, το 1995, το 1997) από τις αντικομμουνιστικές και αντιλαϊκές αρχές της Εσθονίας. Για τη δράση του αυτή, ο λαός της Νάρβα, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Εσθονίας, τον εξέλεξε το 2009 δημοτικό σύμβουλο με πρωτοφανή για τοπικές εκλογές αριθμό ψήφων.

Ο σ. Γ. Μίσιν συμμετείχε σε πολλές διεθνείς κι ευρωπαϊκές Συναντήσεις των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, μεταφέροντας την εμπειρία της δράσης των κομμουνιστών της Εσθονίας.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συντρόφους και στους οικείους του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εν αναμονή νέων μέτρων λιτότητας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα μέτρα και περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ισπανίας του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά για το κεφάλαιο από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης ρίχνοντας τα βάρη στο λαό. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία πρόκειται για το πρώτο «κύμα» μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση στο σύνολο των 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012. Σύμφωνα με αυτά, θα υπάρξει και νέο «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2012, δε θα γίνονται προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων όσων συνταξιοδοτούνται, θα υπάρξει μια σταδιακή αύξηση ορισμένων φόρων για το 2012 - 2013. Επιπρόσθετα, η ίδια ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 θα είναι υψηλότερο απ' ό,τι υπολογιζόταν αρχικά και θα κυμανθεί γύρω στο 8% του ΑΕΠ αντί για το στόχο του 6% που είχε θέσει η προηγούμενη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Μάλιστα, χτες ο υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκουίντος ανακοίνωσε πως «μόλις την προηγούμενη βδομάδα έλαβε γνώση η κυβέρνηση για το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Κριστομπάλ Μοντόρο ανακοίνωσε πως στα τέλη αυτής της βδομάδας αναμένεται το υπουργικό συμβούλιο να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, η ανεργία και επίσημα ξεπερνάει το 23% με την πραγματική και την διαδεδομένη μερική απασχόληση να βαίνουν αυξανόμενες.

ΡΩΣΙΑ
Στρατιωτικοποίηση του προϋπολογισμού

Μειωμένες οι δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό

ΜΟΣΧΑ.--

Βασική προτεραιότητα του ρωσικού προϋπολογισμού για την περίοδο το 2012 - 2014 θα είναι η αύξηση δαπανών για την εθνική ασφάλεια και τις κατασταλτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το μερίδιο κοινωνικών δαπανών του ρωσικού κράτους τα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθεί, ενώ θα αυξηθεί η χρηματοδότηση για την άμυνα, την εθνική ασφάλεια και την αστυνομία. Στον προϋπολογισμό, προβλέπεται η περικοπή των δαπανών για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Προβλέπεται η μείωση στις δαπάνες για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κατά το 40%. Η χρηματοδότηση του τομέα Υγείας και Παιδείας που αυξήθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θα μειωθεί σημαντικά. Ετσι, οι δημοσιονομικές δαπάνες για την Υγεία θα μειωθούν από το 4,6% των δαπανών προϋπολογισμού του 2011 έως το 3,2% του 2014, ενώ η περικοπή δαπανών για την Παιδεία από το 5,1% των δαπανών προϋπολογισμού του 2011 θα φτάσει το 3,4% του 2014. Παράλληλα οι δαπάνες για την άμυνα θα αυξηθούν από το 2,9% του ΑΕΠ του 2011 έως το 3,8% του ΑΕΠ του 2014 (ή στο 18,8% των δαπανών του ρωσικού προϋπολογισμού). Να σημειωθεί, πως η κυβέρνηση της Ρωσίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενέκρινε τη χρηματοδότηση της άμυνας έως το 2020. Ετσι στα 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια θα φτάσουν οι κρατικές αγορές νέων όπλων, ενώ θα δοθούν και 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια για τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της βιομηχανίας.

ΗΠΑ - «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Νέο συμβόλαιο στην «Μπόινγκ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εταιρεία αεροναυπηγικής «Boeing» κέρδισε ακόμη ένα συμβόλαιο αξίας 3,48 δισ. δολαρίων, υποσκελίζοντας τη «Lockheed Martin» και παραμένοντας ο βασικός προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο πεδίο της πυραυλικής άμυνας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η «Μπόινγκ» ανέλαβε ένα ακόμη επταετές συμβόλαιο ύψους 3,48 δισ. δολαρίων για το σύστημα GMD, δηλαδή για την ανάπτυξη, τη δοκιμή, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα». Το GMD στοχεύει στην αξιοποίηση ενός δικτύου οπτικών ινών μήκους 20.000 μιλίων για τη λειτουργία συστοιχιών αναχαίτισης σε σιλό στο Φορτ Γκρίλι στην Αλάσκα και στην Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Συνολικά η σύμβαση για το σύστημα απέφερε έσοδα 18 δισ. δολαρίων για την «Μπόινγκ» από το 2001 έως σήμερα.

ΠΓΔΜ
Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή στην ΠΓΔΜ καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 14.00 το μεσημέρι από το νεκροταφείο «Μπούτελ» των Σκοπίων η κηδεία του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος απεβίωσε προχτές βράδυ, σε ηλικία 94 ετών.

Ο Γκλιγκόροφ γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1917 στην πόλη Στιπ. Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχε ενεργά στο αντιφασιστικό κίνημα. Μετά το τέλος του πολέμου και την ανακήρυξη της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας εργάστηκε σε ομοσπονδιακές θέσεις στο Βελιγράδι, με ειδίκευση στην οικονομία. Παράλληλα, διετέλεσε στέλεχος στην «Ενωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών» του Γιόζιπ Μπρος Τίτο.

Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης ΠΓΔΜ και συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της χώρας από το 1991 οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 1991, από τη Βουλή, και επανεξελέγη το 1994 σε εκλογές. Παρέμεινε πρόεδρος της χώρας μέχρι το 1999, έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες. Αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα σε ηλικία 82 ετών.

Τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων, οι δράστες και τα κίνητρα της οποίας παραμένουν ακόμη άγνωστα.

ΗΠΑ
Με συλλήψεις ξεκίνησε το 2012

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενόσω τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στις εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να ανακαταλάβουν το πάρκο Ζουκότι. Πάρκο που αποτελούσε επίκεντρο των κινητοποιήσεων του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτέμβρη 2011, ενώ η κατάληψη του πάρκου Ζουκότι τερματίστηκε το Νοέμβρη μετά από μια πολεμική επιχείρηση εκ μέρους της αστυνομίας με την αρωγή και του FBI.

Αποτέλεσμα της νέας διαδήλωσης όσων αντιδρούν στις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης (με θολό τρόπο) ήταν τουλάχιστον 68 συλλήψεις, με ένα διαδηλωτή να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες καθώς διώκεται για επίθεση σε αστυνομικό και μάλιστα με φονικό όπλο (ένα ψαλίδι) ενώ άλλοι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη της τάξης, παρακώλυση Δικαιοσύνης και παράνομη είσοδο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» είναι συνεχείς - μία ακόμη κινητοποίηση προετοιμάζεται για τις πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών στην Αϊόβα με τους διαδηλωτές να έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη της τοπικής έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος - ενώ οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 5.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ