ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη του δύναμη

Ο Σύλλογος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος» είπε το Σάββατο τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Παραδοσιακές κεφαλονίτικες μελωδίες πλημμύρισαν το πρωί του Σαββάτου την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς η χορωδία του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος» έψαλε τα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Η χορωδία, εκτός από παραδοσιακά κάλαντα της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, τραγούδησε και άλλους παραδοσιακούς σκοπούς. «...Στην Κέρκυρα μας πάνε, να μας κρεμάσουνε, κι εμείς θα τραγουδάμε μέχρι να φτάσουμε...», ένα απ' τα τραγούδια που είπαν, που «έρχεται» από το 1849 και την εξέγερση της Σκάλας, την αντίσταση των ριζοσπαστών Επτανήσιων.

Ο Παναγιώτης Λυκούδης, πρόεδρος του Συλλόγου, εξέφρασε εκ μέρους του ΔΣ την εκτίμησή τους για τους αγώνες του ΚΚΕ, αδιάλειπτους για περισσότερα από 90 χρόνια και σήμερα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. «Συνεχίστε τον ωραίο σας αγώνα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τους αγρότες, τους μαθητές - φοιτητές, τις γυναίκες και όλους, ελπίζουμε να ευοδωθεί, να φουντώσει και λουλούδια να δώσει», είπε, απευθυνόμενος στην Αλ. Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού συνομίλησε για αρκετή ώρα με τα μέλη της χορωδίας, στα οποία προσφέρθηκαν βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής», έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καθώς το 2012 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2011 και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η μαχητική, μαζική οργάνωση των εργαζομένων, η αντεπίθεση με στόχο την κυβέρνηση, το κράτος και τα ίδια τα μονοπώλια, διαφορετικά τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά βασανιστικά και ανυπόφορα. Εμείς θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση ο λαός να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αναντικατάστατη και ανεκμετάλλευτη δύναμή του».

Η αφαίμαξη στο εισόδημα «νεκρώνει» την αγορά

Κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ περιόδευσε την Παρασκευή στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης

Περιοδεία στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης έκανε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα, Σοφία Καλαντίδου και Θόδωρο Ιγνατιάδη, όπου συζήτησαν με εργαζόμενους καταναλωτές και καταστηματάρχες για τις τραγικές συνέπειες που έχει στο εισόδημά τους η πολιτική της αφαίμαξης μισθών και δικαιωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση του τζίρου έφτασε φέτος μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι, ακόμη και σε καταστήματα τροφίμων.

Σε πολλές περιπτώσεις, καταναλωτές και καταστηματάρχες εξέφραζαν ανοιχτά στο κλιμάκιο του ΚΚΕ την αγανάκτησή τους για τη δήθεν κυβέρνηση «σωτηρίας», η οποία αποδεικνύεται σωτήρια μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Ολοι τους, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι διαμαρτύρονταν για τα χαράτσια, για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, το πετρέλαιο θέρμανσης, για τους μεγαλεμπόρους που κλέβουν τσάμπα την παραγωγή από αγρότες και κτηνοτρόφους και την προωθούν πανάκριβη στην κατανάλωση.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Γ. Ζιώγας δήλωσε: «Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά. Αυτό είναι η εικόνα που βλέπουμε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που βιώνουν, δεν είναι ένας εφιάλτης που θα τελειώσει σύντομα και θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά μια πραγματικότητα που αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους και θα διαρκέσει όσο δεν αποφασίζουν οι ίδιοι να βάλουν φρένο στην επίθεση που δέχονται. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εμπιστευθούν τη δύναμή τους, να ορθώσουν ανάστημα και μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, να συγκροτήσουν το κοινωνικό μέτωπο που θα διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό του λαού».

«Μόνο με τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος. Με κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Η Ελλάδα έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και τις παραγωγικές δυνατότητες για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες σε υψηλής ποιότητας, φθηνά προϊόντα και αντίστοιχες υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Θ. Ιγνατιάδης.

ΕΕΔΥΕ
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για νέο μακελειό

Ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα του «Ρ» για πολεμικό προγεφύρωμα μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής - Περσικού

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» για το ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα πολέμου που ετοιμάζεται με βάση ελληνικά λιμάνια και προορισμό τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό, με την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Οι μάσκες πέφτουν. Μετά το ιμπεριαλιστικό έγκλημα μέσα στο 2011 στη Λιβύη η μηχανή του πολέμου προθερμαίνεται για να σκορπίσει θάνατο και δυστυχία σε άλλους λαούς και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σχετίζεται με τις μεθοδεύσεις εναντίον του Ιράν, καθώς και με την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Αποδεικνύεται ξανά ο βρώμικος ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης που εμπλέκει την Ελλάδα σε νέα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αποδεικνύεται ο βρώμικος ρόλος του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου που, με σκοπό να κερδίσει καλύτερη θέση στο διεθνή ανταγωνισμό, εμπλέκει τους ναυτεργάτες σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η ΕΕΔΥΕ θα σταθεί στο πλάι των ναυτεργατών και του ταξικού εργατικού κινήματος στον αγώνα τους για να καταργηθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τους ένοπλους φρουρούς. Θα παλέψει για να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις. Καλούμε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να παλέψει ώστε να γίνει ο ίδιος δύναμη εξουσίας και ανατροπής».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΣΤ. ΔΗΜΑ
Στο τραπέζι όλη η ιμπεριαλιστική ατζέντα

Εφ' όλης της ύλης ενημέρωση για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε μια περίοδο που κορυφώνεται η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζεται ο επικίνδυνος ρόλος της Ελλάδας στα πλαίσια των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, παρείχε χτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, με πρωτοβουλία του πρώτου. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Αθήνα σχετικά με την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας μάλιστα σχετική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το Φλεβάρη.

Στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση και για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για τους εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά την περίοδο 1995-97. Οπως δήλωσε ο Στ. Δήμας, η Αθήνα αναμένει την απάντηση της τουρκικής πλευράς στα διαβήματα που έκανε, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ευαίσθητο». Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση της Μόσχας στην υπόθεση Εφραίμ, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι «το θέμα που έχει ανακύψει δεν είναι της αρμοδιότητος του υπουργείου Εξωτερικών».

Νέα δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής» καταγράφονται τα εξής ευρήματα στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 25,7%, ΠΑΣΟΚ 14,9%, ΚΚΕ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6,7%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,6%, ΔΗΜΑΡ 5,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,1%, ΔΗΣΥ 2,8%, Αρμα Πολιτών 1,3%, άλλο κόμμα 5,5%, άκυρο - λευκό 8,3% και 10,4% δεν απάντησε.

ΕΔΥΕΘ
Κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικη πίτας διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Λαϊκό γλέντι

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κεντρικού Τομέα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι με φαγητό, κρασί, χορό, με δημοτική παραδοσιακή μουσική από τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά, ικαριώτικα και νησιώτικα τραγούδια από τους «Περιμπαίχτες» και αφιέρωμα στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι από τον Γιάννη Λεμπέση. Το γλέντι θα γίνει την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» (Δ12) στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ