ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σταθερές οι πιέσεις και οι απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, υπογραμμίζοντας ότι για τις ΗΠΑ «είναι "κόκκινη γραμμή" το κλείσιμο των στενών Ορμούζ και φυσικά θα αντιδράσουμε κατάλληλα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καθόλου «σημάδια» πως το Ιράν ετοιμάζεται να υλοποιήσει την απειλή του. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε, και χτες, τις τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν στα ύψη. Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας στην ενεργειακή αγορά, χτες, οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσαν ότι μέχρι τον Ιούνη θα τεθεί σε λειτουργία αγωγός 360 χιλιομέτρων που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2006 και μεταφέρει πετρέλαιο από το Ντουμπάι προς τον Κόλπο του Ομάν, παρακάμπτοντας τα στενά του Ορμούζ.

Τα πνεύματα, που φάνηκε να ηρεμούν προσωρινά μετά τη διάσωση 13 Ιρανών ψαράδων, που έπεσαν θύματα πειρατείας, από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, οξύνθηκαν, και πάλι, χτες, όταν ανακοινώθηκε ότι ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον 28χρονο Αμερικανό ιρανικής καταγωγής, πρώην πεζοναύτη, Αμίρ Μιρζάι Χεκματί, για «κατασκοπεία υπέρ της CIA». Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα, μίλησε για «κατασκευασμένες κατηγορίες» και ζήτησε πρόσβαση διπλωματών στον Χεκματί και αναίρεση της καταδίκης του.

Υπ' αυτό το καθεστώς εντεινόμενης πίεσης, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε εμπλουτισμό ουρανίου, μεταφέροντας τη δραστηριότητα στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φορντό, κοντά στην Κομ. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε τον εμπλουτισμό στο Φορντό καθησυχάζοντας τους πάντες αφού, όπως υποστήριξε, η όλη διαδικασία είναι υπό την επίβλεψή της.

Την αναγκαιότητα «διπλωματικής λύσης και αναθέρμανσης του διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» αναμενόταν να συζητήσουν, ανάμεσα σε άλλα, χτες το βράδυ στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Νταβούτογλου και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς.

Και η Ρωσία στο παιχνίδι

Την περασμένη Κυριακή (8/1/12) το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και ακόμα τέσσερα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου κατέπλευσαν στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας για να πραγματοποιηθεί ο ανεφοδιασμός τους στη μοναδική ρωσική στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο, που βρίσκεται εκεί. Ο Σύρος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Νταούντ Ράτζχα, εξήρε την «έντιμη και σταθερή θέση της Ρωσίας στο πλευρό της Συρίας, που είναι αντιμέτωπη με μια συνωμοσία».

Εκπρόσωποι της Ρωσίας κρατούν πιο χαμηλούς τόνους και χαρακτηρίζουν την επίσκεψη αυτή «προγραμματισμένη». Ωστόσο, και μόνο το γεγονός της πραγματοποίησής της, την ώρα που συνεχίζονται η επέμβαση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία και η αιματοχυσία με στόχο την προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ, δείχνει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου τα συμφέροντά της συγκρούονται με τα συμφέροντα των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ
Πολύμορφες συμφωνίες με τη Βενεζουέλα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Πενθήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με πρώτο σταθμό τη Βενεζουέλα, ενώ θα ακολουθήσουν το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα όπου θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας για την τρίτη θητεία του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα και η Κούβα.

Χτες, οι δύο πρόεδροι, Αχμαντινετζάντ και Τσάβες συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, όπου και μεταξύ των άλλων υπέγραψαν σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, εμπορίου, ενέργειας, περιβάλλοντος, βιομηχανίας, παραγωγής αυτοκινήτων και του κομβικού τομέα της οικιστικής ανάπτυξης. Συμφωνίες που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις. Εξάλλου, τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ορυκτών, Ενέργειας και Οικονομίας, καθώς και αντιπροσωπεία περίπου 100 επιχειρηματιών.

Πάντως, την περιοδεία του Ιρανού Προέδρου «παρακολουθούν με πολλή προσοχή» οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έσπευσαν μάλιστα εκ των προτέρων να τη χαρακτηρίσουν ως σημάδι απόγνωσης μετά τις βαριές κυρώσεις στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών τους σχεδιασμών.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απέλαση της Λίμπια Ακόστα Νογκέρα, επιτετραμμένης της Βενεζουέλας στο Μαϊάμι. Λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο και διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με διαρροές, σε αμερικανικά ΜΜΕ η κίνηση συνδέεται με την επιστολή τεσσάρων βουλευτών που ζητούσαν την έρευνα και ενδεχομένως και την απέλαση, καθώς όπως ανέφεραν «συζητούσε με Ιρανούς και Κουβανούς διπλωματικούς αξιωματούχους πιθανές κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές, την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο ήταν γραμματέας της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο Μεξικό το 2008».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την έναρξη εκκαθάρισης στην εταιρεία επιβατηγών πλοίων «SeaFrance» που συνδέει το Καλέ με το Ντόβερ (Βρετανία) ενέκρινε, χτες, γαλλικό δικαστήριο προκαλώντας την οργή των εκατοντάδων εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Η εταιρεία, που ανήκει στην ιδιωτικοποιημένη εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF, απασχολεί 880 εργαζομένους στη Γαλλία και 130 στη Βρετανία και βαίνει σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο ίδρυσης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) με επίκεντρο εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο Μπλομφοντέιν παρουσία του πρώην ηγέτη του κόμματος και της Ν. Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκαπέντε νεκροί και περισσότεροι από 55 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός μιας νέας διπλής βομβιστικής επίθεσης με στόχο σιίτες προσκυνητές που κατευθύνονταν προς την Καρμπάλα. Η νέα επίθεση σημειώθηκε εντός της ιρακινής πρωτεύουσας και είναι προφανές ότι απώτερος στόχος της είναι η πρόκληση ενδοθρησκευτικής έντασης.

MΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Μία οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παταγονία της Αργεντινής καθώς απειλούνται χιλιάδες στρέμματα δασικής γης και μοναδικής βιοποικιλότητας εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται και η οποία ξέσπασε πριν από δέκα περίπου μέρες στο εθνικό πάρκο Τόρες ντελ Πάιν στη Χιλή.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τις σορούς 13 εκτελεσθέντων ανακάλυψε χτες στην πόλη Σιτακουάρο, στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικό Μεξικό), η αστυνομία και πρόκειται για θύματα του βρώμικου πολέμου μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας, πόλεμος που έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον σε 50.000 ανθρώπους από τα τέλη του 2006.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι σοροί 10 Πακιστανών στρατιωτών, που φέρονται ως θύματα των «Ταλιμπάν», ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Ορακζάι. Οι στρατιώτες αγνοούνταν από τις 21 Δεκέμβρη.

ΣΥΡΙΑ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ενίσχυση των παρατηρητών

KΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη συνέχιση και ενίσχυση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία αποφάσισε η ειδική επιτροπή που έχει συστήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος, την Κυριακή. Η απόφαση, που λήφθηκε υπό τις ασφυκτικές πιέσεις ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων, αφήνει σαφείς αιχμές κατά του συριακού καθεστώτος, ζητώντας από τη Δαμασκό «να δώσει οριστικά και αμετάκλητα τέλος στην αιματοχυσία και να διασφαλίσει ελευθερία κινήσεων και πρόσβαση οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε για τους παρατηρητές», αλλά σημειώνει ότι το έργο των παρατηρητών «παρεμποδίζεται και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το πρώτο πόρισμα αναφέρει την ύπαρξη «πτωμάτων διάσπαρτων στους δρόμους», αλλά επισημαίνεται ότι δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί με στοιχεία ποιος φέρει την ευθύνη. Οι παρατηρητές που δραστηριοποιούνται στη Συρία είναι 163 και αποφασίστηκε να τους παρασχεθεί τεχνική εκπαίδευση στο Κάιρο από ειδικούς του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου επικρίθηκε από τη συριακή αντιπολίτευση και ιδίως το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», όπου, υπό τουρκική αιγίδα, έχουν συνασπιστεί δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Επέμεινε στην αναγκαιότητα παρέμβασης του ΟΗΕ, αφήνοντας ανοιχτό το «δρόμο» και για ξένη επέμβαση.

Στο μεταξύ, αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι την Κυριακή σε σκληρές συγκρούσεις μεταξύ του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες, και σε στρατιωτικές δυνάμεις στο νότο, στην Ντεράα, σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες, τραυματίστηκαν 22 και άλλοι εννιά λιποτάκτησαν και πέρασαν στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ οι συριακές αρχές δε σχολίασαν και την ανακοίνωση που έγινε στο Λονδίνο από φερόμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ», που δήλωσαν ότι συντάσσονται με την αντιπολίτευση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη σύλληψη και προφυλάκιση του πρώην αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, διέταξε δικαστήριο της Τουρκίας, την περασμένη Πέμπτη, με την κατηγορία συμμετοχής του στο δίκτυο της εθνικιστικής οργάνωσης «Εργκένεκον», η οποία φέρεται να προετοίμαζε κλίμα αστάθειας στην Τουρκία με στόχο πραξικόπημα και ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ι. Μπασμπούγ οδηγήθηκε την Παρασκευή στις φυλακές του Σιλιβρί, με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Στην κατάθεσή του κατά την ανάκριση από πολιτικό εισαγγελέα, ο Ι. Μπασμπούγ σημείωσε ότι ο ίδιος συνεργάστηκε πολύ στενά με την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τις κατηγορίες. Η προφυλάκιση και ανάκριση στρατηγού από πολιτικό εισαγγελέα χαρακτηρίζεται πρωτοφανής στην Τουρκία.

ΚΙΝΑ
Ρίχνει τους τόνους για τις ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Εσφαλμένη» χαρακτηρίζει η Κίνα την εκτίμηση των ΗΠΑ όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της άμυνάς της, με την οποία οι ΗΠΑ δικαιολογούν την επέκταση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ασία. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν αναφέρει ότι «η κατηγορία σε βάρος της Κίνας στο έγγραφο δεν έχει βάση και είναι θεμελιωδώς μη ρεαλιστική», προσθέτοντας ότι «η Κίνα ακολουθεί το δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική και μια αμυντική εθνική πολιτική άμυνας». Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκαϊντνέρ για επίσημες συνομιλίες.

  • Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χτες ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιούνγκ - Μπακ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο. Στόχος της επίσκεψης είναι δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με μέτρα για την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ