ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Νέοι φόροι και μείωση δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες

Καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση

Προϋπολογισμό φορομπηξίας με γενικευμένη μείωση κοινωνικών δαπανών - που στη λογική της ανταποδοτικότητας φέρνει νέα, πρόσθετα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αθήνας με βαριά τέλη και φόρους όπως ζήτησε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου - κατάρτισε για το 2012 και υπερψήφισε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χτες η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας. Ταυτόχρονα, φέρνει ένα τεχνικό πρόγραμμα με μηδαμινά κονδύλια για έργα και υπηρεσίες που θα εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος στο δήμο με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών κι Εσωτερικών, βάσει κυβερνητικών οδηγιών και του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου. Προβλέπει μείωση αποδοχών προσωπικού π.χ. με αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, περικοπή κινήτρου απόδοσης, αύξηση ωραρίου, περιορισμό προσλήψεων, παραπέρα περικοπές λειτουργικών δαπανών με συγχωνεύσεις οργανισμών και περιορισμό επιχορηγήσεων με ό,τι αυτά συνεπάγονται για τους εργαζόμενους στο δήμο, αλλά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αθήνας».

Ο Νίκος Σοφιανός και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Στ. Λάμπρου και Μ. Δανδουλάκης έκαναν φύλλο και φτερό το σχέδιο που παρουσίασε η δημοτική αρχή, επισήμαναν και απέδειξαν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό φορομπηξίας καθώς: Προβλέπεται νέα μείωση στην κρατική επιχορήγηση (μέσω ΚΑΠ) κατά 15%. Τα προϋπολογιζόμενα πραγματικά έσοδα μέσω ΚΑΠ και αναμενόμενων έκτακτων επιχορηγήσεων ανέρχονται σε 198 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και λοιπά καταβλητέα από το λαό σε 461 εκατ. ευρώ (σχέση 30% προς 70%). Ταυτόχρονα, παραμένουν υψηλά τα τέλη σε καιρούς που το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί πάνω από 40%, όπως συντηρείται η κοροϊδία ότι τάχα η δημοτική αρχή ασκεί κοινωνική πολιτική φοροαπαλλάσσοντας από δημοτικά τέλη όλα κι όλα χίλια ρολόγια της ΔΕΗ σε σύνολο 500.000 που λειτουργούν στο δήμο.

Στις κοινωνικές υποδομές, από τα μόλις έξι Δημοτικά Ιατρεία που καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες κόσμου καθημερινά λειτουργούν μόνον τέσσερα.

Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κουβέντα για τα Κέντρα Πρόληψης (έτσι κι αλλιώς λειτουργούν ουσιαστικά μόνο τέσσερα, ένα υπολειτουργεί, στο 6ο και 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα απλά δεν υπάρχουν καν).

Για το Δημοτικό Βρεφοκομείο που καλείται να εξυπηρετήσει χιλιάδες παιδιά συν τα συσσίτια που τροφοδοτεί ανά την Αθήνα το 2010 έδωσαν 34,910 εκατ., το 2011 προϋπολόγισαν 43, αλλά μέχρι τώρα έχουν δώσει μόλις 25, για το 2012 προϋπολογίζουν 32 (μείον 11 εκατομμύρια συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011).

Στα τρία συγχωνευμένα πλέον Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΠΟΔΑ, ΟΝΑ, «Μουσικά Σύνολα», που στον ενιαίο πια προϋπολογισμό τους εισηγούνται ανοιχτά μεγαλύτερη «συμμετοχή» των δημοτών στα προγράμματά τους) το 2010 έδωσαν 42 εκατ., το 2011 με προϋπολογισμένα 37,7 ως τώρα έδωσαν τα 28, για το 2012 προϋπολογίζουν 30 (-25%).

Στο πολυδιαφημισμένο τελευταία Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου το 2010 έδωσαν 2,640 εκατ., το 2011 προϋπολόγισαν 2,840 και για το 2012 2,400 εκατ., άρα μείωση 14,5% με επιπλέον άστεγους, άπορους, άνεργους, υποσιτισμένους να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης. Για τις Σχολικές Επιτροπές (διαχειρίζονται τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων) το 2010 εκταμίευσαν 3,695 εκατ., το 2011 προϋπολόγισαν 5 με εκταμιευμένα μέχρι στιγμής 3,095 εκατ., για το 2012 προϋπολογίζουν ακόμα λιγότερα, μόλις 3,875.

Τέλος, καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα που προϋπολογίζει όλα κι όλα 21,379 εκατ. ευρώ για όλη την πόλη. Ενδεικτικό το στοιχείο ότι για έργα πρασίνου προβλέπει σε μια πόλη σαν την Αθήνα μόνο 2,228 εκατ. για έργα πρασίνου, ποσό μειωμένο κατά 10% σε σχέση και με αυτό το επίσης απαράδεκτο των 2,437 εκατ. του 2011 από το οποίο ως τώρα έχουν εκταμιευτεί 252 χιλιάδες...

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν και το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου, καθώς στήνεται έτσι ώστε να προωθήσει παραπέρα την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Επέστρεψαν τα χαράτσια της ΔΕΗ

Κινητοποιήσεις και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Ελευσίνα πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν και επέστρεψαν τους λογαριασμούς που έχουν πληρώσει, χωρίς το χαράτσι. Παράλληλα, ενημέρωσαν το λαό της περιοχής για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 15%, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει έως και 40% του εισοδήματός τους, ενώ τους κάλεσαν να δηλώσουν αντίσταση στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, με το να μην πληρώσουν τη δεύτερη δόση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας, των σωματείων και των φορέων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή της διεύθυνσης, όπου κατέθεσαν ονομαστικά τις υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν συγκεντρωθεί και με τις οποίες δηλώνεται ότι μέσω των ΑΤΜ πλήρωσαν το ηλεκτρικό ρεύμα, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ, όχι όμως το χαράτσι της ΔΕΗ.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατέθεσαν στους προϊσταμένους της ΔΕΗ εκατοντάδες αποδείξεις πληρωμής των λογαριασμών του ρεύματος χωρίς το χαράτσι και δηλώσεις άρνησης πληρωμής του χαρατσιού. Κινητοποιήσεις έγιναν στα γραφεία της ΔΕΗ στην Παπαναστασίου, στην Αγίου Δημητρίου και στην Αισώπου από τις Λαϊκές Επιτροπές Τούμπας - Τριανδρίας, Ε' Διαμερίσματος, Συκεών, Πολίχνης, Ανω Πόλης, Σταυρούπολης, Ευόσμου - Κορδελιού, Πολίχνης, Ευκαρπίας και Αμπελοκήπων.

Ενδεικτικό στοιχείο της απήχησης που βρίσκει αυτή η προσπάθεια των Λαϊκών Επιτροπών στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 300 αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ μόνο από το Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού υπέγραψαν τη δήλωση άρνησης πληρωμής του χαρατσιού. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εφορία της Καλαμαριάς.

  • Πρόσκληση στους κατοίκους Αμπελώνα, Βρυοτόπου, Αργυροπουλίου και γενικά στους κατοίκους του δήμου Τυρνάβου να πάρουν μέρος, σήμερα Τρίτη 10 Γενάρη, σε λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου του Αμπελώνα, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα, για να καθοριστεί η στάση που θα τηρήσουν ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 12 Γενάρη, στην οποία θα ληφθεί απόφαση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΠΝΙΓΜΟ κινδύνεψαν 11 πρόσφυγες στον Εβρο. Στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του ποταμού στην παρέβρια περιοχή Νέας Βύσσας λόγω της αυξημένης στάθμης των υδάτων. Οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και απεγκλωβίστηκαν.

ΝΕΚΡΟΣ ΑΣΤΕΓΟΣ: Ενας ακόμα άστεγος βρήκε τραγικό θάνατο το περασμένο Σάββατο στα Χανιά. Πρόκειται για έναν 62χρονο ο οποίος βρέθηκε από περαστικούς το βράδυ του Σαββάτου νεκρός σε παγκάκι μπροστά από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος του οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των μεταγωγών στις διάφορες φυλακές της χώρας, τοποθετήθηκαν χτες, οι κατηγορούμενοι στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Να σημειωθεί ότι παρά τη διακοπή της δίκης στις 20 Δεκέμβρη μετά από αίτημα των συνηγόρων, ώστε να υπάρξει επαφή με τους κατηγορούμενους, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία γιατί οι κατηγορούμενοι από τον Κορυδαλλό μετήχθησαν στις φυλακές Τρικάλων, Γρεβενών και Κομοτηνής. Οι κατηγορούμενοι, αναφέρθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, που είχε δηλώσει αναρμόδιο για το θέμα της παραμονής τους στις φυλακές Κορυδαλλού και είχε παραπέμψει τους συνηγόρους στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, ο οποίος μετά από γραπτό αίτημά τους, δήλωσε προφορικώς και αυτός, αναρμόδιος. Μάλιστα, αναρωτήθηκαν «για τους σχεδιασμούς και για το ποιοι έδωσαν εντολή για την μεταγωγή». Οι συνήγοροι από την πλευρά τους έκαναν λόγο «για καταστρατήγηση των ατομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων», είπαν ότι «όλη η διαδικασία έγινε τεχνηέντως».

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χτες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, σχετικά με το περιστατικό με το τροχαίο που έγινε στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κίμωνας Κουλούρης. Η Ε. Ράικου, ζητά να διερευνηθεί, αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της αντίστασης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (σ.σ. αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ) και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών οργάνων που βρίσκονταν εκεί αλλά και στην Τροχαία, όπου οδηγήθηκε ο Κ. Κουλούρης για να διαπιστωθεί αν ενήργησαν εντός των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, δηλαδή αν έπρεπε να κινήσουν την αυτόφωρη διαδικασία.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ εκδηλώθηκε χτες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε επταώροφο ακατοίκητο κτήριο (σ.σ. παλιό ξενοδοχείο) στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ στο κέντρο της Αθήνας. Στο σημείο επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 12 οχήματα. Η φωτιά ξεκίνησε από το ισόγειο και επεκτάθηκε στον 1ο όροφο.

Ευχαριστήριο

Θα θέλαμε μέσω της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» να ευχαριστήσουμε τον σύντροφο Παναγιώτη Τσουκαλά, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Νέα Ιωνία, καθώς και τους συντρόφους Σάββα και Αννα, για την αμέριστη βοήθεια τους, έτσι ώστε η ΔΕΗ να δεχθεί διακανονισμό και να μας συνδέσει το ρεύμα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε και για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα υγείας και επιβίωσης που κάνουμε.

Παναγιώτης Δακόπουλος

και Βάσω Δακοπούλου

Φόβοι για πλημμύρες στον Εβρο

Κρίσιμη για την επιδείνωση ή όχι των πλημμυρικών φαινομένων στον Εβρο, χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα, καθώς εξαιτίας των ισχυρών χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων στη γειτονική Βουλγαρία και τη γειτονική Τουρκία, αναμένεται να εισέλθουν μεγάλες ποσότητες υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Τούντζα και μέσω αυτών στον ποταμό Εβρο. Το τελευταίο 48ωρο προκλήθηκαν μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές Αμορίου και Πραγγίου, στο Διδυμότειχο το Ελληνοχώρι, την Καρωτή και το Ισάκιο. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι στο Πύθιο, καθώς εκεί στενεύει ο ποταμός Εβρος.

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τελευταίες πλημμύρες, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο νομός παραμένει ανοχύρωτος και ότι την κύρια ευθύνη για αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση, δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα της «Συγκυβέρνησης» του μαύρου μετώπου, πολιτική μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ