ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
«Κόκκινη γραμμή» η απόλυτη εξαθλίωση του λαού

Σαρωτικά μέτρα και χωρίς προηγούμενο προπαγάνδα και εκβιασμοί αναμένονται το επόμενο 15ήμερο

Οι εργαζόμενοι και ο λαός, μια διέξοδο έχουν: Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, για εμπόδισμα των μέτρων και ανατροπή της πολιτικής που τα επιβάλλει
Οι εργαζόμενοι και ο λαός, μια διέξοδο έχουν: Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, για εμπόδισμα των μέτρων και ανατροπή της πολιτικής που τα επιβάλλει
Κλιμάκωση του ταξικού πολέμου, με επιτάχυνση των προαποφασισμένων νέων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Η διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» από το παλιό μνημόνιο, ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα για διαβουλεύσεις σχετικά με το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, εξετάστηκε χτες σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, με τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, και τους αναπληρωτές υπουργούς Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «μέχρι την Κυριακή η κυβέρνηση πρέπει να διευθετήσει μια σειρά από συγκεκριμένα θέματα και νομοσχέδια που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα». Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης τέθηκε επί τάπητος και η πορεία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων μέσω του «PSI», με κυβερνητικούς παράγοντες να σημειώνουν ότι από την πορεία του θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ από την τρόικα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε απ' αυτή την κατάσταση», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, μιλώντας στο «Μέγκα», προϊδεάζοντας για το σαρωτικό εύρος της νέας επίθεσης. Μετά τον πρωθυπουργό, που έθεσε σαν μοναδική «κόκκινη γραμμή» για τη «διάσωση της χώρας» τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», στο ίδιο μήκος κύματος ο Π. Καψής ισχυρίστηκε: «Πατριωτισμός είναι να λύσεις το πρόβλημα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας - και για τα κόμματα και για την κυβέρνηση».

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Λ. Παπαδήμος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί, με τον οποίο συμφώνησαν για ταχύτατη προώθηση των νέων διαρθρωτικών ανατροπών, προκειμένου να «προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση». Σήμερα, ο Λ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, ενός μέχρι το τέλος της βδομάδας θα δει και τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συνοχή της μαύρης συμμαχίας.

Τυφώνας με συναίνεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύοντας την ταξική σύμπνοια των «εταίρων» της συγκυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο δάνειο για την ενίσχυση των εγχώριων τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε: «Συμφωνήσαμε και για τα φορτηγά, θα συμφωνήσουμε και για τις επικουρικές συντάξεις, θα συμφωνήσουμε για όλα. Και θα έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή και θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία».

Ο Π. Καψής ανέφερε ότι τα τρία «αγκάθια» είναι «οι μισθοί, οι επικουρικές συντάξεις και η εφεδρεία στο Δημόσιο» και εκτίμησε ότι «μέσα στην εβδομάδα θα έχει λυθεί το θέμα με τις επικουρικές» και στη συνέχεια «με τη μείωση του μισθολογικού κόστους». Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μπαράζ μέτρων. Συγκεκριμένα:

-- Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Με κατάργηση του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες).

-- Νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις: Με μειώσεις μέχρι 25% επί των συντάξεων.

-- Απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την επόμενη τριετία.

-- Περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα. Με την ένταξη των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.ά.) στο νέο μισθολόγιο.

-- «Λουκέτα» σε δημόσιους φορείς. Με κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

-- Δραστική περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Στη «λίστα» μπαίνουν όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ.

-- «Ψαλίδι» στις φαρμακευτικές δαπάνες. Στόχος η δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών σε βάρος των ασφαλισμένων.

-- Περαιτέρω μειώσεις στις φοροαπαλλαγές. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ), όπου τους παρουσίασε εκ νέου τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για «τσεκούρι» στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Δείχνοντας τα σχέδια συγκυβέρνησης - πλουτοκρατίας, ο Π. Καψής είπε σχετικά ότι «οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν κατώτατο μισθό. Αφήνουν την αγορά» και με νόημα πρόσθεσε ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία είναι 150 ευρώ»!

Τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, που θα προέλθει και από μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαίωσαν χτες στη διάρκεια συνάντησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπ. Τρα. Ο Δ. Ρέππας ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την «πορεία της εφεδρείας» και του παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου τομέα τα επόμενα χρόνια.

Συντεταγμένη πτώχευση

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνουν το «κούρεμα» του κρατικού χρέους και η συντεταγμένη πτώχευση, με τα εμφανιζόμενα κρατικά ελλείμματα για το 2011 να κλείνουν στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ ή και ακόμη υψηλότερα. Τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ταυτόχρονα με την έναρξη του νέου κύκλου των συνεννοήσεων συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αναμένεται το «γενικό πλαίσιο» της μεταξύ τους συμφωνίας για το «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος.

Για τη συνέχεια προγραμματίζουν την υπογραφή ειδικού μνημονίου για τις τράπεζες και για την εκταμίευση του πακτωλού με τα διακρατικά και κρατικά πακέτα στήριξής τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη χασούρα που θα εμφανίσουν. Ο Π. Καψής ανέφερε ότι όλα τα παραπάνω είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, της διαδικασίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, εκτιμώντας ότι «η δανειακή σύμβαση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων φαίνεται να κλειδώνει πολύ πάνω από το 50% που προβλεπόταν με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εξέλιξη που φέρνει κοντύτερα το ενδεχόμενο να σπάσουν και τον λεγόμενο «εθελοντικό χαρακτήρα» της συμφωνίας τους, χαρακτηρίζοντάς την «υποχρεωτική». Σύμφωνα με διακινούμενα σενάρια, η υπό σύσταση νέα δανειακή σύμβαση, όπως και τα «νέα» κουρεμένα ομόλογα θα υπόκεινται στο νομικό καθεστώς της «ετεροδικίας», σε όρους του βρετανικού νομικού δικαίου.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μετά και το «κούρεμα» (50%) περιμένουν το κρατικό χρέος να «υποχωρήσει το 2020 στο 120% του παραγόμενου ΑΕΠ», στα επίπεδα δηλαδή που είχε διαμορφωθεί το έτος 2009.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Εχουμε πολλούς τρόπους να μειώσουμε τους μισθούς»...

Ζητάνε αναστολή της (κατάπτυστης) ΕΓΣΣΕ, τριετές πάγωμα στις αποδοχές των εργαζομένων και 10% μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους»

Εχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε δεν χρειάζεται να πάμε σε κατάργηση του βασικού μισθού ή στη μη καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Τα παραπάνω δήλωσε απερίφραστα χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, μετά τη σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων, στα πλαίσια «διαλόγου» που οι ίδιοι διοργάνωσαν, προκειμένου να υιοθετηθούν κοινές θέσεις σε σχέση με πολιτικές και τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει για λογαριασμό τους η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα.

Αναλύοντας την τοποθέτησή του, ο Β. Κορκίδης εξήγησε ότι «εδώ και τώρα» οι εργοδότες αξιώνουν πρώτον να μην εφαρμοστεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία προβλέπεται ότι μέσα στο χρόνο, τον Αύγουστο, θα πρέπει να δοθούν μισθολογικές αυξήσεις 2,6%, όπως προβλέπει η τελευταία κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ. Δεύτερον, τριετές πάγωμα των μισθών και τρίτον, μείωση 10% του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Αν γίνουν αυτά, υποστήριξε, τότε θα επέλθει πραγματική μείωση των μισθών 3,6 - 5,1%.

Στη χτεσινή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο ΣΕΒ, συμμετείχαν ακόμα στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, που εκπροσωπούνται από το ΣΕΤΕ. Ελειπε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού η διοίκησή της αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, για να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει στον «κοινωνικό διάλογο».

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας, όπως προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις τόσο του προέδρου της ΕΣΕΕ όσο και του Δ. Δασκαλόπουλου, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε μέσα από τη στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερες συνθήκες για την κερδοφορία τους, κλιμακώνοντας τη γενικευμένη επίθεση ενάντια στους μισθούς και τις αποδοχές των εργαζομένων.

Πληροφορίες θέλουν το ΣΕΒ να βάζει ευθέως απαίτηση για κατάργηση, ουσιαστικά, του 13ου και 14ου μισθού αξιώνοντας να είναι στη «διακριτική ευχέρεια» της εργοδοσίας η καταβολή τους κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος του μισθού, με την εξέλιξη της κερδοφορίας της επιχείρησης και με την «παραγωγικότητα» των εργαζομένων. Οπως άλλωστε είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, χτες βράδυ, και ο 13ος και ο 14ος μισθός και η ΕΓΣΣΕ είναι υπό αίρεση, στη λογική του «εξορθολογισμού» ορισμένων κλαδικών συμβάσεων!

Ενιαία αντεργατικά

Στην πραγματικότητα, το κεφάλαιο, μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ξεκαθαρίζουν ωμά ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απεργάζονται μια σειρά πρακτικές για παραπέρα τσάκισμα της εργατικής δύναμης και της κλιμάκωσης της εργοδοτικής βαρβαρότητας σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι, μπορεί οι μεγαλοεπιχειρηματίες να διοχετεύουν μηνύματα ότι σ' αυτό το στάδιο δεν είναι στις άμεσες στοχεύσεις τους η κατάργηση του κατώτατου και του 14ου μισθού, ωστόσο μόλις η συζήτηση προχωρήσει, αμέσως αποκαλύπτεται ότι μοναδικός τους στόχος είναι να γονατίσουν τους εργαζόμενους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ θυμήθηκε «συμβάσεις με αγκυλώσεις και υπερβολές», μίλησε για την ανάγκη «εξορθολογισμού των συμβάσεων» και άλλα παρόμοια. Για «νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας», το πώς, δηλαδή, θα μεθοδευτεί η κλιμάκωση των σαρωτικών ανατροπών σε βάρος της εργατικής δύναμης και της θέσης των εργαζομένων, με στόχο τη διάσωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Επικαλέστηκε «κοινά συμφέροντα» μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων και διαπίστωσε πως «οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα», που δεν είναι άλλα από τη διαιώνιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων για να «σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές»!

«Θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών», συμπλήρωσε υποκριτικά. Κάλεσε τη ΓΣΕΕ «στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις», προεξοφλώντας κι αυτός από τη μεριά του απερίφραστα ότι έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις για λογαριασμό των εργαζομένων είναι ειλημμένες!

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμμέτοχος στη γενικευμένη αντεργατική σφαγή

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες ο Α. Σαμαράς

Διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και θα στηρίξει τα νέα μέτρα - σφαγείο για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλιση, πρόσφερε εκ νέου ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του πάνω απ' όλα βάζει τα συνολικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η σκόπιμα τυπική και γενικόλογη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου μετά τη συνάντηση - διάρκειας μιάμισης ώρας - που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Λ. Παπαδήμο, είχε στόχο να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευση και συστράτευση της ηγεσίας της ΝΔ στα νέα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση την εργατική τάξη, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». «Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας, ενόψει της άφιξης της τρόικας στη χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων», ήταν η λακωνική δήλωση του Γ. Μιχελάκη, μετά τη δεύτερη συνάντηση σε διάστημα δύο βδομάδων που είχε ο Α. Σαμαράς με τον πρωθυπουργό.

Καθόλου τυχαία, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά ακόμα και για τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση, ακριβώς γιατί οι θέσεις της ΝΔ δεν διαφέρουν πουθενά από τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στο νέο σφαγείο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι και στην κατάργηση του κατώτατου μισθού, αρκεί να έχει τη «βούλα» της συναίνεσης των «κοινωνικών εταίρων». Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει στηρίξει τις επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, την εκ περιτροπής εργασία, αλλά και τα μέτρα που υπονομεύουν τον κατώτατο μισθό, ενώ προπαγανδίζει διαρκώς υπέρ της πάση θυσία ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο πλειοδοτεί στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και έχει πρώτη ζητήσει την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που θα βάλει νέο φουρνέλο στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, επιμένει στην παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, τουλάχιστον στα επίπεδα των γειτονικών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), όπως προκύπτει σαφώς από τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι λεγόμενοι «παραγωγικοί φορείς» που πρόσκεινται στη ΝΔ.

Γενικότερα, πάντως, η ηγεσία της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της ολοκλήρωσης της νέας δανειακής σύμβασης και της παραμονής στο ευρώ, ενώ διεκδικεί να έχει αυτή το πάνω χέρι σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά μετά τις εκλογές. «Κόκκινες γραμμές είναι η οικονομική αποτελεσματικότητα και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε (στον ANT1) ο αναπληρωτής τομεάρχης Ν. Μηταράκης, επιβεβαιώνοντας ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν όρια στην αντιλαϊκή επίθεση.

Ενδεικτική των απόψεων που κυριαρχούν στην ηγεσία της ΝΔ είναι και η θέση που εξέφρασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας Γερ. Γιακουμάτος, για εκποίηση των πάντων στα μονοπώλια στο όνομα της «διάσωσης» δήθεν των μισθών και των συντάξεων πείνας. «Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η Πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνο. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα fm», ζητώντας ταυτόχρονα την «απαγόρευση» των απεργιών.

ΛΑ.Ο.Σ.
Ζητάει ξήλωμα με μεγαλύτερη πυγμή

Καλεί τα αστικά κόμματα να αντιμετωπίσουν «σαν μια γροθιά» τους λαϊκούς αγώνες

Την ανάγκη τα κόμματα που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση να δράσουν σαν μια «σφιχτή γροθιά» απέναντι στο λαό, για την επιβολή και των νέων βάρβαρων μέτρων και προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενιαία τη διογκούμενη λαϊκή οργή και τους λαϊκούς αγώνες, επεσήμανε για μια ακόμα φορά χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Μάλιστα, ο Γ. Καρατζαφέρης γενίκευσε σκόπιμα την έκκλησή του προς τον αστικό πολιτικό κόσμο, έτσι που να συμπεριλαμβάνει και το λαό, αξιώνοντας απ' αυτόν πλήρη υποταγή στην πολιτική που τον οδηγεί στη γκιλοτίνα. Οπως είπε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει ως μια "γροθιά". Γροθιά με σηκωμένο το ένα δάκτυλο, ή το άλλο δάκτυλο, δεν είναι δυνατόν. Θα χρειαστεί λοιπόν αυτή η γροθιά. Και προφανώς, θα σπάσει το δάκτυλο το οποίο δε θα είναι ενωμένο με τα άλλα. Γροθιά προς κατεστημένες αντιλήψεις, γροθιά προς συντεχνίες, γροθιά προς τους δανειστές μας. Αυτή τη γροθιά δεν τη βλέπω. Πολύ φοβούμαι ότι οι ημέρες λιγοστεύουν και η ασυνεννοησία μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα».

Ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ακόμα ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας να γίνουν δύο συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, η μία πριν έλθει η τρόικα για να «καταλήξουμε από κοινού όλοι σε μια Εθνική πολιτική» και «δεύτερον, να τους δούμε όλοι μαζί τη Δευτέρα που θα έλθουν, και όχι "κατά μόνας", όπου αντιλαμβάνεστε το "διαίρει και βασίλευε" δημιουργεί προσκόμματα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξικός συναγερμός παντού!

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - τρόικας

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή, για το νέο αντεργατικό σφαγείο συγκυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ταξικός συναγερμός παντού! Ολοι στη δράση, στα σωματεία με το ΠΑΜΕ, όλοι οι τόποι δουλειάς και οι κλάδοι να γίνουν μια Χαλυβουργία. Μια απάντηση να πάρουν συγκυβέρνηση και τρόικα: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλευτών μας, για τη σωτηρία της ΕΕ και του ευρώ. Η εργατική τάξη και ο λαός έχουν λύση: Συστράτευση με το ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία για εργατική - λαϊκή εξουσία. Για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία οι μεγάλες επιχειρήσεις, να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ και να διαγραφεί μονομερώς το χρέος».

Να σπάσει ο φόβος και η τρομοκρατία

Σε άλλο σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, για τους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Είναι ώρα η εργατική τάξη να εμπιστευτεί τη δύναμή της. Πρέπει τώρα να σπάσει το φόβο και την τρομοκρατία σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και να απαντήσει: Τέρμα οι θυσίες για την κρίση, την κερδοφορία, την ΕΕ της πλουτοκρατίας, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Παντού οργάνωση, συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, συστράτευση με το ΚΚΕ για τη μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση της απόκρουσης και της ανατροπής».

Αλλη η «κόκκινη γραμμή» του λαού

Τέλος, σε σχόλιο που εξέδωσε την Παρασκευή για την «κόκκινη γραμμή» της συγκυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η "κόκκινη γραμμή" της συγκυβέρνησης και της ΕΕ ήταν και είναι μία: Να τα χάσουν όλα οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι για να χάσει λίγα η πλουτοκρατία από την κρίση και τη χρεοκοπία, αλλά κυρίως για να διασφαλιστεί η μελλοντική της υψηλή κερδοφορία. "Κόκκινη γραμμή" για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι: Συμπόρευση με το ΚΚΕ, κάτω η συγκυβέρνηση, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ