ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ
Αποφασιστική παρέμβαση για την οργάνωση του αγώνα

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Παρέμβαση με στόχο την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση και μειώσεις μισθών, πραγματοποίησε η Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων ταξικών σωματείων. Η παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων και η αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων της Τράπεζας ανάγκασαν την εργοδοσία σε αναδίπλωση.

Η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να επιλέξουν μέχρι τις 15 Γενάρη αν θα αποδεχθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης (-1,30 ώρα τη μέρα με μείωση μισθού πάνω από 20%) ή να μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 9 μήνες με ανάλογη μείωση μισθού.

Από προχτές η εργοδοσία άρχισε να στέλνει τις ονομαστικές λίστες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Μόνο στο κτίριο της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία σε 207 από τους 400 εργαζόμενους. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται στην Τράπεζα Πειραιώς περίπου 1.000 εργαζόμενοι.

Από νωρίς χτες το πρωί τα στελέχη του ΠΑΜΕ, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει την είσοδό τους, επικαλούμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τους Συλλόγους των Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και την ΟΤΟΕ, μπήκαν στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και μίλησαν στους εργαζόμενους. Προκάλεσαν συνελεύσεις που έγιναν με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων ξεχωριστά σε κάθε έναν όροφο του 7ώροφου κτιρίου, παρά τις αντιδράσεις των στελεχών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και δήθεν ανεξάρτητων που προσπάθησαν να τις σταματήσουν. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι άφησαν τα γραφεία τους και συμμετείχαν σε μια μεγάλη μαζική συνέλευση που έγινε έξω από το κτίριο της Τράπεζας.

Απέρριψαν τους εκβιασμούς

Μέσα από τη Συνέλευση αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται κανένα μέτρο περικοπής των μισθών τους, ότι ακόμη και αν τεθεί σε εφαρμογή η εκ περιτροπής εργασία θα εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να εργάζονται την 5η μέρα και απαίτησαν από τα ΔΣ των Συλλόγων να οργανώσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν σχέδιο και μορφές πάλης για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης και συγκέντρωσαν επί τόπου υπογραφές για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης. Επίσης αποφάσισαν να συμμετάσχουν και να χαιρετίσουν με εκπρόσωπό τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 17 Γενάρη στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε μέσα από αυτή την κινητοποίηση και τρομοκρατημένη η ΟΤΟΕ από την απήχηση που βρήκε στους εργαζόμενους, έσπευσε σε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία, βλέποντας τις διαθέσεις των εργαζομένων, προχώρησε σε αναδίπλωση. Ανακοίνωσε ότι παγώνει το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας, όμως θα προχωρήσει σε μείωση μισθών μέσα από περικοπές των οικειοθελών παροχών. Επίσης δήλωσε ότι θα επανέλθει και θα εξετάσει όλο το εργασιακό πλαίσιο σε συντονισμό με τους υπόλοιπους τραπεζίτες.

Σύσκεψη στην Αθήνα

Στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στους εργοδοτικούς εκβιασμούς το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου Πειραιώς και ιδιαίτερα στη θυγατρική του PDS να συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη που οργανώνει στις 5.30 το απόγευμα, στα γραφεία του (πλατεία Μητροπόλεως 10, πίσω από τη Μητρόπολη).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΚ ΡΟΥΑΓΙΑΛ»
Ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει πίσω την εκ περιτροπής εργασία

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η συσπείρωσή τους στο επιχειρησιακό σωματείο, που συντονίζει τη δράση του και τα βήματά του με το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας, ανάγκασαν την εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» να πάρει πίσω την απόφασή της να επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόληση των 4 ημερών στους εργαζόμενους.

Αρχικά, η εργοδοσία είχε καλέσει το σωματείο σε διαβούλευση, για να αποσπάσει τη συμφωνία τους στην εφαρμογή αυτού του αντεργατικού μέτρου, χωρίς όμως να τα καταφέρει, καθώς το σωματείο αρνήθηκε, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, να προχωρήσει σε διαβούλευση με την εργοδοσία. Στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει στην επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, το σωματείο ενημέρωσε τους εργαζόμενους, συγκάλεσε νέα γενική συνέλευση την περασμένη Δευτέρα, όπου εκεί αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 17 του Γενάρη και η περιφρούρηση της απεργίας τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη, ώστε να μην περάσει αυτό το αντεργατικό μέτρο. Θορυβημένη η εργοδοσία μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην κάνουν πίσω, αναγκάστηκε μια μέρα μετά, την περασμένη Τρίτη, να ανακοινώσει στο σωματείο ότι αποσύρει το μέτρο της εκ περιτροπής.

Μαχητική απάντηση στο ΣΕΤΕ

Πρώτη απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδη ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ανήκουν στα «ρετιρέ» και γι' αυτό ο μισθός τους θα πρέπει να φτάσει στα όρια της ΕΓΣΣΕ, έδωσαν χτες το πρωί με δυναμική παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΤΕ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων, τα παραρτήματά του, εκπρόσωποι από τις Σωματειακές Επιτροπές και το Κλαδικό Συνδικάτο.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, με επικεφαλής τους Νίκο Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον κλάδο, κατήγγειλαν τις προθέσεις κυβέρνησης - ΣΕΤΕ, ενώ ζήτησαν να μιλήσουν με τον Α. Ανδρεάδη, ο οποίος απουσίαζε, ενώ μετά από αρκετή ώρα διαπραγματεύσεων οριστικοποίησαν συνάντηση μαζί του την Τετάρτη 18 Γενάρη στις 10 το πρωί στο ΣΕΤΕ.

Στη συνέχεια, το Συνδικάτο πραγματοποίησε συνάντηση με τη διεύθυνση της «Αίγλης Ζαππείου», καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι δύο μήνες και με την παρέμβασή του απέσπασαν τη δέσμευση ότι μέχρι τις 16 Γενάρη θα εξοφληθεί ο Νοέμβρης, διαφορετικά το Συνδικάτο θα βρεθεί στο κατάστημα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις

Την αντίθεσή του στην εργασιακή εφεδρεία, στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, εξέφρασε χτες το Συντονιστικό Συνδικάτων στους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, που βρίσκονται σε διαδικασία κατάργησης - συγχώνευσης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσής τους έξω από τη Βουλή. Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού επέδωσε σχετικό ψήφισμα στη Βουλή. Επόμενος βασικός σταθμός η απεργία στις 17 Γενάρη για την οποία τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη 64 εργαζόμενοι από τη ΘΕΜΙΣ (οργανισμός που συγχωνεύεται με ΟΣΚ και ΔΕΠΑΝΟΜ) έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που οδηγεί στην απόλυση. Επίσης αναμένονται και άλλες απολύσεις το επόμενο διάστημα σε άλλους φορείς, όπως στο ΙΓΜΕ. Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους καθώς στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση μπορούν ορισμένοι εργαζόμενοι από τη ΘΕΜΙΣ να εξαιρεθούν από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Την πρόβλεψη, που αποτελεί εμπαιγμό, διαχωρίζει τους εργαζόμενους και δημιουργεί ρουσφετολογικό μηχανισμό, απορρίπτουν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας να καταργηθεί το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Στην απεργία και τη σημασία της αναφέρθηκε και ο Γ. Καταχανάς, εκ μέρους του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Επίσης κατήγγειλε τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, τις παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Είναι αυτές που απέρριψαν το αίτημα του Συντονιστικού η ΑΔΕΔΥ να στηρίξει τη χτεσινή κινητοποίηση κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας. Οπως αρνήθηκαν και να κηρύξουν απεργία για τις 17 Γενάρη.

Και όμως οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων είχαν το θράσος να παραβρεθούν στη χτεσινή κινητοποίηση και χωρίς καμιά ντροπή να δηλώσουν ότι συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων!

Κινητοποιήσεις στη «ΜΙΝΕΡΒΑ»

Στάση εργασίας από τις 12 ως τις 3.30 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ιματισμού «Μινέρβα Α.Ε.», απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων που ανακοίνωσε η εργοδοσία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ηδη κοινοποιήθηκαν 12 απολύσεις ενώ η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ακόμη 13 απολύσεις τον επόμενο μήνα.

Η «Μινέρβα» θεωρείται η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία πλεκτικής και απασχολεί περίπου τριακόσιους εργαζόμενους. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με τη συναίνεση και την προτροπή του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ιματισμού, Κλωστοϋφαντουργίας και Πλεκτικής Β. Ελλάδας που ελέγχεται από τις παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) και στο οποίο πρώτο ρόλο παίζουν κεντρικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ