ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις

Εξω από το σούπερ - μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ» στη Νάουσα
Εξω από το σούπερ - μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ» στη Νάουσα
Την απόφασή τους να αντισταθούν για να αποτρέψουν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων και της ζωής τους, να περάσουν στην αντεπίθεση ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο το ταξικό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία που τραβά το δρόμο της σύγκρουσης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, διαδήλωσαν χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, νεολαίοι και γυναίκες που την Τρίτη συμμετείχαν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ σε πολλές πόλεις της χώρας. Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει σήμερα η Ρόδος με το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Συλλαλητήρια έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Κιλκίς, Νάουσα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Μουδανιά. Παντού εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς, η καταδίκη του κοινωνικού διαλόγου και η απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα διαδήλωσαν αγωνιστικά. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ, της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων στην «Κ. ΜΠΑΛΛΗΣ» του ομίλου Λαυρεντιάδη που τρεις μήνες τώρα είναι απλήρωτοι και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Μίλησε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Από την πορεία στην Ξάνθη
Από την πορεία στην Ξάνθη
Στη Νάουσα, το πρωί πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, καθώς εκατοντάδες άνεργοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα ανεργίας. Το απόγευμα έγινε δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο που ολοκληρώθηκε με κινητοποίηση στο σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», όπου οι εργάτες είναι απλήρωτοι τους τελευταίους δύο μήνες και εργάζονται κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας, εκβιασμών, εκδικητικών μεταθέσεων και απειλών για απολύσεις.

Στην Ξάνθη, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, της γαλακτοβιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ», της χαρτοβιομηχανίας «DIANA», καθώς και εκπαιδευτικοί.

Δυναμικές συγκεντρώσεις και μαχητικές πορείες έγιναν επίσης σε Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Αρτα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία. Τα δυναμικά συλλαλητήρια αποτέλεσαν ταυτόχρονα έκφραση αγωνιστικής αλληλεγγύης της εργατικής τάξης στους απεργούς χαλυβουργούς.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων στην «Αριάδνη ΑΕΒΕ» που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, καθώς και πολλών ακόμα νέων εργαζομένων. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης την ίδια μέρα σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
«Νέκρωσαν» τα εργοτάξια οι εργάτες

Κατέβηκαν ξανά στο δρόμο για να υπερασπιστούν το μόχθο τους

Σε καθολική στάση εργασίας ενάντια στην απλήρωτη εργασία 6 μηνών από τις κατασκευαστικές εταιρείες ΙΟΝΙΑ και ΑΕΓΕΚ προχώρησαν χθες μαζικά οι 200 περίπου εργαζόμενοι και των τριών εργοταξίων σε Κατούνα, Δρυμό και Βόνιτσα που δουλεύουν για την κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακίας-Ακτίου. Οι εργαζόμενοι συντονισμένα με την στήριξη του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, των Σωματείων Οικοδόμων, Χειριστών και Οδηγών που βρέθηκαν στο πλευρό τους «νέκρωσαν» χθες όλα τα εργοτάξια για όλη την μέρα και το ίδιο αποφάσισαν να πράξουν και σήμερα. Στην κοροϊδία και στις προκλήσεις της εργοδοσίας που μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις για καταβολή μέρος των δεδουλευμένων πηγαίνοντας από βδομάδα σε βδομάδα αφήνοντας στην πράξη απλήρωτους τους εργάτες, αυτοί απαντούν με κλιμάκωση του αγώνα, προβάλλουν το δίκιο της τάξης τους. Διεκδικούν μαζί με τα δεδουλευμένα και την επαναπρόσληψη των 17 απολυμένων συναδέλφων τους που απέλυσε η εργοδοσία της ΑΕΓΕΚ στο εργοτάξιο της Βόνιτσας, για να αποτρέψει την σύσταση εργοταξιακού σωματείου, να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν και πάλι για τα δεδουλευμένα το προηγούμενο διάστημα. Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου πραγματοποιείται επίσης σύσκεψη σήμερα στην αίθουσά του στις 8 μ.μ. για τον καλύτερο σχεδιασμό και την οργάνωση της δράσης, την ενίσχυση του αγώνα απέναντι στην ασυδοσία και αυθαιρεσία του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «INTRACOM DEFENSE»
Νέα 48ωρη απεργία σήμερα και τη Δευτέρα

Απεργιακό «λουκέτο» έβαλαν για 48 ώρες την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, 17 και 18/1, αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Intracom Defense» του Ομίλου Ιντρακόμ, δίνοντας μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία που επιχειρεί - εκτός από τις μειώσεις μισθών - να επιβάλει και εκ περιτροπής εργασία 4 ημερών.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που και τις δυο μέρες της απεργίας έδωσαν μαζικά οι ίδιοι τη μάχη της περιφρούρησης έξω από την πύλη του εργοστασίου συνεχίζουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους. Στη χτεσινή μαζική γενική τους συνέλευση αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα 23/1.

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων και τους καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα «αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Να ανεβάσουν την οργάνωση της πάλης τους, δημιουργώντας απεργιακή επιτροπή αγώνα με εκπροσώπους όλων των επιμέρους εργασιακών χώρων (παραγωγή, γραφεία, μηχανικοί, αποθήκες, κ.λπ.)», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, επισημαίνει «όλοι οι εργαζόμενοι της Ιντρακόμ έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό τους, να τους συμπαρασταθούμε με κοινό, απεργιακό αγώνα για να αναγκάσουμε την εργοδοσία σε αναδίπλωση, για να μην περάσει το 4ήμερο».

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος

Το γνωστό παραμύθι των κακών επιχειρηματιών και των ανίκανων κυβερνώντων που φταίνε για την κρίση και για την επίθεση κατά των εργαζομένων, με την επίσης γνωστή συνταγή βελτίωσης και εξανθρωπισμού του καπιταλισμού έδωσαν το στίγμα και στην προχτεσινή συγκέντρωση που οργάνωσε η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ολες τις προηγούμενες μέρες, βέβαια, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας που καλούσαν στην απεργία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») συνειδητά και ανοιχτά έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην πετύχει η απεργία. Στην ίδια συγκέντρωση περίσσεψαν οι καταγραφές των προβλημάτων. Ομως δεν έγινε καμία ουσιαστική αναφορά στον αγώνα που αναπτύσσουν οι χαλυβουργοί, ως προς το περιεχόμενό του και την οργάνωσή του, που πρέπει και μπορεί να γίνει παράδειγμα για κάθε χώρο δουλειάς.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ έξω από τα δικαστήρια της Ξάνθης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας «DIANA», μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων και ταξικών συνδικάτων αντιδρώντας στην αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η επιχείρηση και στο κλείσιμο του εργοστασίου. Χτες ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης, αλλά εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων αναβλήθηκε για το Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ