ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
Αυξάνονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι

Ευθύνες στον απαράδεκτο «καπετάνιο» και στην κατάσταση «Βαβέλ» του πληρώματος για τον απολογισμό των 11 νεκρών και των 24 αγνοούμενων

Το μισοβυθισμένο πλοίο στο νησί Τζίλιο
Το μισοβυθισμένο πλοίο στο νησί Τζίλιο
ΡΩΜΗ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες στο εσωτερικό του μισοβυθισμένου κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia», που την περασμένη Παρασκευή τη νύχτα μετατράπηκε σε «πλωτό φέρετρο» για τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ παραμένουν αγνοούμενοι 24 (από τη Γερμανία, Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Περού, την Ινδία). Το υπερπολυτελές πλοίο που έπλεε πολύ κοντά στην ακτή του νησιού Τζίλιο, κοντά στην Τοσκάνη της Ιταλίας (για να έχουν θέα οι επιβάτες όπως συνηθίζεται) προσέκρουσε σε ύφαλο που του προκάλεσε ένα τεράστιο ρήγμα μήκους 50 με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει νερά.

Σημαντικές ευθύνες πέφτουν στον πλοίαρχο Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας. Σύμφωνα με ηχογραφημένο διάλογο του Σκετίνο με τις λιμενικές αρχές του Λιβόρνο, ο απαράδεκτος πλοίαρχος βρισκόταν σε λέμβο ...συντονίζοντας την επιχείρηση διάσωσης και ουσιαστικά δεν υπάκουσε στις εντολές να επιστρέψει στο πλοίο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν εγκατέλειψε το πλοίο, απλώς ...έπεσε κατά λάθος σε σωστική λέμβο και μετά δεν μπορούσε να επιστρέψει. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Σκετίνο φέρεται να παραδέχεται ότι άργησε να στρίψει το πλοίο, ενώ γίνεται λόγος ότι βρισκόταν στη γέφυρα με νεαρή Μολδαβή, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στον ύφαλο.

Ωστόσο, μαζί με τις τεράστιες ευθύνες του κυβερνήτη που φέρθηκε εντελώς ανεύθυνα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, όπως και άλλα του είδους, που φέρνουν τεράστια κέρδη στους εφοπλιστές δουλεύουν με τα λεγόμενα «διεθνή πληρώματα», όπου η πλειοψηφία των ναυτεργατών είναι θύματα του διεθνούς δουλεμπορίου, πληρώνονται με βάση τους μισθούς πείνας της χώρας προέλευσης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση ενώ σε κατάσταση ανάγκης η έλλειψη εκπαίδευσης, κοινής γλώσσας και επικοινωνίας, πλήττουν καίρια τις συνθήκες ασφαλείας. Αυτό συνέβη και στο συγκεκριμένο πλοίο, που επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, καθώς αλλάζει συνεχώς ο αριθμός τους.

Τέλος, μια βδομάδα περίπου μετά την τραγωδία, αυξάνονται οι φόβοι για οικολογική καταστροφή καθώς παραμένουν 2.300 τόνοι μαζούτ σε είκοσι δεξαμενές του πλοίου. Εξαιτίας των μετακινήσεων του πλοίου η επιχείρηση άντλησής του δεν ήταν εφικτή ακόμα και αναμένεται «σε λίγες ημέρες», σύμφωνα με αξιωματούχους.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Χτύπημα των εργασιακών σχέσεων

Αποχώρησε από τον «κοινωνικό διάλογο» το «CGTP - IN»

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Την άρνησή του να συμμετάσχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» υπογράμμισε χτες στην Πορτογαλία η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων «CGTP - IN» αποχωρώντας από τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της Γενικής Ενωσης Εργατών «UGT». Υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν είναι άδικες, μονομερείς και τάσσονται αποκλειστικά υπέρ των εργοδοτών ο επικεφαλής της ένωσης συνδικάτων «CGTP - IN», Καρβάλιου ντα Σίλβα, σημείωσε πως πρόκειται «για το μεγαλύτερο βήμα πίσω στις εργασιακές σχέσεις στην Πορτογαλία».

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι «κοινωνικοί εταίροι», που αναμένεται να υπογραφεί σε ειδική τελετή την ερχόμενη Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στον «κοινωνικό διάλογο» η συμφωνία αφορά την περικοπή των ημερών αδείας για τους εργαζόμενους από 25 σε 22 ημέρες, την κατάργηση τουλάχιστον τριών επίσημων αργιών, μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, περικοπές των αποδοχών στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές όποτε αυτοί το επιθυμούν.

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα χαιρέτισε την απόφαση του «CGTP-IN» να αποχωρήσει από τον «κοινωνικό διάλογο» και να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια σ' αυτήν την επίθεση και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει κηρύξει το «CGTP-IN» για τις 11 Φλεβάρη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Πάνω από 4.000 πλημμυροπαθείς έμειναν άστεγοι και άλλοι πέντε πνίγηκαν έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το τελευταίο 24ωρο τη Μοζαμβίκη.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Καμία οργάνωση δεν είχε ως χτες αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία πέντε Ευρωπαίων τουριστών (εκ των οποίων οι δύο Γερμανοί, δύο Ούγγροι και ένας Αυστριακός), τον τραυματισμό δύο Βέλγων και την απαγωγή δύο Γερμανών και τριών Αιθιόπων στην ηφαιστειογενή περιοχή Αφάρ της βόρειας Αιθιοπίας τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. Ωστόσο, η αιθιοπική κυβέρνηση κατηγόρησε ως υπεύθυνη τη γειτονική Ερυθραία, λέγοντας ότι εκεί είχαν εκπαιδευτεί οι δράστες της επίθεσης.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκτενής επιχείρηση του κενυατικού στρατού σε στρατιωτική βάση στο Τάταρ της Σομαλίας είχε προχτές ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι διοικητών των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», την καταστροφή διοικητικού κέντρου και μίας βάσης επιμελητειακής υποστήριξης των ισλαμιστών.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ως το 2017 αναμένεται να παραμείνει στο τιμόνι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η νυν γενική διευθύντρια του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν έπειτα από χτεσινή ψηφοφορία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ. Η Τσαν υποσχέθηκε πως θα εστιάσει τη δεύτερη θητείας της στην αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων Υγείας για τη βελτίωση του τομέα της υγείας και την καταπολέμηση της φτώχειας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εργαζόμενοι της «Unilever» και μέλη των συνδικάτων «Unite», «GMB» και «Usdaw» αφού προέβησαν στην πρώτη απεργία σε εθνικό επίπεδο στην ιστορία της εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβρη ξεκίνησαν από την Τετάρτη έως στο Σάββατο 28 Ιανουαρίου 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα εργοστάσια στη Βρετανία. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, στρέφονται ενάντια στη μονομερή ενέργεια της εταιρείας να μειώσει τις εργοδοτικές συνταξιοδοτικές εισφορές, που θα σημάνει τη μείωση του ύψους της τελικής σύνταξης για μεγάλο τμήμα των εργαζομένων έως και 40%.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τριάντα έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε, χτες, στο βορειοανατολικό Ιράν, έξω από την πόλη Νεϊσαμπούρ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

ΑΒΑΝΑ.-- Τέσσερις άνθρωποι (τρεις γυναίκες και ένας άνδρας) σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε κτίριο στην Κεντρική Αβάνα την Τρίτη. Το κτίριο είχε κριθεί από τις αρχές επικίνδυνο και είχαν επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις να το εκκενώσουν, ωστόσο αυτό δεν έγινε, άγνωστο για ποιους λόγους.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου ενόψει

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία άρχισε ο Νικολά Σαρκοζί, διατυπώνοντας σειρά προτάσεων για «την αντιμετώπιση της ανεργίας», όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια μιας «συνάντησης κρίσης», όπως την ονόμασε που ο ίδιος συγκάλεσε, με τα συνδικάτα. Την ίδια ώρα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας εργαζόμενοι διαδήλωναν καταγγέλλοντας τις προτάσεις Σαρκοζί, φωνάζοντας ως κύριο σύνθημα ότι την «κρίση δε θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Τη χορήγηση 430 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία «θα εξοικονομηθούν από αναδιάταξη των υπαρχόντων δανείων προκειμένου να μην αυξηθεί το έλλειμμα», για την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών, ο Σαρκοζί πρότεινε τη δημιουργία κινήτρων για την πρόσληψη εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε μέτρα υποστήριξης της μερικής απασχόλησης (με 140 εκατομμύρια ευρώ) και κατάργηση, εντός εξαμήνου των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 υπαλλήλους για κάθε νέα πρόσληψη που θα κάνουν σε ηλικίες μέχρι και 26 χρόνων (ποσά που θα καλύψει το κράτος με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ). Επίσης, πρότεινε τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και αντικατάστασή του από έσοδα που θα διασφαλιστούν από την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα εισαγωγής, προγράμματα κατάρτισης των μακροχρόνια άνεργων (τουλάχιστον άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ), νέες προσλήψεις στην υπηρεσία του Pole Emploi (υπηρεσία που θα μπορούσε να παραλληλισθεί με τον ελληνικό ΟΑΕΔ), και τη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου επενδύσεων στη βιομηχανία.

Ο Σαρκοζί φέρεται πολλάκις ν' αναφέρθηκε στον, γνωστότατο πλέον και στην Ελλάδα, όρο της ανάγκης διατήρησης της «ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες», εννοώντας και τους μισθούς και την ασφάλιση, κρύβοντας φυσικά ότι και αυτό είναι μέρος του πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος, και οι καπιταλιστές το εμφανίζουν ως κόστος πέρα και από την υπεραξία που καρπώνονται.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο αν θα τηρήσουν κοινή στάση και ποια θα είναι αυτή, με τις οργανώσεις CGT, Solidaires, FSU, ήδη, πάντως, να ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για ένα πακέτο κεκαλυμμένης λιτότητας που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν τα συνδικάτα, είχαν κέρδη όλα τα τελευταία χρόνια. Εντονα αμφισβητείται, επίσης, ότι τα μέτρα αυτά «τονώνουν» την εργασία. Την ώρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις «προτάσεις λιτότητας» του Σαρκοζί, σε πολλές γαλλικές πόλεις, που διοργανώθηκαν από τις CGT, FSU, Solidaires.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ