ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Σε πανεργατικό αγωνιστικό κλοιό η κυβέρνηση

Υπόθεση των εργαζομένων η στήριξη της πανεργατικής απεργίας ενάντια στο αντεργατικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, καθώς και των άλλων απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί 

Σε νέα φάση αντιπαράθεσης με την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης περνούν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, με την πραγματοποίηση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων θα συζητιέται στη Βουλή, αλλά και με τις άλλες κινητοποιήσεις που προηγούνται ή θα ακολουθήσουν. Μετά την προκήρυξη της απεργίας από την Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που πάρθηκε κάτω από την ισχυρή πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, τώρα η σκυτάλη του αγώνα περνάει στους ίδιους τους εργαζόμενους και στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που με τη δράση και τις αποφάσεις τους θα πρέπει να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση αλλά και την επιτυχία της κινητοποίησης.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για συμμετοχή όλων των συνδικάτων στη νέα 24ωρη απεργία, πρέπει να φτάσει παντού. Να παρθούν όλα εκείνα τα πρακτικά μέτρα, ώστε πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι να κάνουν την κινητοποίηση δική τους υπόθεση. Να μην επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα, να «πέσει στο κενό» κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού απ' όπου και αν προέρχεται. H κυβέρνηση πρέπει τις επόμενες μέρες και βδομάδες να βρεθεί σε έναν ασφυκτικό πανεργατικό και πανελλαδικό κλοιό -υπογραμμίζουν στελέχη του ΠΑΜΕ - που θα την εξαναγκάσει ν' αποσύρει τα μέτρα, να μην τολμήσει να καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Αλλωστε, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την προκλητική εμμονή της κυβέρνησης να νομοθετήσει τα αντεργατικά μέτρα. Βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνολική επίθεση, που συνεχίζεται σε όλους τους τομείς και θα προκαλέσει, αναπόφευκτα, τη χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Αυτό αποτυπώνεται και στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό για το 2001 και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αποτελούν μηχανισμούς αναδιανομής του εθνικού πλούτου σε βάρος της εργατικής τάξης και υπέρ του κεφαλαίου.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 28 του Νοέμβρη η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα συλλαλητήρια των συνταξιούχων στις 16 του Νοέμβρη πρέπει να γίνουν ακόμα ένα βήμα, στην κατεύθυνση όξυνσης της αντιπαράθεσης και κλιμάκωσης των αγώνων που κάνουν οι εργαζόμενοι για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και τις κατακτήσεις τους. Το ΠΑΜΕ στηρίζει αυτούς τους αγώνες και παράλληλα καλεί στην πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Καλεί επίσης τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για συμμετοχή στον παλλαϊκό γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ στις 29 του Νοέμβρηδιοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και καταδικάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στα πλαίσια δράσης που έχει κηρύξει και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Οι αγώνες που οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 10 του Οκτώβρη, το παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 του Οκτώβρη και η πολύμορφη και αποφασιστική δράση του έχουν φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και κοινωνικά στρώματα αμφισβητούν την πολιτική της. Η αμφισβήτηση αυτή, όπως φάνηκε και από τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά, φτάνει και μέσα στις οργανωμένες του συνδικαλιστικές δυνάμεις. Το κατά παραγγελία γκάλοπ του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση και την ανεργία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ανέδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει τα αντεργατικά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δώσει στήριξη στην κυβέρνηση, κατανοώντας τη δεινή θέση που βρίσκεται, αλλά και το τι πραγματικά διακυβεύεται με τη σύγκρουση γύρω από τα εργασιακά.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έφερε το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της, αποδεικνύει όχι μόνο ότι οι αγώνες που έγιναν δυσκόλεψαν το έργο της, αλλά και πως η αντίσταση, η κλιμάκωση της πάλης είναι ο δρόμος που μπορεί να φράξει την αντεργατική επέλαση.

ΟΧΙ στον αποπροσανατολισμό

Σε αντίθετη κατεύθυνση - όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΠΑΜΕ - κινήθηκε μέχρι τώρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που με μανούβρες και ελιγμούς επιχειρεί να περιορίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να διευκολύνει την κυβέρνηση στο έργο της. Ο «κοινωνικός διάλογος», τα παζαρέματα του παρασκηνίου, αλλά και η επιλεκτική προβολή ορισμένων «αιτημάτων» απονευρώνουν τον αγώνα και ανοίγουν την κερκόπορτα του συμβιβασμού. Πολύ περισσότερο όταν κάποια «αιτήματα», όπως φάνηκε και στην τελευταία Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μπαίνουν σε συμψηφισμούς με τα αντεργατικά σχέδια και ιδιαίτερα με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που αποτελεί κεντρική επιδίωξη του κεφαλαίου.

Γι' αυτό η προσήλωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στην απαίτηση για απόρριψη όλων των μέτρων, «ένα-ένα χωριστά και όλα μαζί», η συνολική ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν και να συσπειρώσουν και να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σ' αυτή βρίσκεται και η ελπιδοφόρα προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος.


Γ. Ζ.


Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχουν υπάρξει ποτέ πιο ανήσυχα διχασμένες και διαφοροποιημένες τα τελευταία 100 χρόνια. Κι αυτό είναι ένα βάθος χρόνου τεράστιο για μια υπερδύναμη διακοσίων ετών που συγκλονίζει τους Αμερικανούς πολίτες κι ίσως για πρώτη φορά να τους επιτρέπει να σκέπτονται τις διαφορές μεταξύ σόου και πολιτικής. Αλλά πώς να μη σαστίζει μια χώρα, στην οποία 100 εκατομμύρια είναι αποκλεισμένα από τον εγχώριό τους παράδεισο, όταν βλέπει το... Σύστημα, τον ίδιο το θεό της Αμερικής να κρέμεται από τις επιπτώσεις της υπόθεσης Ελιάν, της Κούβας δηλαδή, του μαύρου επαναστατικού προβάτου, στη συνοικία των πλούσιων αστών συνταξιούχων και νεόπλουτων λούμπεν Λατίνων, όπως το Παλμ Μπιτς.

Οταν κριτήριο πολιτικής ανόδου στην πρωτεύουσα του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, είναι η αντοχή στο κέρατο και τη διεθνή ξεφτίλα της συζυγικής κλίνης, μαζί με τον εβραϊκό ζηλωτισμό, ώστε να χαμογελά η Χίλαρι, τότε σύμπασα η οικουμένη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και η δημοκρατικότητά του εξαντλείται στο γεγονός ότι το στέμμα το αντικατέστησε ένα απλό σκούρο κοστούμι και μια λαμπερή γραβάτα.

Τα ντόπια πολιτικά και οικονομικά τραστ, τα αντιπροσωπευτικά των Αμερικανών μονομάχων, βρέθηκαν σε κενό πολιτικού αέρος και σε διάρκεια συμφερόντων. Η εξαργύρωση «επαφών», «καλών οικογενειακών σχέσεων», «χρήσιμων επισκέψεων», «επενδύσεων», τίθεται υπό αίρεση με αποτέλεσμα το της Φλόριδας Παλμ Μπιτς ν' ακούει κατάρες περισσότερες κι από τη Σοφοκλέους.

Σ' αυτό το κλίμα βρίσκουν χώρο κι επισπεύδουν το πλασάρισμά τους στην προμετωπίδα των εξελίξεων πότε ο κ. Ακης, πότε ο κ. Δημήτρης, πότε η κ. Βάσω με την κ. Ντόρα, εσχάτως δε και τα βασιλικά κουρέλια που τραγουδούν ακόμα στην εξορία της γκλαμουριάς. Στη Μέση Ανατολή όμως το Ισραήλ βομβαρδίζει απαρατήρητο και κανείς δεν ασχολείται με το δεύτερο σημείωμα που βρέθηκε στο «Κουρσκ» ή το φασισμό που σφίγγει το λαό στο Περού. Μόνη σταθερή αξία ο Μάκης που τρέχει ως τηλεοπτικό 166 να συμμαζέψει ταλαιπωρημένους ή σαλεμένους από ταράτσες, λεωφορεία και νοσοκομεία, μαζί με το ποδόσφαιρο που σώζει ως εκτόνωση και δήθεν δωρεάν χαρά.

Σύντροφοι, προς τι η έκπληξη, αφού χιλιάδες χρόνια τώρα για να ξεχνούν την πείνα τους οι λαοί, οι ισχυροί τους στέλνουν σε μεγαλόπρεπες αρένες.

Μεταξύ Μπους και Γκορ υπάρχουν τόσες πολιτικές διαφορές όσες ανάμεσα σε δυο δεξιά χέρια του ίδιου τέρατος με την ωραία καταναλωτική μούρη. Ομως ανάμεσα στις εμβριθείς πολιτικές αναλύσεις και στις φριχτές καταγγελίες ενός Χάρολντ Πίντερ, γλιστράνε και κάτι απίστευτες όψεις της καθημερινότητας της αγίας Αμερικής, που κάνει τους αρχάγγελούς της, Γκορ και Μπους, να μη χωράνε ούτε στην κόλαση. Για τον ρεπουμπλικάνο ξέρουμε ότι μετράει ηλεκτρικές καρέκλες, θανατηφόρες ενέσεις και θαλάμους αερίων στην πολιτεία του κι ότι τον ψήφισαν οι εύποροι και οι οικογενειάρχες! Για τον δημοκρατικό δεν ξέραμε κάτι τόσο χτυπητό, ώσπου το ψάρεψε η συνάδελφος Τ. Καραϊσκάκη («Καθημερινή») και, σύντροφοι, δείτε τώρα την άλλη όψη του Ιανού, του φρικτού δήθεν Αμερικανού δημοκράτη που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εκλογικά αποτελέσματα όπου Γης των συμφερόντων του με βομβαρδισμούς, εμπάργκο, διαφθορά, εξαγορά, πραξικοπήματα, συμμαχίες ΝΑΤΟικής παράνοιας κλπ. Ο Μπους εκτελεί. Ο Γκορ εκτελεί πιο... δημοκρατικά, τα ίδια τα άτυχα παιδάκια της Αμερικής.

Στη γενέτειρά του, το Νάσβιλ, η επίσημη αρχή υιοθεσιών βρήκε λέει έναν αποτελεσματικό τρόπο να... ξεφορτώνεται τα παιδιά των 5 και 6 ετών, συνήθως παιδιά τοξικομανών ή φυλακισμένων, που λόγω ηλικίας δε θέλει κανείς να υιοθετήσει. Κάθε 15 μέρες, Σάββατο, στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, στήνει μια πασαρέλα. Καλοντύνει τα παιδιά. Τα μακιγιάρουν ειδικά τα κορίτσια. Τα βάζουν και περπατάνε. Σαν μανεκέν. Από κάτω το πλήθος αλαλάζει και πλειοδοτεί. Διαλέγει «παιδί» και το ψωνίζει... Η μέθοδος, λένε, είναι αποτελεσματική! Απ' ό,τι διάβασα για τις εκλογές στην Αμερική, αυτή η είδηση μου φάνηκε η πιο φριχτή, η πιο αποκαλυπτική. Ο βασιλιάς είναι διπλός, γυμνός. Τι καλά που θα ήταν να είναι και νεκρός...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ