ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Κόβει» άμεσα το πετρέλαιο προς ΕΕ το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Νομοσχέδιο που προβλέπει την άμεση διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με ιρανικό πετρέλαιο άρχισε, από χτες, να συζητιέται στο ιρανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιούλη, η Τεχεράνη δε χρειάζεται να περιμένει να κυλήσει ο χρόνος μέχρι τότε.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν Ιρανοί αξιωματούχοι, μόνο το 18% του ιρανικού πετρελαίου κατευθύνεται προς την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να βρεθεί νέος πελάτης. Από την άλλη, όπως επισήμαιναν αναλυτές, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της ιρανικής ηγεσίας θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα στην, ήδη, κλυδωνιζόμενη ΕΕ. Χώρες - μέλη της που βρίσκονται στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία, επιδίωξαν να μην εφαρμοστεί άμεσα το εμπάργκο προκειμένου ν' αναζητήσουν εξίσου συμφέρουσες εναλλακτικές πηγές πετρελαϊκής τροφοδοσίας με το Ιράν. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές από τις Βρυξέλλες, έχει αποφασιστεί ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί την 1η Μάη και αν δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση, τότε θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του εμπάργκο ή ακόμη και της εξαίρεσης από αυτό συγκεκριμένων χωρών.

Από την πλευρά του, χτες, ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total ανακοίνωσε, από το Νταβός της Ελβετίας όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ότι η εταιρεία σταμάτησε την ημερήσια αγορά 80.000 βαρελιών από το Ιράν λόγω του εμπάργκο, αν και επιμένει στην άποψή της ότι πρόκειται για «πολύ λανθασμένη απόφαση που θα βλάψει εκείνους που εφαρμόζουν το εμπάργκο και όχι το Ιράν, που θα βρει με ευκολία νέους αγοραστές και θα καλύψει τις απώλειες». Ελαφρώς επικριτική ήταν και η στάση του ΔΝΤ απέναντι στην επιβολή κυρώσεων στις ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές, υπογραμμίζοντας ότι παγκοσμίως οι τιμές θα αυξηθούν κατά 20% - 30% με την παραμικρή διαταραχή των ιρανικών εξαγωγών, ακόμη και αν δεν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ.

ΣΥΡΙΑ
Στον ΟΗΕ το νέο σχέδιο ΗΠΑ - Αγγλίας - Γαλλίας

«Οχι», λένε Ρωσία και Κίνα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Νέο σχέδιο απόφασης προσπαθούν να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία, το οποίο ουσιαστικά θα υιοθετεί την πλέον πρόσφατη πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, που προβλέπει παράδοση της εξουσίας από τον Ασαντ σε έναν αντιπρόεδρό του, έναρξη διαλόγου υπό τη σκέπη του Συνδέσμου, σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και προετοιμασία βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη συριακή ηγεσία, που τη χαρακτήρισε «απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά» κατηγορώντας, μάλιστα, «αραβικές χώρες ότι συμμετέχουν σε συνωμοσία κατά της Συρίας».

Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, θα απορριφθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς Ρωσία και Κίνα δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμάντ Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι η ρωσική ηγεσία «αντιτίθεται σθεναρά σε νέες κυρώσεις και φυσικά στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, επιμένοντας στην αναγκαιότητα διπλωματικής λύσης». Ο Λαβρόφ, αφού εκτίμησε ότι με τη συγκεκριμένη άποψη συμφωνεί και ο Τούρκος ομόλογός του, επαναδιατύπωσε τη ρωσική θέση για υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα της έναρξης «διαλόγου ανάμεσα στην ηγεσία Ασαντ και στην αντιπολίτευση για να επιτευχθεί συμφιλίωση και λύσεις κοινά αποδεκτές» σημειώνοντας, όμως, ότι δε θα πρέπει να τίθενται όροι, όπως πχ η αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία - επισήμανση που αναφέρεται στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου που έγινε δεκτή και από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, αναχωρούσαν από τη Δαμασκό οι παρατηρητές που προέρχονται από χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός της αποστολής του Συνδέσμου στη Συρία να είναι πλέον 110 άτομα. Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές που φιλοξενούνται στην αραβική εφημερίδα «αλ Αχραμ», ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, που σε γενικές γραμμές έχει κύρος και στη Συρία, να ηγηθεί μιας νέας αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στη Δαμασκό με στόχο να βρεθεί μια λύση αποκλιμάκωσης.

  • Αργά χτες επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε από πυρά ενώ κατευθυνόταν οδικώς στο Ιντλίμπ ο επικεφαλής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, χωρίς να είναι γνωστό ποιος είναι ο δράστης.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενας χρόνος μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν, χτες, την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας αλλά και κεντρικά σημεία άλλων πόλεων, όπως είναι η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο από την έναρξη των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Χαρακτηριστικό των χτεσινών επετειακών διαδηλώσεων είναι το γεγονός ότι κυριάρχησαν δύο διαφορετικές όψεις: η μία ήταν πανηγυρική και σε αυτήν συμμετείχαν κυρίως μέλη και οπαδοί των ισλαμιστικών κομμάτων, όπως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του «αλ Νουρ» των Σαλαφιστών, οι οποίοι γιόρταζαν και την κατάκτηση της πλειοψηφίας στο νέο κοινοβούλιο.

Η άλλη όψη είχε περισσότερο χαρακτήρα διαμαρτυρίας και σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν όλα τα κινήματα νεολαίας που είχαν πρωτοστατήσει, πέρυσι, στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ καθώς και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κύριο σύνθημα αυτών των διαμαρτυριών ήταν η άμεση απόσυρση του στρατού από την εξουσία . Εντονη είναι η αίσθηση, σε αυτό το τμήμα της αιγυπτιακής κοινής γνώμης, ότι στρατός και ισλαμιστικά κόμματα, παρά το εχθρικό τους παρελθόν, έχουν περιέλθει σε κάποιου είδους συμφωνία για τη διανομή της εξουσίας.

  • Εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις αιγυπτιακές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βόμβα που φέρεται να εντοπίστηκε σε επιβατηγό αεροσκάφος της Libyan Air όταν αυτό προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου. Μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει για συνέχιση συνομιλιών η Αστον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους έχει, από χτες το πρωί, στα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ενωσης, Κάθριν Αστον, που επισκέφτηκε και την πόλη της Γάζας. Στόχος είναι να καταστήσει σαφές ότι οι Βρυξέλλες επιμένουν στη συνέχιση του διμερούς διαλόγου υπό την αιγίδα του Κουαρτέτου.

Εντούτοις, οι επαφές της, μέχρι χτες βράδυ τουλάχιστον, δεν φαίνονταν να αλλάζουν το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές που διεξάγονται στο Αμμάν της Ιορδανίας, από τις αρχές του χρόνου. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι για να γίνει διάλογος θα πρέπει να «παγώσει» ο εποικισμός και να τεθούν ως αφετηρία του διαλόγου τα σύνορα του 1967, κάτι που η ισραηλινή ηγεσία αρνείται. Αντίθετα, προκαλεί επιβάλλοντας 6μηνη κάθειρξη, άνευ αιτιολογίας ως είθισται («διοικητική» κράτηση) στον πρόεδρο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμάντ Ντουέικ, που συνελήφθη μαζί με άλλους πέντε βουλευτές της ισλαμιστικής «Χαμάς». Προφανής στόχος η πυροδότηση έντασης μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς», τώρα που βρίσκονται σε διαδικασία συμφιλίωσης.

Παρέμβαση, με την ευκαιρία της εμφάνισής του σε δικαστήριο, έκανε ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ» στη Δ. Οχθη, Μαρουάν Μπαγκούτι, που έχει καταδικαστεί πεντάκις σε θάνατο για «σχεδιασμό αντι-ισραηλινών ενεργειών». Τάχθηκε υπέρ της σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας και τόνισε ότι «όσο δεν γίνονται σεβαστά τα όρια του '67, δεν θα υπάρχει και συμφωνία ειρήνης» καλώντας τον παλαιστινιακό λαό «σε ειρηνική λαϊκή αντίσταση».

ΙΤΑΛΙΑ
Σε κινητοποίηση και οι αλιείς

ΡΩΜΗ.--

Εκατοντάδες αλιείς από όλη την Ιταλία έφθασαν χτες στη Ρώμη και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο ενάντια στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, ενώ υπήρξαν μικροσυμπλοκές με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές να τραυματιστούν.

Παράλληλα, οι οδηγοί και ιδιοκτήτες των φορτηγών συνέχισαν και χτες για τρίτη μέρα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς διάφορων αυτοκινητόδρομων και φαίνονται διατεθειμένοι να τις συνεχίσουν μέχρι και την Παρασκευή. Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στο Παλέρμο της Σικελίας, ενώ έξω από το Τορίνο, ένας οδηγός φορτηγού, στην προσπάθειά του να περάσει από το μπλόκο των απεργών τραυμάτισε ελαφριά με το όχημά του ένα απεργό. Σημειώνεται πως την Τρίτη ένας απεργός έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από Γερμανίδα οδηγό που θέλησε να σπάσει το μπλόκο των απεργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ