Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει για συνέχιση συνομιλιών η Αστον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους έχει, από χτες το πρωί, στα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ενωσης, Κάθριν Αστον, που επισκέφτηκε και την πόλη της Γάζας. Στόχος είναι να καταστήσει σαφές ότι οι Βρυξέλλες επιμένουν στη συνέχιση του διμερούς διαλόγου υπό την αιγίδα του Κουαρτέτου.

Εντούτοις, οι επαφές της, μέχρι χτες βράδυ τουλάχιστον, δεν φαίνονταν να αλλάζουν το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές που διεξάγονται στο Αμμάν της Ιορδανίας, από τις αρχές του χρόνου. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι για να γίνει διάλογος θα πρέπει να «παγώσει» ο εποικισμός και να τεθούν ως αφετηρία του διαλόγου τα σύνορα του 1967, κάτι που η ισραηλινή ηγεσία αρνείται. Αντίθετα, προκαλεί επιβάλλοντας 6μηνη κάθειρξη, άνευ αιτιολογίας ως είθισται («διοικητική» κράτηση) στον πρόεδρο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμάντ Ντουέικ, που συνελήφθη μαζί με άλλους πέντε βουλευτές της ισλαμιστικής «Χαμάς». Προφανής στόχος η πυροδότηση έντασης μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς», τώρα που βρίσκονται σε διαδικασία συμφιλίωσης.

Παρέμβαση, με την ευκαιρία της εμφάνισής του σε δικαστήριο, έκανε ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ» στη Δ. Οχθη, Μαρουάν Μπαγκούτι, που έχει καταδικαστεί πεντάκις σε θάνατο για «σχεδιασμό αντι-ισραηλινών ενεργειών». Τάχθηκε υπέρ της σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας και τόνισε ότι «όσο δεν γίνονται σεβαστά τα όρια του '67, δεν θα υπάρχει και συμφωνία ειρήνης» καλώντας τον παλαιστινιακό λαό «σε ειρηνική λαϊκή αντίσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ