ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Χαφιεδορουφιανομηχάνημα

Την πρώτη φορά που το βγάλανε στη μόστρα ήταν με τους «τρομοκράτες».

Την άλλη, με τους έγκλειστους στον Κορυδαλλό.

Την τρίτη, με τα στημένα στο ποδόσφαιρο.

Και τώρα, με την υπόθεση τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη.

*

Μιλάμε για το χαφιεδορουφιανομηχάνημα, το οποίο είναι ειδικό - λέει - στις υποκλοπές και στο φακέλωμα των τηλεπικοινωνιών και που τα απομαγνητοφωνημένα υλικά του από τις παρακολουθήσεις έχουν μετατραπεί σε φέιγ βολάν και σε σίριαλ στα κανάλια και σε εφημερίδες.

*

Ως εκ τούτου, αγαπητέ τηλεθεατή και τηλεθεάτρια, αγαπητέ αναγνώστη και αναγνώστρια,

- εσύ που δεν το ήξερες και περίμενες τάχα μου από τους χαζοεμβρόντητους τηλεπαρουσιαστές, για να πληροφορηθείς ότι σε αυτήν τη ζωή υπάρχουν «παράγκες» στο ποδόσφαιρο, μαφία στις φυλακές και σπείρες τοκογλύφων στην Ελλάδα -

εκτός από τα «πιπεράτα» περί της σπείρας,

«μάθε» και κάτι ακόμα:

*

«Μάθε» ότι οφείλεις να εξοικειωθείς, να ζεις και να πορεύεσαι με ένα υπερ-ρουφιανο-κατασκεύασμα, με έναν «Μεγάλο Αδελφό», που παρακολουθεί τα πάντα και τους πάντες, άρα και εσένα...

*

«Μάθε» να ζεις και να πορεύεσαι αποδεχόμενος ότι τα αυτάκια, τα ματάκια και η μυτούλα του «Μεγάλου Αδελφού - υπερκοριού» θα χώνονται μέχρι στα πιο απόκρυφα σημεία σου!

*

«Μάθε», παρεμπιπτόντως, να ζεις και με την παραμύθα ότι όλοι αυτοί οι σι-χαμένοι, που χειρίζονται τα ρουφιανομηχανήματα χώνουν τη μυτούλα τους μόνο στους... «κακούς».

*

Αλλά μάθε και κάτι ακόμα:

Τους «κακούς» είναι το ίδιο εκείνο σύστημα που διαθέτει χαφιεδοκοριούς που τους εκτρέφει. Και

- ακόμα κι όταν το σύστημα που τους εκτρέφει τους βγάζει στη «σέντρα» -

τελικά τους αξιοποιεί για να μπορεί να έχει την «ελευθέρας» να επιτελεί την πραγματική ρουφιανοαποστολή του.

Μόνο που αυτή ακριβώς η ρουφιανοαποστολή του - στο όνομα της «καταπολέμησης των κακών» - δε στρέφεται παρά εναντίον όλων των υπολοίπων.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το κείμενο είναι του συνάδελφου Κώστα Γρηγοριάδη.

Προσυπογράφουμε.

*

«Ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι κεντημένο με εικόνες, με μουσική, με λόγια, μα πάνω απ' όλα - όταν είναι Τέχνη - έχει στον καμβά του "όραμα".

Ενα "όραμα" που ψάχνει στο χθες, "σκάβει" στο σήμερα και αναζητά ποιο θα είναι το αύριο για τον κόσμο μας.

*

Ο Θ. Αγγελόπουλος, όποια αισθητική ή φιλοσοφική προσέγγιση κι αν έχει κανείς για το έργο του, ζούσε, αγωνιούσε και δημιουργούσε με γνώμονα το "όραμα".

Κάνοντάς μας - και τούτο ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας με τις απόψεις του - πλουσιότερους σε συναισθήματα καθώς βγαίναμε από την κινηματογραφική αίθουσα.

*

Αν η ποίηση είναι "δύσκολη", αν η ζωγραφική είναι "δύσκολη", αν η μουσική είναι "δύσκολη", τότε, ναι, το έργο του Αγγελόπουλου ήταν "δύσκολο".

Ο ίδιος μπορεί ως φυσική οντότητα να έφυγε για πάντα, αλλά μπορεί να είναι "ήσυχος" πως, αν μη τι άλλο, το κινηματογραφικό του πέρασμα συνοδεύεται από μια βεβαιότητα που υπερβαίνει κατά πολύ κάθε κριτική σχετικότητα για το έργο του:

Ο Αγγελόπουλος, μιλώντας για την ελληνική μα και την παγκόσμια αγωνία για την πορεία του ανθρώπου μέσα στην Ιστορία, πρόσφερε - σε όσους ενδιαφέρονταν να τα αποκτήσουν - εφόδια στη μάχη με τη μοναξιά και τον ατομισμό, μέσα από την οικουμενικότητα της τέχνης του».

Σαν σήμερα

1500 Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1699 Τελειώνει ο πόλεμος μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας, με την υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς. Τη Συνθήκη συνυπογράφουν η Ρωσία, η Πολωνία και η Βενετία. Αλλά και οι Αγγλοι πέτυχαν, με αυτήν, την αρχή της «διαμεσολάβησης».

1821 Αρχίζει η συνάντηση της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα. Κατά τη διάρκειά της, ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους πρόκριτους ότι αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρεία η έναρξη της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

1924 Το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1936 Οι δυνάμεις των στασιαστών, με επικεφαλής τον στρατηγό Φράνκο, καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη.

1936 Το Γενάρη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συγκρότησε με το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας το συνασπισμό του «Παλλαϊκού Μετώπου». Στις εκλογές της 26ης του Γενάρη, παρά την προεκλογική τρομοκρατία και τους διωγμούς, το «Παλλαϊκό Μέτωπο» πετυχαίνει σοβαρή νίκη. Συγκεντρώνει 73.441 ψήφους, ήτοι το 5,76% και παίρνει 15 έδρες. Για πρώτη φορά οι αριστερές δυνάμεις διέθεταν στη χώρα μας μια τόσο ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

1942 Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

1950 Η Ινδία ανακηρύσσεται δημοκρατία.

«Μωραίνει... »

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου από την ...Κόστα Ρίκα, όπου και η συνάντηση της «Σοσιαλιστικής (σ.σ.: αυτό είναι ανέκδοτο) Διεθνούς»,

ενημέρωσε από του βήματος τους ομοϊδεάτες του

- σ.σ.: υπενθυμίζουμε ότι εκλεκτά μέλη της «Σοσιαλιστικής (αυτό είναι ανέκδοτο) Διεθνούς» έχουν υπάρξει από τον σφαγέα των Παλαιστινίων, τον Εχουντ Μπάρακ μέχρι τους Μπεν Αλί της Τυνησίας και τον Μουμπάρακ της Αιγύπτου -

πως τα δυο χρόνια που ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας αφιέρωσε κάθε του ικμάδα ...«πολεμώντας τις ολιγαρχίες»!

*

Σχόλιο στήλης:

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...

(Δεν) διάβασαν...

Μετά τον Χρυσοχοΐδη που «δε διάβασε» το Μνημόνιο, ένα τσουνάμι ευθιξίας έχει παρασύρει τους «σωτήρες» μας κι ένας ένας βγαίνουν να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Μεταξύ άλλων, ο Λοβέρδος και ο Πρωτόπαπας. Που έσπευσαν χτες να δηλώσουν ότι εκείνοι ήταν επιμελείς και ότι πριν το ψηφίσουν «το διάβασαν» το Μνημόνιο...

Τώρα, επομένως - κρατώντας γερά στις αποσκευές του εκείνο το καβαφικό «βλάπτουν τη Συριά το ίδιο» - εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφανθεί:

Ποιοι είναι χειρότεροι,

αυτοί που «το διάβασαν»

ή εκείνοι που «δεν το διάβασαν»...

Πρόταση!

Αφού το χαφιεδορουφιανομηχάνημα που διαθέτουν είναι τόσο καλό και αφού το έχουν για το «καλό» του λαού, ας το βάλουν να κάνει μια χρήσιμη δουλειά:

Να καταγράψει τι κουβεντιάζουν ο Παπαδήμος, ο Παπανδρέου, ο Καρατζαφέρης με την τρόικα και τον ΣΕΒ, πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν κάθονται και εξυφαίνουν Μνημόνια. Και μετά ας δώσουν το υπέροχο αυτό υλικό στη δημοσιότητα.

Πλάκα δε θα έχει;...

Αυτά συμβαίνουν εδώ...

«(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποσιτίζεται. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή (...). Η οικογένεια έχει άλλα δυο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό».

*

«Σας ενημερώνουμε ότι το φαγητό που μας στέλνετε για μαθητές/τριες του 32ου Δημοτικού Σχολείου και του 38ου Νηπιαγωγείου (12 συνολικά μερίδες) δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σχολείου μας (...) Διαπιστώσαμε ότι μας χρειάζονται επιπλέον 15 μερίδες τουλάχιστον για να καλύψουμε σε ένα βαθμό και τις ανάγκες των υπόλοιπων παιδιών, τα οποία προέρχονται ως γνωστόν από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα».

*

Είναι δύο μόνο από τα υπομνήματα που, όπως αποκάλυψε χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», κατατίθενται στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας με το αίτημα να προμηθεύσει Δημοτικά και Νηπιαγωγεία με περισσότερες μερίδες σίτισης για την αντιμετώπιση των όλο και αυξανόμενων κρουσμάτων υποσιτισμού στα σχολεία.

*

Αυτά συμβαίνουν εδώ.

Στην Ελλάδα του Παπαδήμου και της τρόικας. Tου ΣΕΒ και του PSI...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ