ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Συγκέντρωση του κλάδου στις 5 Φλεβάρη

Σε συναγερμό και κλιμάκωση της πάλης με νέα γενική απεργία στις αρχές Φλεβάρη καλούν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο. Μάλιστα, μετά από ομόφωνη απόφαση της παναττικής σύσκεψης που έκαναν πριν μερικές μέρες, οργανώνουν ανοιχτή συγκέντρωση εργαζομένων του κλάδου την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο «Iμπέριαλ», για να δοθεί ώθηση στον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου.

«Κηρύσσουμε συναγερμό - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων - ξεσηκώνουμε τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο, σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, να στείλουμε το ένα και μοναδικό μήνυμα που αξίζει στην ηγεσία του ΣΕΒ και του ΣΕΛΠΕ, στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, απορρίπτουμε τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, υπερασπιζόμαστε τις συμβάσεις και όλα τα δικαιώματά μας. Κλιμάκωση του αγώνα μας με Γενική Απεργία στις αρχές Φλεβάρη» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που υπογράφουν τα εξής σωματεία: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛ/ΩΝ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛ/ΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛ/ΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤ/ΩΝ & ΙΔ. ΕΠΙΧ. ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΕΙΣ PRAKTIKER, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΕΙΣ LIDL Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓ/ΩΝ MARKET IN, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠ/ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Διαδήλωσαν για την προστασία των ανέργων

Πικετοφορία χτες στο κέντρο της Αθήνας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα
Πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, οι οικοδόμοι πορεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας διατρανώνοντας «Εδώ - εδώ μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ».

Οι οικοδόμοι απαίτησαν έκτακτο επίδομα για τους άνεργους του κλάδου, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπογραφής ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση όλων των χαρατσιών. Ξεκαθάρισαν πως απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, με την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, λαϊκής στέγης, συνολικά έργων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, μέσω των οποίων θα λυθεί και το πρόβλημα της ανεργίας του κλάδου και όχι με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ανέργους σε οικοδομικά έργα στους δήμους.

Ταυτόχρονα, οι οικοδόμοι, ενημέρωσαν πλατιά στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα, με απεργία στις αρχές Φλεβάρη ενάντια στα νέα μέτρα κυβέρνησης, τρόικας, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ που δίνουν τη χαριστική βολή στα εργατικά δικαιώματα. Εργαζόμενοι και άνεργοι από το χώρο των κατασκευών - οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, μισθωτοί τεχνικοί, ξυλουργοί - ξεκίνησαν την πορεία από το Συνδικάτο τους στην πλατεία Κάνιγγος καλώντας σε κόκκινο συναγερμό. Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου, επισήμανε πως οι δυνάμεις του συνδικάτου δίνουν βαρύτητα στη δουλειά με τους ανέργους του κλάδου. Ο συμβιβασμός, η ενοχοποίηση του άνεργου και η ατομική λύση δεν ωφελούν, επισήμανε, όπως δεν ωφελούν και τα λάθος συμπεράσματα.

Στα Χανιά

Σε κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο ΙΚΑ Χανίων καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Χανίων όλους τους εργάτες στα γιαπιά και τα εργοτάξια, τους μισθωτούς τεχνικούς, τους υπάλληλους των τεχνικών εταιρειών, τους εργαζόμενους στη βιομηχανία οικοδομικών υλικών, τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα για να απαιτήσουν τη θεώρηση των βιβλιαρίων τους, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, δουλειά για όλους, κ.ά. Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί επίσης τα μέλη του για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία στις αρχές του Φλεβάρη, σύμφωνα και με το κάλεσμα της Ομοσπονδίας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σύσκεψη σήμερα για νέους αγώνες

Στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες και στα ναυτεργατικά σωματεία να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, για την προετοιμασία, οργάνωση, ενημέρωση, συσπείρωση δυνάμεων για πολύμορφους αγώνες και για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, απευθύνουν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων, Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Συνταξιούχων ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Με κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «επαίσχυντο» το πόρισμα της Επιτροπής για την Ακτοπλοΐα που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και του υφυπουργού Ναυτιλίας Α. Γεωργιάδη και με το οποίο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων».

«Ενώ αναγνωρίζουν», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, «ότι η μείωση των εισοδημάτων οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα επιβατικής κίνησης και γενικότερα όγκου μεταφορών με αποτέλεσμα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουν σημαντικά χαμηλότερα έσοδα, πρότειναν μαζικές απολύσεις, με κύριο στόχο τις γενικές υπηρεσίες, κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εφαρμογή Επιχειρησιακής Σύμβασης και εταιρικό ναυτολόγιο. Το επαίσχυντο αυτό πόρισμα, που αυξάνει την ανεργία, με μαζικές απολύσεις, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εγκαταλείπει το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, το προωθεί τη Δευτέρα 30/01/2012 στην διακομματική (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) για τελικές αποφάσεις».

Τέλος, τονίζουν πως «οι εξελίξεις αυτές είναι σε γνώση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ σύμφωνα με το πόρισμα και παρότι έχουμε ζητήσει την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, αρνείται να συνεδριάσει, να πάρει θέση, να ενημερώσει τους ναυτεργάτες και να οργανώσει αγώνες ενάντια σ' αυτή την άθλια, βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική».

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Οι εξελίξεις δε χωρούν κανέναν εφησυχασμό

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Τις αρνητικές εξελίξεις που διαφαίνονται για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τους καλεί να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να παλέψουν από κοινού με το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο ενάντια στη σφοδρή λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης, εργοδοσίας, τρόικας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αρκετοί εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στο Σύλλογο για την κατάσταση που υπάρχει στα καταστήματα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν «έλλειψη εμπορευμάτων από τις κεντρικές αποθήκες, μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών, διαμαρτυρία προμηθευτών για μεγάλες οφειλές από την εταιρεία, απολύσεις εργαζομένων και παράλληλα κάλεσμα από την εταιρεία προς τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, να υποβάλουν αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης».

Με δεδομένες τις εξελίξεις στο εμπόριο, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των Ομίλων σούπερ μάρκετ, για το ποιος θα επικρατήσει και θα μονοπωλήσει την αγορά, τις πτωχεύσεις εταιρειών που οδηγούν κατά εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δε χωρά κανένας εφησυχασμός από τους εργαζομένους.

Βέβαια, η εργοδοσία έχει φροντίσει στην επιχείρηση να στήσει εργοδοτικό σωματείο και είναι σίγουρο, σημειώνει ο σύλλογος, «πως σε περίπτωση που η εταιρεία δρομολογήσει εξελίξεις, το συγκεκριμένο σωματείο, ως δεξί χέρι του εργοδότη, θα προσπαθήσει να σας εφησυχάσει, να σας απομονώσει από τον υπόλοιπο κλάδο, να σας οδηγήσει σε νομικούς δρόμους, ακίνδυνους για τον εργοδότη. Υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από το εργοδοτικό σωματείο στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» το οποίο υπό την καθοδήγηση και του εργοδότη και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων μέχρι λίγο πριν κηρύξει πτώχευση το ΑΤΛΑΝΤΙΚ καθησύχαζε τους εργαζόμενους και τους απέτρεπε από αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο κλαδικό τους σωματείο. «Εμπιστευτείτε το δικό σας σωματείο, το σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο που καθοδηγείται από τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι από τις ανάγκες της εργοδοσίας και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού».

«COCA - COLA»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Νέες κινητοποιήσεις και σήμερα

Με καθολική συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΕΠ στα εργοστάσια της «COCA COLA», οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους και απαίτησαν προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών που προέκυψαν από τις εθελούσιες εξόδους και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των εμφιαλωμένων ποτών με συμμετοχή στη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΕΠ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου και με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές ταξικών σωματείων άλλων κλάδων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με 4ωρες στάσεις εργασίας και κλιμακώνουν με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Η εργοδοσία αρνείται να μπει στο διάλογο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ στο μεταξύ έχει μειώσει το προσωπικό κατά 10-15% μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων. Ταυτόχρονα, διαδίδει ότι θα μεταφέρει τμήματα του εργοστασίου στη Βουλγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ