ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η απεργία πέτυχε, οργάνωσε τον αγώνα σου!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τα επόμενα βήματα μετά την απεργία

Κάλεσμα για τους αγώνες που έρχονται εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, χαιρετίζοντας όσους συμμετείχαν στην απεργία της 17ης Γενάρη και προτρέποντας σε συνέχιση και οργάνωση της πάλης και με τα παρακάτω συνθήματα:

  • Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Εξω η τρόικα από την Ελλάδα.
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία.
  • Επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του.

Συγκεκριμένα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών «χαιρετίζει τους ηρωικούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, τους αυτοαπασχολούμενους που συμμετείχαν στην παναττική απεργία στις 17 Γενάρη. Χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που απείχαν από τα μαθήματά τους, κλείσανε τις σχολές, πήραν αποφάσεις συλλόγων, εργαστηρίων, ετών, εξαμήνων και κατέβηκαν στο δρόμο στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τους εργάτες που "παράγουν" τη ζωή και τον πλούτο».

Το ΜΑΣ συνεχίζει: «Συνάδελφε-ισσα, ξέρεις τη δύσκολη κατάσταση στο σπίτι και την οικογένειά σου με απολύσεις, χαράτσια, μειώσεις μισθών - συντάξεων, αυξήσεις σε ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ. Ηδη πληρώνεις ένα "σκασμό" λεφτά για αναλώσιμα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση και βιβλία. Βλέπεις την ανεργία να γιγαντώνεται. Φέρνουν νέα μείωση μισθών, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, προχωράνε στο λεγόμενο "άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων". Η Υγεία μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό σύστημα. Θέλουν οι νέοι εργαζόμενοι να δουλεύουν για δύο χρόνια με 592 ευρώ μεικτά, με συμβάσεις εργασιακής εμπειρίας. Σπουδαστή των ΤΕΙ, βιώνεις καθημερινά την άθλια πραγματικότητα με τα μονά - ζυγά εξάμηνα, τις χαμένες ώρες εργαστηρίων, τις λίστες αναμονής, την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, την απλήρωτη πρακτική, τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων».

Το ΜΑΣ καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια:

  • «Ενημέρωσε και τους υπόλοιπους συναδέλφους, τους γονείς σου για το τι ετοιμάζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
  • Οργάνωσε τον αγώνα σου με συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, ενημερώσεις, διαμαρτυρίες, ώστε το κάθε έτος και εξάμηνο, το κάθε εργαστήριο και αμφιθέατρο να γίνει κάστρο αντίστασης.
  • Οργάνωσε νέο κύμα αλληλεγγύης προς τον ηρωικό αγώνα των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας και των υπόλοιπων εργοστασίων και κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
  • Δυνάμωσε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που χτίζεται κάθε μέρα. Συναντιόμαστε με το ΠΑΜΕ και τους εργάτες. Δυναμώνουμε τη συμπόρευση με τους μικρούς μαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες και την ΠΑΣΥ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ, τους μαθητές και τα Συντονιστικά τους Οργανα.

Οργάνωσε τον αγώνα σου και δήλωσε ότι:

  • Δε θα δεχτούμε καμιά απόλυση γονιών ή εργαζόμενων συναδέλφων μας. Οργανωμένη, συλλογική αλληλεγγύη σε κάθε απολυμένο, σε κάθε άνεργο.
  • Αρνηση πληρωμών σε όλα τα χαράτσια - συλλογικά και οργανωμένα! Σε καμία γειτονιά να μην κόψουν το ρεύμα. Δεν πληρώνουμε για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά και εμπορευματοποιεί πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη. Θέλουν τη νεολαία υποταγμένη, να ψάχνει τη διέξοδο στους ψεύτικους παραδείσους των ναρκωτικών και τους εμπόρους του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας να θησαυρίζουν.
  • Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Δε θα περάσει η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων - διαβατηρίων για την ανεργία, η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας. Θα πολλαπλασιαστούν οι επικαλύψεις, μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ - ΙΕΚ - ΑΕΙ.
  • Κανένας φοιτητής - καθηγητής στα Συμβούλια Διοίκησης. Οργανωμένα, με αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων εμποδίζουμε την προσπάθεια διεξαγωγής των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης.
  • Παλεύουμε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου».
ΕΣΤΙΕΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δύο μήνες χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό!

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησε χθες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Δυναμική και μαζική κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε με κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας εδώ και τώρα λύση του προβλήματος θέρμανσης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις εστίες του ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, μετά το κλείσιμο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) και τη μεταφορά της ευθύνης της λειτουργίας των Εστιών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η κατάσταση στις Εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει γίνει ιδιαίτερα προβληματική. Μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες, οι περισσότεροι από 200 σπουδαστές που ζουν στις εστίες, έχουν μείνει χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό επειδή δεν υπάρχει πετρέλαιο!

Χθες το ΜΑΣ πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τις Εστίες και στη συνέχεια πορεία μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ, η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο διοίκησης. Αρχικά κανένας εκπρόσωπος της διοίκησης δεν ήταν διαθέσιμος να δεχθεί τους εκπροσώπους του ΜΑΣ. Οταν όμως προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου και των υπηρεσιών του ΤΕΙ, εμφανίσθηκε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και δεσμεύθηκε ότι τη Δευτέρα το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Το ΜΑΣ καλεί τους σπουδαστές σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δυναμική αντίδραση τη Δευτέρα αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ κόβουν την πίτα τους, αύριο Κυριακή στην παλιά στρατώνα Νέας Χαλκηδόνας (Κώστα Βάρναλη και Περικλέους) στις 8 μ.μ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση, την Τετάρτη 25 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση, την Πέμπτη 26 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Θα μιλήσει ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Νοτίου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στην Καλλιθέα, με τη θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο από τη θεατρική ομάδα των Οργανώσεων Βάσης Καλλιθέας της ΚΝΕ, το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Καλυψώ» (Καλυψούς και Γρ. Λαμπράκη).
Συσκέψεις
    Tη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία, η ευθύνη για την οποία επιχειρείται να μεταφερθεί τελικά στις πλάτες των γονιών, αφορά η σύσκεψη που γίνεται σήμερα Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27), με πρωτοβουλία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και Συλλόγων Γονέων.
  • Σύσκεψη για τα θέματα ειδικής αγωγής θα γίνει την Τρίτη 24 Γενάρη, στις 6:30 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27).
Προβοκατόρικη επίθεση στο ΤΕΙ Πάτρας

Σπουδάστρια του ΤΕΙ Πάτρας, η οποία είναι και αστυνομικός, δέχτηκε επίθεση, τη Δευτέρα το απόγευμα, σε χώρο του ιδρύματος. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της καταδικάζει την προβοκατόρικη επίθεση εναντίων της σπουδάστριας, σημειώνοντας ότι «τέτοιες εξαιρετικά ύποπτες ενέργειες -από όπου και αν προέρχονται- αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. που ψήφισαν και επιδιώκουν στην πράξη την καταπάτηση και την πλήρη κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου». Επισημαίνει πως «δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες αφότου αναβλήθηκαν οι εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου στο ΤΕΙ» και υπογραμμίζει ότι «οι προβοκάτσιες τέτοιου είδους αξιοποιούνται ενάντια στο οργανωμένο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα επιδιώκοντας να το συκοφαντήσουν και να τρομοκρατήσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ