ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κινητοποιήσεις για χαράτσια - διακοπές ρεύματος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές σε ολόκληρη τη χώρα, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα οι απόπειρες διακοπής της ηλεκτροδότησης θα ενταθούν σε όσες οικογένειες δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα για να μην στερηθούν άλλες βασικές τους ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, επιχείρισε πάλι χτες να «θολώσει τα νερά» σε σχέση με την ανάλγητη στάση κυβέρνησης και ΔΕΗ απέναντι στις εργατικές οικογένειες και τους αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν να πληρώσουν ή αρνούνται να επωμιστούν το χαράτσι των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Με δηλώσεις του στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, έκανε λόγο για «κοινωνικά κριτήρια» στις διακοπές ρεύματος αυτών που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς με το χαράτσι, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε «ευπαθείς ομάδες». Τα λεγόμενα του Α. Ζερβού δεν είναι τίποτα άλλο παρά η καταδίκη όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης ή μείωσης που έχει θέσει η κυβέρνηση. Είναι πιο φανερό από ποτέ, ότι απέναντι στην επιχείρηση μαζικών διακοπών που ετοιμάζεται να ξεκινήσει η ΔΕΗ, αποφασιστική απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί μόνο μέσα από το οργανωμένο κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού, με ενίσχυση της αλληλεγγύης, επαγρύπνηση, ετοιμότητα και προετοιμασία. Κανείς δεν είναι μόνος του, κανείς να μη μείνει μόνος.

Κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα χαράτσια στα γραφεία της ΔΕΗ στο Βόλο, πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, οι Λαϊκές Επιτροπές Ν. Ιωνίας, Αγ. Βασιλείου - Χιλιαδούς, Αγ. Αναργύρων, Αγ. Ονουφρίου - Ανακασιάς - Ανω Βόλου, Αγ. Γεωργίου - Χρυσοχοΐδη μαζί με τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, οι οποίοι παρέδωσαν παραπάνω από 150 πληρωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι.

Την περασμένη Τετάρτη, η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου-Αστικών-Εργατικών Κατοικιών Αγίας Αικατερίνης, πραγματοποίησε κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στην Κατερίνη, όπου τα μέλη της επιτροπής επέδωσαν τις υπεύθυνες δηλώσεις ότι πλήρωσαν το ρεύμα χωρίς το χαράτσι αλλά και δήλωσαν την απόφασή τους ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει καμία διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα σπίτι της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 7 το πρωί, οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα καταστήματα της ΔΕΗ δίνοντας απάντηση στην άθλια και απαράδεκτη ενέργεια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης να ανακοινώσει την διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ. Συγκεντρώσεις θα γίνουν, την ίδια μέρα, στα καταστήματα της ΔΕΗ στην Αισώπου, στην Αγίου Δημητρίου, στην Παπαναστασίου και στην Ανδριανουπόλεως.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν επίσης λαϊκές συνελεύσεις σε Πολίχνη, Τούμπα - Τριανδρία, Ανω Πόλη.

Τσακίζουν τους μισθούς με μειώσεις έως 25%

Εκτόξευση των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και επιχειρησιακών σωματείων ή ενώσεων προσώπων φανερώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που διέρρευσαν στη δημοσιότητα. Επιχειρησιακές συμβάσεις που εκβιαστικά μειώνουν από 5% έως 25% τους μισθούς των εργαζομένων.

Μετά τη θέσπιση του άρθρου 37 του ν. 4024/2011 οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει και μόνο κατά το δίμηνο Δεκέμβρη 2011 - Γενάρη 2012 επιβλήθηκαν 52 επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούσαν συνολικά 17.531 εργαζόμενους. Στο πρώτο 10μηνο του 2011 υπογράφηκαν 12 Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις ανάμεσα σε εργοδότες και κλαδικά σωματεία, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.550 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2011 58.962 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν είτε σε συμβάσεις μερικής είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Οι αλλαγές από πλήρη εργασία σε ελαστική αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο: Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 54,6% σε σχέση με το 2009.

Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που άλλαξαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 73,25% όσον αφορά στη μερική απασχόληση, 193,06% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζόμενους, και 631,89% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

Ετσι, οι συμβάσεις πλήρους εργασίας μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Το 2011 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 58,92%, το 2010 το 66,9% και το 2009 το 79%. Το 2011 οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 30,65% των συμβάσεων και οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 8,95% των νέων συμβάσεων εργασίας.

Η κόλαση που ζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς αποτυπώνεται και στις κυριότερες παραβάσεις που εντοπίζουν οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές και αφορούν σε: Μη καταβολή αποδοχών, απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου κ.ά.

ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Ζητούν άμεση λύση για τη σίτιση των παιδιών τους

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 11 π.μ. στο δημαρχείο

Αμεση λύση στο πρόβλημα σίτισης των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς με ευθύνη του Δήμου απαιτεί η Επιτροπή Γονέων του 2ου Παιδικού Σταθμού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, που σε ανοιχτή επιστολή της αποκαλύπτει την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται για τις λαϊκές οικογένειες και τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στο να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

«Οι γονείς έχουμε ευθύνη να αντιδράσουμε. Πρέπει να αρνηθούμε το μπαλάκι που μας πετάνε. Εχουμε ευθύνη να βάλουμε φραγμό στα χειρότερα και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα» τονίζει η Επιτροπή που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας Τρίτη 24 Γενάρη στις 11 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

Οι γονείς τονίζουν ότι η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς έχει φτάσει στο απροχώρητο: «Πέρα από τα χρονίζοντα προβλήματα υποδομών, προσωπικού κτλ, την έλλειψη πετρελαίου από πέρσι (!), το δώρο της Δημοτικής Αρχής προς τα παιδιά μας για το νέο έτος ήταν το σταμάτημα της τροφοδοσίας, το κόψιμο του φαγητού, του φρούτου, του ψωμιού. Παιδιά 3 και 4 ετών υποσιτίζονται με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής», λένε χαρακτηριστικά. Οπως μάλιστα σημειώνουν, οι υπεύθυνοι «αντί να ασχολούνται με τη λύση του προβλήματος περιδιαβαίνουν τους σταθμούς και εκβιάζουν τους γονείς: "Μα θα αφήσετε τα παιδιά νηστικά; Δώστε ένα τοστ, ένα σάντουιτς, μαζέψτε χρήματα"». Η ίδια κατάσταση με παραλλαγές εμφανίζεται σε παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Το θέμα των παιδικών σταθμών στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης με πρωτοβουλία των συμβούλων του ΚΚΕ που απαίτησαν να λυθούν άμεσα τα προβλήματα και να μην επιβληθούν τροφεία στους σταθμούς. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή τροφείων, ωστόσο η σχετική απόφαση είναι θέμα του ενιαίου φορέα του Δήμου που διαχειρίζεται τους σταθμούς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική

Η συμβολή της τοπικής διοίκησης, ώστε να μη διαταραχθεί η απρόσκοπτη υλοποίηση της πολιτικής που χτυπά τα λαϊκά στρώματα, προκρίθηκε χτες, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Και την ίδια στιγμή, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στην τοπική διοίκηση κάνουν λόγο για την ανάγκη να σταθούν οι δήμοι δίπλα στους «συμπολίτες» που δοκιμάζονται.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, κάλεσε «να ανακουφίσουμε τα λαϊκά στρώματα», συνηγορώντας υπέρ της ασκούμενης πολιτικής, λέγοντας πως «είναι ευθύνη όλων μας να ορθοποδήσει η χώρα». Ο δε πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης ανέδειξε την τοπική διοίκηση ως το μοναδικό φορέα που μπορεί να προσφέρει ένα πακέτο υπηρεσιών σε όσους πλήττονται από την κρίση. Ενώ η υφυπουργός Εσωτερικών, Φ. Γεννηματά κατέθεσε το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους χιλιάδες αστέγους, λέγοντας πως αναμένεται η εκπόνηση προγράμματος, το οποίο θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι δήμοι και θα προβλέπει τη διανυκτέρευση, σίτιση, περίθαλψη, παροχή στοιχειωδών υγειονομικών συνθηκών διαβίωσης, στους αστέγους.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Π. Τσουκαλάς υπογράμμισε τη συμφωνία, σε επίπεδο ηγεσίας, ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η οξύτατη καπιταλιστική κρίση που κυριολεκτικά σαρώνει τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. «Η αστική τάξη απαιτεί η τοπική διοίκηση να υιοθετήσει όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα στην υλοποίηση της επίθεσης ενάντια στα λαϊκά στρώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Π. Τσουκαλάς στηλίτευσε το πρόγραμμα αυτεπιστασίας που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς προβλέπει την ανακύκλωση της ανεργίας, με εργαζόμενους 135 ημερών, αλλά και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ανάμεσα σε άλλα οι δήμοι καλούνται να δανειστούν δικά τους χρήματα, για να ξεπεράσουν το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.

Ενώπιον του Γ' Τακτικού Ανακριτή Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν χτες το μεσημέρι οι πρώτοι από τους 53 συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι κατηγορίες που που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ